Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Μπουρεκάκια με κιμά

Μπουρεκάκια με κιμά
Εκτυπώστε τη συνταγή.
Ποιος δεν έχει δοκιμάσει μπουρεκάκια σε κάποιο παιδικό πάρτυ! Στο σπίτι μου πρέπει να έχουν
τυλιχτεί εκατοντάδες μπουρεκάκια μέσα στα χρόνια, αλλά πάντα εξαφανίζονται ταχύτατα.
Οι τραγανές αυτές φλογέρες, είναι από τα κλασικά φαγητά που αρέσουν σε όλους και είναι βολικά για τραπέζια, μπουφέδες, ταξίδια σε ταπεράκι.

Υπάρχουν διάφορες συνταγές, με τυρί και ζαμπόν, με κοτόπουλο, με λαχανικά... αλλά όταν ακούω τη λέξη "μπουρεκάκια" αμέσως σκέφτομαι "με κιμά". Ίσως επειδή αυτά φτιάχνουμε πιο συχνά, ίσως επειδή έχω αδυναμία στον κιμά, ίσως επειδή τα πετυχαίνουμε τόσο πολύ (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου...).
Χθες το μεσημεράκι ανακάλυψα ότι η μητέρα μου θα έφτιαχνε μπουρεκάκια, για να τα ψήσει σήμερα και να τα πάει σε μία εκδήλωση. Αμέσως προσφέρθηκα να φτιάξω τη γέμιση, σκεπτόμενη ότι θα ήταν μια άριστη ευκαιρία να φωτογραφίσω τη διαδικασία. Η μητέρα μου δέχτηκε, αγνοώντας τα σκοτεινά μου κίνητρα. Γρήγορα, όμως, αυτά αποκαλύφθηκαν, όταν έβγαλα το κινητό μου και άρχισα να φωτογραφίζω τα υλικά. Μετά το σταθερής αξίας, γεμάτο απόγνωση επιφώνημα "Πάλι θα φωτογραφίσεις;", δέχτηκε σχετικά εύκολα την παρεμβολή του φωτογραφικού μου φακού ανάμεσα στα στάδια παρασκευής του φαγητού.
Αφού τελειώσαμε τη γέμιση και την βάλαμε στην άκρη να κρυώσει, ξεκινώντας το πλύσιμο των πιάτων, με ρώτησε: "και πώς θα ονομάσεις τη συνταγή;"
Ανυποψίαστη εγώ, απάντησα αυθόρμητα "Μπουρεκάκια με κιμά! Τι άλλο;"
Μέγα λάθος! Άρχισε μία μουρμούρα, μεταξύ αστείου και σοβαρού (ελπίζω περισσότερο προς το αστείο), στα πλαίσια "Γιατί δεν θα είναι μπουρεκάκια της μαμάς, αφού δική μου είναι η συνταγή, εγώ την εξέλιξα με την εμπειρία μου!" Μάταια προσπάθησα να εξηγήσω ότι τη θεωρώ οικογενειακή συνταγή, ότι εννοείται πως θα αναφέρω ότι μου την έδωσε η μητέρα μου, ότι δεν μπορώ να κολλάω ένα "της μαμάς" δίπλα σε κάθε συνταγή που έχω μάθει από εκείνη, γιατί τις περισσότερες συνταγές του ρεπερτορίου μου είτε μου τις έμαθε εκείνη, είτε τις έχω εμπνευστεί από δικές της.... Περάσαμε στο επόμενο στάδιο: "Αυτά τα δικολαβίστικα δεν περνάνε σε μένα, σ' έχω γεννήσει εγώ!" και "Μ (απευθυνόμενη στον πατέρα μου), δεν έχω δίκιο;" και φυσικά ο μπαμπάς μου πήρε το μέρος της μαμάς μου.... και μετά περάσαμε στις απειλές: "Δεν θα σου ξαναδώσω συνταγή! Θα μπω στο blog να σε ξεμπροστιάσω!"... και μετά στα μούτρα...
Ευτυχώς, κάπου εδώ αρχίσαμε να το διασκεδάζουμε κάπως και να γελάμε με την κατάσταση. Τελικά δεν καταλήξαμε κάπου (δηλαδή είχα ήδη καταλήξει στον υπάρχοντα τίτλο, αλλά δεν έδωσα συνέχεια) και προχωρήσαμε σε άλλα θέματα συζήτησης (άλλα μπουρεκάκια με κιμά, ομοιότητες και διαφορές τους με τα δικά μας κλπ).
Αλλά μου φάνηκε πολύ αστείο το γεγονός ότι η μητέρα μου έκανε τόση φασαρία για τον τίτλο μίας ανάρτησης. Γενικά όλη η σκηνή είχε πολλή πλάκα και νομίζω ότι επιβαλλόταν να τη μοιραστώ μαζί σας. Άλλωστε, αυτό δήλωσα στη μητέρα μου και βάλαμε τα γέλια (και κάπως έτσι έληξε το συμβάν).
Τέλος πάντων, μετά από αυτή τη δόση ενδοοικογενειακής τρέλας, νομίζω πως μπορούμε να περάσουμε και στα ουσιώδη:

Παίρνουμε δύο μέτρια κρεμμύδια, τα ψιλοκόβουμε, τα βάζουμε σε βραστό νερό με ξύδι για κανένα δίωρο και τα σουρώνουμε πολύ καλά.

Σε μία πλασωτέ κατσαρόλα, λιώνουμε μισό φλιτζάνι του τσαγιού φυτίνη.

Σε δυνατή φωτιά, σωτάρουμε τα κρεμμύδια, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Ρίχνουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σωτάρισμα, μέχρι να ροδίσει καλά.

Σβήνουμε με μισό φλιτζάνι του τσαγιού κρασί.Αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, ρίχνουμε μισό φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό, μισό ζελεδάκι (ή κυβάκι) ζωμό λαχανικών, μισή κουταλιά της σούπας μπαχαρικά για κιμά και ένα τέταρτο της κουταλιάς της σούπας κανέλα. Χαμηλώνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σκεπάζουμε να σιγοβράσει, για κανένα πεντάλεπτο. (συγγνώμη για την ποιότητα της φωτογραφίας, αλλά είχε πολλούς ατμούς εκείνη τη στιγμή)

Ρίχνουμε μισό φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να μαγειρευτεί για ένα-δύο λεπτά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε τον κιμά σε ένα μεταλλικό μπολ. Λιώνουμε τη φέτα με ένα πηρούνι και τη ρίχνουμε στον κιμά. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε μισό φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Χτυπάμε δύο μεγάλα αυγά με λίγη κρέμα γάλακτος και τα ρίχνουμε στη γέμιση. Ανακατεύουμε πολύ καλά, δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει καλά.

....και τώρα, περνάμε στη φάση του τυλίγματος!
Ξετυλίγουμε τα φύλλα και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε 3 ίσα (όσο μπορούμε) μέρη κατά μήκος.

Με πινελάκι, λαδώνουμε μία λωρίδα με αραβοσιτέλαιο κατά μήκος.

Τη διπλώνουμε στη μέση και λαδώνουμε ξανά. Η πλευρά που τσακίζει το φύλλο να είναι προς τα εμάς. Θα είναι η βάση του μπουρεκακίου.

Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού (όχι πολύ γεμάτο) γέμιση στη βάση του μπουρεκακίου.

Διπλώνουμε το φύλλο, ώστε να σκεπάσει τη γέμιση.

Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα, δημιουργώντας τα πλαϊνά του μπουρεκακίου, και τα λαδώνουμε, για να κολλήσουν καλύτερα.

Διπλώνουμε το μπουρεκάκι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσει η γέμιση.

Βάζουμε τα μπουρεκάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με ελάχιστο νερό. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε και με λίγο σουσαμάκι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 190 βαθμούς για 20-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν καλά χρώμα και να ψηθούν από κάτω.

Et voilà, ροδαλά ροδαλά, μυρωδάτα και τραγανά μπουρεκάκια!
...Μμμμμμμμ!!!!!!

Και μία τεραστίων διαστάσεων παρένθεση:
(Όταν μας τέλειωσε η γέμιση, μας είχε περισσέψει μπόλικο φύλλο και ήταν κρίμα να το πετάξουμε. Γι'αυτό κάναμε και μερικά λουκανικομπουρεκάκια, τα οποία βγαίνουν τερατώδη σε μέγεθος, αλλά δεν μας πειράζει, διότι θα τα κρατήσουμε για το σπίτι. Όμως ήταν ενδιαφέρων ο τρόπος τυλίγματος, γι'αυτό θα σας δείξω και αυτή την "παραλλαγή":

Αφού λαδώσουμε τη λωρίδα, απλώνουμε λίγο κεφαλοτύρι κατά μήκος (για να μην μας πέφτουν τα τυριά, μπορούμε να πασπαλίσουμε με τυρί τη μισή λωρίδα και να τη σκεπάσουμε μετά με την αλλη μισή).

Διπλώνουμε, ξαναλαδώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα τυρί.

Στη βάση της λωρίδας, απλώνουμε μισό κουταλάκι του γλυκού μουσταρδοκέτσαπ και τοποθετούμε από πάνω ένα λουκανικάκι κοτόπουλου.

Διπλώνουμε με προσοχή, όπως παραπάνω.

......όταν, όμως, μας τέλειωσαν τα λουκανικάκια, είχαμε ακόμα αρκετό φύλλο, οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε και μερικά τρίγωνα τυροπιτάκια (τα οποία δεν φωτογράφισα, γιατί τα κρατάω για άλλη συνταγή). Τελικά, τυλίξαμε 90 κιμαδο-λουκανικο-τυρο-μπουρεκάκια!

Όταν ψήθηκαν, τα λουκανικομπουρεκάκια είχαν έντονη τη γεύση του ψημμένου τυριού (την οποία λατρεύω), έγιναν ιδιαιτέρως τραγανά και είχαν πλάκα, γιατί φαινόταν το τυρί μέσα από τα φύλλα.
(σοβαρά, δεν έγιναν τεράστια;)

Και κάπου εδώ τελειώνει η παρένθεση.)

Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή.
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:


Μπουρεκάκια με κιμά
από: smellslikebaking.blogspot.gr

Μπουρεκάκια με κιμά

Ποσότητα: 55 μπουρεκάκια
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά για τη γέμιση (με το κρεμμύδι έτοιμο)
Χρόνος ψησίματος: 20-30 λεπτά

Υλικά:
600-700 γρ φύλλο κρούστας (18-19 φύλλα)
αραβοσιτέλαιο για το τύλιγμα
2 μέτρια κρεμμύδια
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού φυτίνη (όχι λιωμένη)
800 γρ κιμάς μισός μοσχαρίσιος - μισός χοιρινός
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό ζεστό
1/2 πακετάκι φρέσκου ζωμού λαχανικών (που είναι σαν ζελεδάκι)
1/2 κουταλιά της σούπας μυρωδικά για κιμά
1/4 κουταλιά της σούπας κανέλα
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
300 γρ φέτα
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού κεφαλοτύρι Ηπείρου
2 αυγά μεγάλα
4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος (ή 3 κουταλιές της σούπας γάλα πλήρες)
αλάτι και πιπέρι
1-2 κρόκοι αυγού για το αυγούλωμα
λίγο σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1) Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε για 2 ώρες, περίπου, σε βραστό νερό με ξύδι. Τα στραγγίζουμε καλά.
2) Σε μία πλασωτέ κατσαρόλα (ή βαθύ τηγάνι), λιώνουμε τη φυτίνη και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει χρώμα.
3) Ρίχνουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να ροδίσει.
4) Σβήνουμε με το κρασί.
5) Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, ρίχνουμε το νερό, το ζωμό και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και αφήνουμε να σιγοβράσει.
6) Ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να μαγειρευτεί 1-2 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε τη γέμιση σε μεταλλικό μπολ.
7) Θρυμματίζουμε με πηρούνι τη φέτα σε μικρά κομμάτια και τη ρίχνουμε στη γέμιση. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
8) Χτυπάμε σε μπολάκι τα αυγά με την κρέμα και τα ρίχνουμε στη γέμιση. Ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
9) Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας. Με κοφτερό μαχαίρι, τα κόβουμε κατά μήκος σε 3 ίσα μέρη.
10) Με πινελάκι, λαδώνουμε μία λωρίδα. Τη διπλώνουμε στη μέση, κατά μήκος, και λαδώνουμε ξανά.
11) Στη βάση της λωρίδας (εκεί που τσακίζει, όχι εκεί που ενώνουν οι δύο άκρες) τοποθετούμε ένα κουταλάκι του γλυκού (όχι πολύ γεμάτο) γέμιση.
12) Τυλίγουμε μία φορά τη βάση, ώστε να σκεπάσουμε τη γέμιση.
13) Πιάνουμε τις άκρες της λωρίδας και τις τυλίγουμε προς τα μέσα, ώστε να σκεπάσουν τη γέμιση και να "κλείσουν" το πακετάκι από τα πλάγια.
14) Λαδώνουμε ελαφρώς τις πλαϊνές λωρίδες και τυλίγουμε το μπουρεκάκι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
15) Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να τα ψήσουμε ή να τα βάλουμε σε τάπερ (να είναι καλά κλεισμένο) στο ψυγείο για να τα ψήσουμε την επομένη ή να τα βάλουμε σε τάπερ στην κατάψυξη για άλλη μέρα.
16) Τοποθετούμε τα μπουρεκάκια μας σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο. Αραιώνουμε με ελάχιστο νερό έναν κρόκο (μπορεί και δεύτερο, αν χρειαστεί) και αλείφουμε τα μπουρεκάκια. Αν θέλουμε, μπορούμε να πασπαλίσουμε και με λίγο σουσάμι.
17) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον άερα στους 190 βαθμούς για 20-30 λεπτά (ή στις αντιστάσεις στους 210 βαθμούς για τουλάχιστον 30 λεπτά), μέχρι να ροδίσουν καλά και να ψηθούν από κάτω.


Σημειώσεις:
Προτιμούμε να χρησιμοποιούμε λάδι αντί για βούτυρο στο τύλιγμα, επειδή γίνονται πιο τραγανά έτσι.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αραβοσιτέλαιο με ελαιόλαδο, αλλά εμάς μας φαίνεται ότι γίνονται πιο βαριά τα μπουρεκάκια.
Σε περίπτωση που γίνει κάποια τσάκιση στο φύλλο, όταν το διπλώνετε, δεν χάθηκε και ο κόσμος! Μετά το ψήσιμο δεν θα φαίνεται.
Αν, όσο κρυώνει η γέμιση, δούμε ότι έχει πολλά υγρά, μπορούμε να ρίξουμε λίγη φρυγανιά.
Αν δεν έχετε mix από μυρωδικά για τον κιμά, μπορείτε να ρίξετε κύμινο και ό,τι άλλα μυρωδικά ρίχνετε συνήθως.
Όταν βγουν από το φούρνο και όσο είναι ακόμα ζεστά, τα μπουρεκάκια θα βγάλουν λίγο λάδι και είναι φυσιολογικό. Δεν χρειάζεται να τα βάλουμε πάνω σε χαρτί, για να μην ξεραθούν (εκτός και αν αφήνουν υπερβολικά πολύ λάδι).
Αν μας περισσεύει φύλλο και θέλουμε να τυλίξουμε κι άλλα μπουρεκάκια, αλλά έχει τελειώσει η γέμιση, μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε: να σκορπίσουμε λίγο τυρί ανάμεσα στα φύλλα όταν τα διπλώνουμε, και να τυλίξουμε λουκανικάκια μαζί με λίγη μουσταρδοκέτσαπ (για να μην στεγνώσουν), ή να κάνουμε μερικά τυροπιτάκια.


Καλή επιτυχία!!

2 σχόλια:

  1. Αμαλία Π.- Σ.12/4/14 11:43

    Εγώ ένα θα πω, για εκείνη την Παρασκευή 28 Μαρτίου, που είδα τα λαχταριστά αυτά κιμαδομπουρεκάκια αραδιασμένα σε μπουφέ: ήταν τόοοοσο μεγάλος ο πειρασμός, που παρόλο που απείχα από το κρέας, δεν άντεξα.... αρτύστηκα!!!! Κάντε τα, και θα με θυμηθείτε!... Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, πως παίζει ρόλο και το "χέρι", και η μαμά που τα 'φτιαξε είναι από τις μερακλού!δες!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι σας είπε; Ότι τα έφτιαξε εκείνη; Ψεύδεται ασυστόλως! Ορίστε και τα ντοκουμέντα!
      Εγώ τα έφτιαξα (με την καθοδήγησή της, αντί να κοιτάω συνταγή, είχα τη μαμά) και απλώς τα τυλίξαμε μαζί! Όχι να μου παίρνει και τα εύσημα! :P

      Διαγραφή