Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Σούπα Ψητού Κουνουπιδιού

Σούπα ψητού κουνουπιδιού
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ξέρω τι θα πείτε. "Σούπα τώρα που άνοιξε ο καιρός;"
Ω ναι! Σούπα, κυρίες και κύριοι!
Έχω μια αδυναμία στις σούπες και δη στις λαχανικών.
Είναι ελαφριές και χορταστικές και νόστιμες και μπορείς να φας  μία μεγάλη μερίδα, χωρίς τύψεις!

Είναι ιδανικές για βραδινό, γιατί μπορείς να φας ένα μπολ και να ξεγελάσεις τον εαυτό σου ότι έφαγες κανονικό γεύμα, λαμβάνοντας τις θερμίδες μιας σαλάτας.
Ποιος Χάρρυ Πότερ και ποιος Γκάνταλφ... αυτό είναι μαγικό!
Και υπάρχουν τόσες επιλογές, όσοι και οι συνδυασμοί των λαχανικών.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σούπα με μπόλικα λαχανικά, με χορταρικά, ή με ένα βασικό συστατικό (καλή ώρα), με ρύζι ή χωρίς ή με κάποιο άλλο κοντό ζυμαρικό, μέχρι και κεφτεδάκια μπορούμε να ρίξουμε (δεν το έχω επιχειρήσει ακόμα). Μπορούμε να προσθέσουμε γάλα, κρέμα γάλακτος, ξινόκρεμα ή γιαούρτι (πω πω, ένα παγοβουνάκι από γιαούρτι χωμένο σε ένα μπολ σούπας βελουτέ, μμμμ....), να ρίξουμε τυρί να λιώσει (κι αυτό το έχω κάνει... 5000 θερμίδες), ψιλοκομμένο μπέικον, ή ό,τι άλλο φανταστούμε.
Ακόμα και με τις υφές μπορούμε να παίξουμε. Την αφήνουμε ως έχει με τα κομμάτια λαχανικών, ή τη λιώνουμε να γίνει βελουτέ, μπορούμε να την ημι-αλέσουμε για να έχουμε κομματάκια, μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε.
Και το καλό είναι ότι η σούπα συγχωρεί. Μας φαίνεται αλμυρή; Ρίχνουμε λίγο νεράκι ακόμα. Μας φαίνεται πολύ πηχτή; Ρίχνουμε λίγο ζωμό/νερό ακόμα. Μας φαίνεται αραιή; Αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις παραπάνω. Μας φαίνεται ότι τελικά δεν είναι αρκετά έντονη η γεύση κάποιου λαχανικού; Ρίχνουμε κι άλλο. Μας φαίνεται ότι κάτι λείπει; Αλατοπιπερώνουμε ξανά, δοκιμάζουμε μπαχαρικά και μυρωδικά και βλέπουμε. Θέλουμε να την παρουσιάσουμε όμορφα; Γαρνίρουμε με λίγη πρασινάδα, ή προσθέτουμε λίγο γιαούρτι να επιπλέει, τρίβουμε λίγο πιπέρι από πάνω και έτοιμη.

Θα μπορούσα να αναλύσω την αδυναμία μου για τις σούπες εκτενέστατα, αλλά κάπου εδώ θα σταματήσω, γιατί ενδέχεται να έχετε ήδη βαρεθεί και να ψάχνετε τις φωτογραφίες και τη συνταγή.
Επειδή, λοιπόν, ήρθε η άνοιξη, ο καιρός ζεσταίνει και τα κουνουπίδια τελειώνουν, σκέφτηκα να αδράξω την ευκαιρία και να κάνω μια σούπα κουνουπιδιού (τι άκυρη που είμαι). Αν σας αρέσει το κουνουπίδι, θα λατρέψετε τη σούπα. Αν πάλι δεν σας αρέσει, αφήστε το καλύτερα.
Είχα δει διάφορες συνταγές για σούπες με προψημένα λαχανικά και μου φάνηκαν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες. Βέβαια, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ σούπα σκέτου κουνουπιδιού, για να σας πω τη διαφορά (αν υπάρχει), αλλά το αποτέλεσμα μου άρεσε, οπότε ορίστε και η συνταγή:

Παίρνουμε ένα μέτριο προς μικρό κεφαλάκι κουνουπίδι, το καθαρίζουμε και κόβουμε σε μπουκετάκια.

Τα ρίχνουμε σε ένα ταψί, σε μονή σειρά, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και μιάμιση κουταλιά της σούπας λάδι και ανακατεύουμε ελαφρά.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 200 βαθμούς, για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα. Όση ώρα ψήνονται, παίρνουμε δύο κρεμμυδάκια φρέσκα και ένα ξερό, τα καθαρίζουμε και τα ψιλοκόβουμε. Τα βυθίζουμε σε βραστό νερό με ξύδι, να φύγει η αψάδα τους. Το πράσινο μέρος από τα φρέσκα, το κρατάμε ξέχωρα, γιατί θα μπει στο τέλος.

Καθαρίζουμε και κόβουμε περίπου 1/3 φλιτζανιού φυλλαράκια σέλινου.

Όταν το κουνουπίδι είναι έτοιμο, σουρώνουμε τα κρεμμύδια, ρίχνουμε μιάμιση κουταλιά της σούπας λάδι σε μία κατσαρόλα και σωτάρουμε μία σκελίδα σκόρδο. Αν θέλετε, μπορείτε να το λιώσετε μαζί με τα άλλα λαχανικά, προσωπικά προτιμώ να αρωματίζω απλώς το λάδι και να το βγάζω μετά.

Αφαιρούμε το σκόρδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια (δηλαδή το ξερό και το άσπρο μέρος από τα φρέσκα) και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν. Δεν μας πειράζει να μαυρίσει λίγο η κατσαρόλα, βασικά αυτό επιδιώκουμε.

Όταν είναι έτοιμα, ρίχνουμε το κουνουπίδι και ανακατεύουμε καλά, να σωταριστεί ελαφρώς.

Ρίχνουμε 6 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών και το σέλινο και ανακατεύουμε. Δυναμώνουμε τη φωτιά, να πάρει βράση και την χαμηλώνουμε πάλι σε μέτρια προς δυνατή. (Στη φωτογραφία είναι με τα 4,5 φλιτζάνια, γιατί πρόσθεσα στη συνέχεια άλλο 1,5 και βγήκε αρκετά πηχτή, αν τη θέλετε πιο αραιή, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο.) Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, ξύνοντας τον πάτο, για να διαλυθεί το καμμένο. Δίνει πολλή νοστιμιά.

Αφήνουμε να βράσει, μέχρι να μαλακώσει καλά το κουνουπίδι (εξαρτάται από το κουνουπίδι, εμένα σε μέτρια φωτιά μου πήρε 30' περίπου). Κατεβάζουμε από τη φωτιά, πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ (ή σε μούλτι λίγο λίγο, ή σε μπλέντερ), δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

Ρίχνουμε το κρεμμυδάκι που είχαμε κρατήσει, το χυμό από μισό λεμόνι και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε βυθίζοντας μια μεγάλη κουταλιά γιαούρτι στη μέση και πασπαλίζοντας με λίγη καπνιστή πάπρικα (θα πάει τη γεύση σε άλλο επίπεδο).

Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:


Σούπα Ψητού Κουνουπιδιού
από: smellslikebaking.blogspot.gr

Σούπα ψητού κουνουπιδιού

Μερίδες: 4
Θερμίδες: 150/μερίδα (180/μερίδα με 1 μεγάλη κουταλιά γιαούρτι 2%)
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα 20 λεπτά

Υλικά:
1 μέτριο κεφάλι κουνουπίδι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα (πράσινο μέρος και άσπρο)
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1/3 φλιτζάνι του τσαγιού φυλλαράκια σέλινο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
6 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό λαχανικών ή νερό
αλατοπίπερο
χυμός από 1/2 λεμόνι
καπνιστή πάπρικα
γιαούρτι 2% (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1) Καθαρίζουμε και κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια.
2) Το βάζουμε σε ένα ταψί σε μονή σειρά, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και 1,5 κουταλιά της σούπας από το ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, στον άερα, μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου 25'.
3) Παράλληλα, ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι και τα βυθίζουμε σε βραστό νερό με ξύδι. Το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια το κρατάμε χωριστά.
4) Όταν το κουνουπίδι είναι έτοιμο, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μία κατσαρόλα και σωτάρουμε το σκόρδο, μέχρι να αρωματιστεί το λάδι. Αφαιρούμε το σκόρδο, σουρώνουμε καλά όλα τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε (εκτός από το πράσινο μέρος) σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν.
5) Ρίχνουμε το κουνουπίδι και το σωτάρουμε για λίγο μαζί με τα κρεμμύδια.
6) Ρίχνουμε το ζωμό και το σέλινο και αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά.
7) Κατεβάζουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει, μέχρι να γίνει το κουνουπίδι, περίπου 30 λεπτά.
8) Πολτοποιούμε, δοκιμάζουμε, ρίχνουμε το λεμόνι, αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, ρίχνουμε το κρεμμυδάκι που είχαμε κρατήσει στην άκρη και ανακατεύουμε καλά.
9) Σερβίρουμε με λίγη καπνιστή πάπρικα και μία μεγάλη κουταλιά της σούπας γιαούρτι 2%

Σημειώσεις:
Με 6 φλιτζάνια ζωμό η σούπα βγαίνει αρκετά πηχτή, αν θέλετε να γίνει πιο αραιή, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο υγρό.
Ο υπολογισμός των θερμίδων έγινε με ζωμό λαχανικών.
Ο υπολογισμός των θερμίδων έγινε με το myfitnesspal.
Μπορείτε άνετα να καταψύξετε αυτή τη σούπα. Χωρίστε τη σε μερίδες, αφήστε να κρυώσει, και είστε έτοιμοι. Όταν έρθει η ώρα να τη σερβίρετε, προσθέστε την πάπρικα και το γιαούρτι.


Καλή επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου