Σάββατο, 5 Απριλίου 2014

Κέικ Σοκολάτας νηστίσιμο

Κέικ Σοκολάτας νηστίσιμο
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Αυτό το κέικ σοκολάτας, μπορεί να είναι νηστίσιμο, αλλά δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη νηστεία για να το φτιάξουμε. Δεν είναι από τα γλυκά που κάνουμε για να ξεγελάσουμε την υπογλυκαιμία μας, περιμένοντας να έρθει η μέρα που θα φάμε κανονικό γλυκό, με το βουτυράκι του, το αυγουλάκι του, το γαλατάκι του...
Όχι, φίλες και φίλοι! Αυτό το κέικ σοκολάτας είναι το αγαπημένο μου (του είδους, γιατί από αγαπημένα άλλο τίποτα)! Και είναι και αντιχοληστερινικό (αυτό λέει ο πατέρας μου, ο οποίος δεν έχει χοληστερίνη, και τρώει τα κομμάτια δύο - δύο!) και ελαφρύ (έτοιμο να πετάξει!) και πολύ σοκολατένιο... τι άλλο να ζητήσουμε δηλαδή; Αν σας αρέσουν τα αφράτα, μαλακά και γεμάτα άρωμα και γεύση γλυκά, τότε βρήκατε το κέικ που σας ταιριάζει!
Για να πω την αλήθεια, το κέικ αυτό, το έχω συνδυάσει με καλοκαίρι και συγκεκριμένα με τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, γιατί το φτιάχνουμε τα Σαββατοκύριακα που τρώει λάδι και η μητέρα μου. Αφού, όταν δήλωσα στην αδελφή μου ότι θα το φτιάξω με ρώτησε αν νηστεύω. Είτε νηστεύετε είτε όχι, πρέπει να φτιάξετε αυτό το κέικ. Τέλος.
Επίσης, το κέικ αυτό είναι πολύ ωραίο μέσα στο παγωτό, γιατί μένει ζουμερό, αλλά και δεν διαλύεται.
Δοκιμάστε το, θα με θυμηθείτε!

Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε τριάμισι φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, έξι κουταλιές της σούπας κακάο, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και δύο κουταλάκια του γλυκού σόδα (μαγειρική, όχι το αναψυκτικό)

Στο μίξερ, χτυπάμε τρία τέταρτα του φλιτζανιού αραβοσιτέλαιο με δύο φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη, να αφρατέψουν λίγο.

Ρίχνουμε τρεις κουταλιές της σούπας ξύδι, δύο φλιτζάνια του τσαγιού κρύο νερό και δύο κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας.

Το μείγμα θα γίνει σαν σούπα, αλλά δεν αγχωνόμαστε!

Ρίχνουμε σε δόσεις τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με σπάτουλα αρχικά (μην έχουμε flour shower στην κουζίνα μας)...

...και μετά με το μίξερ, μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά. Η ζύμη του κέικ θα είναι αρκετά ρευστή.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ.

Αδειάζουμε τη ζύμη. Πρέπει να φτάνει στη μέση περίπου του ταψιού, γιατί θα φουσκώσει πολύ.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με χοντροκομμένη κουβερτούρα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις για μία ώρα περίπου, μέχρι να βγαίνει καθαρό από ζύμη ένα μαχαίρι από το κέντρο (προσοχή, γιατί θα έχει λιωμένη σοκολάτα, μην ξεγελαστούμε και παραψήσουμε).

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε από το ταψί, ή το μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Τι κρίμα, ξέχασα να φωτογραφίσω την τομή του κέικ.... Μου φαίνεται πρέπει επειγόντως να ξαναφτιάξω... όχι γιατί το λιγουρεύτηκα, για τις ανάγκες του blog! (έπεισα κανένα;)
Ενημέρωση: Φυσικά και το ξανάφτιαξα, ιδού και φωτογραφία της τομής:


Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:


Κέικ Σοκολάτας νηστίσιμο
Κέικ Σοκολάτας νηστίσιμο

από: smellslikebaking.blogspot.gr

Ποσότητα: ένα ταψί 28 εκ
Χρόνος προετοιμασίας: 15'
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

Υλικά:
3 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
6 κουταλιές της σούπας κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα μαγειρική
3/4 φλιτζάνι του τσαγιού αραβοσιτέλαιο
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό κρύο
3 κουταλιές της σούπας ξύδι
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
κουβερτούρα χοντροκομμένη
Εκτέλεση:
1) Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι με το κακάο, το αλάτι και τη σόδα.
2) Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη για 4' σε δυνατή ταχύτητα και προσθέτουμε το ξύδι, το νερό και τη βανίλια.
3) Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
4) Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ. και αδειάζουμε τη ζύμη. Πρέπει να φτάνει περίπου στη μέση του ταψιού, γιατί φουσκώνει πολύ.
5) Πασπαλίζουμε με τα κομμάτια της κουβερτούρας.
6) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς, για μία ώρα περίπου.

Σημειώσεις:
Μπορούμε να αρωματίσουμε με κάποιο λικέρ ή ποτό, αντί για τη βανίλια. Ωραίος συνδυασμός είναι η κανέλα με το ούζο.
Αν δεν έχουμε εκχύλισμα βανίλιας, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με 2 κάψουλες βανιλίνης, τις οποίες θα κοσκινίσουμε μαζί με το αλεύρι.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε μισό (ή ένα) φλιτζάνι του τσαγιού από το νερό με καφέ φίλτρου κρύο, για να δώσουμε μια άλλη νότα στο κέικ μας.
Αν θέλουμε να ψήσουμε στον αέρα, τότε ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ψήνουμε για μία ώρα περίπου. Αν δούμε ότι αρπάζει από πάνω, καλύπτουμε ελαφρώς με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Καλύτερα, όμως, να ψήσουμε στις αντιστάσεις.
Το κέικ αυτό είναι ιδιαίτερα αφράτο και ζουμερό, γι' αυτό δεν ξεκολλάει εύκολα από το ταψί. Αν θέλουμε να το σερβίρουμε σε πιατέλα, τότε καλύπτουμε τον πάτο του ταψιού με λαδόχαρτο, το οποίο βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε. Όταν ψηθεί το κέικ, αφήνουμε να κρυώσει καλά, περνάμε ένα μαχαιράκι από τα τοιχώματα και αναποδογυρίζουμε δύο φορές, ώστε να είναι τα κομμάτια της σοκολάτας από την πάνω πλευρά.
Μπορούμε να καλύψουμε το κέικ με κάποιο γλάσο, ή να πασπαλίσουμε λίγη ζάχαρη άχνη. Είναι, όμως, υπέροχο και σκέτο.
Επειδή ακριβώς το κέικ αυτό είναι πολύ αφράτο, δεν ενδείκνυται για γέμισμα.


Καλή επιτυχία!!

9 σχόλια:

  1. Μυρωδία, σούπερ σοκολατένιο το νηστίσιμο κέικ σου! Το θέλει και η νηστεία το γλυκάκι της και αυτή είναι μια ωραία πρόταση!
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αριάδνη14/4/14 14:58

    Είναι τέλειο!!!! Έχεις και καμία συνταγή για σοκολατένιο οτιδήποτε που να μην χρειάζεται μίξερ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως! Θα μπει στη λίστα κι αυτό για τα "μετά το Πάσχα"! :)
      Μπορείς να δοκιμάσεις κι αυτή τη συνταγή, ανακατεύοντας με αυγοδάρτη αντί για μίξερ. Δεν θα βγει τόσο αφράτο (θα μοιάζει περισσότερο με σοκολατόπιτα), αλλά η γεύση θα είναι εκεί!

      Διαγραφή
    2. Αριάδνη14/4/14 17:48

      Ευχαριστώ! Θα βάλω το συγκάτοικο να εκτελέσει τη συνταγή (εξαιρετικός μάγειρας και αθλητής κωπηλασίας!)

      Διαγραφή
  3. Μυρωδία, φαίνεται απίστευτο όπως όλα!
    Ξέρεις αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με μέλι, σε τί αναλογία μπορούμε να το κάνουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω την αλήθεια δεν το έχω δοκιμάσει. Επειδή το μέλι είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη, θα πρότεινα 3/4 του φλυτζανιού μέλι για κάθε φλυτζάνι ζάχαρης. Επίσης, επειδή το μέλι είναι υγρό, θα πρέπει να μειώσεις το υπόλοιπο υγρό (δηλαδή το νερό) περίπου κατά 1/4 του φλυτζανιού για κάθε φλυτζάνι μελιού. Δηλαδή, αντί για 2 φλυτζάνια ζάχαρη και 2 φλυτζάνια νερό, θα μπορούσες να βάλεις 1 1/2 φλυτζάνι μέλι και 1 1/8 φλυτζάνι νερό. Επίσης, να έχεις υπόψιν ότι τα γλυκά με μέλι παίρνουν γρηγορότερα χρώμα από τα "ζαχαρούχα", οπότε να ψήσεις σε θερμοκρασία περίπου 10 βαθμών χαμηλότερη της συνταγής. Γενικά θα θέλει λίγο πειραματισμό. Αν το προσπαθήσεις, πες μου εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος6/2/15 17:45

    Υπεροχο,μου πετυχε κ σε γευση κ σε εμφανιση!κ το εφτιαξα με αυγογδαρτη γιατι δεν εχω μιξερ.θελειωαπλα λιγο παραπανω χτυπημα να κρατησει αερα μεσα(φουσκαλιτσες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ/ή Ανώνυμε/η... χαίρομαι πάρα πολύ που δοκίμασες τη συνταγή και σου άρεσε!! :)
      Όσο για το χτύπημα... θα βρεις το ιδανικό στην πράξη!!

      Διαγραφή