Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Κέικ άλαδο της Χαράς

Κέικ άλαδο της Χαράς
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Γλυκό, και μάλιστα κέικ, χωρίς βούτυρο, αυγά, γάλα... γίνεται (το αποδείξαμε), αλλά και χωρίς λάδι;
Δεν το πίστευα, όταν είδα τη φωτογραφία του κέικ αυτού στο facebook της φίλης μου Χ.Π..
Πήρα τη συνταγή, την έκανα.... και ω! ένα νοστιμότατο κέικ!

Με αυτό το κέικ κατάφερα και έπιασα τους εξής στόχους:
1) Μπορεί να φάει η μητέρα μου γλυκό, η οποία νηστεύει και το λάδι όλη την εβδομάδα.
2) Θα μπορούμε να φάμε γλυκό τη Μ. Παρασκευή.
3) Έκανα ένα γλυκό με μπόλικη καρύδα, γιατί ο πατέρας μου με έχει πρήξει να φτιάξω ένα γλυκό με καρύδα.
4) Έφτιαξα ένα γλύκισμα, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσα.

 Το κέικ αυτό είναι αρκετά συμπαγές (δεν φουσκώνει ιδιαίτερα, έως καθόλου) και όλη του η γεύση προέρχεται από τον χυμό και το ινδοκάρυδο, οπότε αν δεν σας αρέσει το άρωμα ή η υφή της καρύδας, αυτό το κέικ δεν είναι για σας.

Για το άλαδο κέικ της Χαράς, θα χρειαστούμε:
Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο με πέντε κοφτά κουταλάκια του γλυκού baking powder, 450 γραμμάρια ινδοκάρυδο, μισό κιλό ζάχαρη, ενάμισι φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκάλι ανακατεμένο με ενάμισι φλιτζάνι του τσαγιού νερό και δύο κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας.

Σε λεκανίτσα, αδειάζουμε τα υγρά και τη ζάχαρη.

Ανακατεύουμε καλά, περίπου 5 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.

Ρίχνουμε το αλεύρι με το baking και ανακατεύουμε όσο καλύτερα μπορούμε, να διαλύσουμε τα γρομπαλάκια. Θα έχουμε ένα μείγμα ρευστό.

Ρίχνουμε και το ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.

Αδειάζουμε τη ζύμη σε ταψί. Προσοχή να μην ξεχαστούμε από συνήθεια και βουτυρώσουμε/λαδώσουμε το ταψί. Έτσι, σκέτο το αφήνουμε!

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 50 λεπτά, μέχρι να βγαίνει η οδοντογλυφίδα καθαρή από το κέντρο του κέικ. Δεν θα πάρει χρώμα, αλλά δεν αγχωνόμαστε! Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το κέικ 10 λεπτά ακόμα μέσα. Και ορίστε, ένα ωραιότατο χρωματάκι στο κέικ μας! (Ωστόσο από κάτω δεν θα έχει χρώμα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άψητο)

Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και κόβουμε.

Μυρίζει υπέροχα!
Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:

Κέικ άλαδο Χαράς
από: smellslikebaking.blogspot.gr

Κέικ άλαδο Χαράς

Μερίδες: 20 μεγάλα κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας: 15'
Χρόνος ψησίματος: 50'

Υλικά:
1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού χυμός πορτοκάλι
1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού νερό
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
500 γρ ζάχαρη
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουταλάκια του γλυκού, κοφτά, baking powder
450 γρ ινδοκάρυδο
Εκτέλεση:
1) Ρίχνουμε σε λεκανίτσα τα υγρά με τη ζάχαρη.
2) Ανακατεύουμε, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη τελείως, περίπου 5 λεπτά.
3) Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι και το baking powder και τα ρίχνουμε στη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να μην υπάρχουν γρομπαλάκια. Το μείγμα θα είναι αρκετά ρευστό.
4) Ρίχνουμε το ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.
5) Αδειάζουμε τη ζύμη σε ένα ταψί (αλάδωτο/αβουτύρωτο) 35x29 εκ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς, για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να βγαίνει μια οδοντογλυφίδα καθαρή από το κέντρο του κέικ.
6) Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το κέικ μέσα για 10 λεπτά ακόμα.


Σημειώσεις:
Το κέικ δεν θα πάρει πάρα πολύ χρώμα, όταν ψήνεται. Στο τελευταίο δεκάλεπτο θα πάρει λίγο.
Δεν θα φουσκώσει ιδιαίτερα. Είναι αρκετά συμπαγές κέικ.
Αντί για εκχύλισμα βανίλιας, μπορείτε να βάλετε 2 κάψουλες βανιλίνης, τις οποίες θα κοσκινίσετε μαζί με το αλεύρι.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ταψί διαμέτρου 34 εκ.
Για περισσότερο άρωμα, μπορούμε να σερβίρουμε με λίγη μαρμελάδα από πάνω.
Η συνταγή προέρχεται από γυναικείο μοναστήρι. Εγώ την πήρα από την φίλη μου, Χ.Π.

Καλή επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου