Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Εκχύλισμα βανίλιας

Εκχύλισμα βανίλιας
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Βανίλια!
Τι υπέροχη γεύση. Τι λεπτό άρωμα. Τα μαύρα κοκκουδάκια που υπόσχονται μια λατρεμένη διακριτικότητα στο χαρακτήρα του γλυκού μας και ανεβάζουν οποιοδήποτε άλλο αρωματικό προσθέσουμε.
Αν σας πω ότι λατρεύω τη βανίλια, θα με πιστέψετε;

Για τα γλυκά μας, το άρωμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Ανάλογα με τα αρωματικά, αλλάζει και ο χαρακτήρας τους. Προσθέτουμε, αφαιρούμε, συνδυάζουμε γεύσεις και μυρωδιές που υπογραμμίζουν η μία την άλλη και δημιουργούν ένα συνολικό αποτέλεσμα αρμονικό, όλα προς τέρψιν μας.
Η βανίλια είναι από τα αρωματικά πασπαρτού, κατά την άποψή μου (και πολλών άλλων). Μπορεί αρωματίσει μόνη της εξαιρετικά κάποιο γλυκό, αλλά συνδυαζόμενη με άλλα αρωματικά μπορεί να τα υπογραμμίσει και να τα τονίσει, να τους προσδώσει βάθος και ένταση. Ακόμα και με τη σοκολάτα, συστατικό με έντονο άρωμα, ταιριάζει πολύ αρμονικά.
Στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιούμε πολύ τη βανίλια.
Είτε ως σκόνη βανιλίνης (που δεν είναι πραγματική βανίλια), είτε ολόκληρο το λοβό, είτε το εκχύλισμά του.
Η βανιλίνη βολεύει πολύ, καθώς είναι ευρέως διαθέσιμη από τα σούπερ μάρκετ και είναι πιο οικονομική από την κανονική βανίλια.
Οι λοβοί περικλείουν πολλά μικρά κοκκουδάκια, ιδιαιτέρως αρωματικά. Δυστυχώς είναι αρκετά ακριβοί, για να τους χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζαχαροπλαστική.
Το εκχύλισμα από την άλλη, βολεύει για την καθημερινή χρήση, αλλά αυτό που πωλείται στα σούπερ μάρκετ είναι πανάκριβο (δεν έχω πάρει ποτέ και δεν ξέρω πόσο έντονο είναι το άρωμά του). Αν, όμως, μπορούσαμε να φτιάξουμε μόνοι μας;
Θα είχαμε ένα μαγικό υγρό με άρωμα πολύ πιο έντονο από τη βανιλίνη (και φυσικό) και αρκετά φθηνότερο από ένα λοβό.
Άνοιξα το πρώτο μου εκχύλισμα τον Οκτώβρη και, τώρα που τελειώνει, πήρα να φτιάξω κι άλλο. "Ευκαιρία για φωτογράφιση!" σκέφτηκα, και ιδού:

Μετράμε 2/3 φλιτζανιού βότκα για κάθε 1 λοβό βανίλιας. (αυτό είναι το 1/3, γιατί έκανα μισή δουλειά)

Σκίζουμε τους λοβούς με ένα μυτερό μαχαίρι στα δύο.

Βάζουμε τους λοβούς και τη βότκα σε ένα βάζο και κλείνουμε ερμητικά. (δεν φαίνεται σαν να έχω κάτι αμφιβόλου προέλευσης σε φορμόλη; χαχα)

Μετά από 2 μήνες (τουλάχιστον), το εκχύλισμά μας είναι έτοιμο (ό,τι περίσσεψε από το αρχικό):


Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:


Εκχύλισμα βανίλιας
από: smellslikebaking.blogspot.gr

Εκχύλισμα βανίλιας

Χρόνος προετοιμασίας: 5'
Χρόνος αναμονής: τουλάχιστον 8 εβδομάδες


Υλικά:
για 1 λοβό βανίλιας, 2/3 φλιτζάνι του τσαγιού βότκα (160 ml)
Εκτέλεση:
1) Μετράμε τη βότκα.
2) Με μυτερό μαχαίρι, σκίζουμε τους λοβούς της βανίλιας στη μέση. Δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε τα κοκκουδάκια.
3) Ρίχνουμε τους λοβούς σε ένα βάζο. Ρίχνουμε και τη βότκα, να σκεπάσει τους λοβούς.
4) Κλείνουμε το βάζο πολύ καλά, ανακινούμε καλά και το τοποθετούμε σε ένα δροσερό μέρος. Δεν ανοίγουμε το βάζο! Ανά τακτά χρονικά διαστήματα (πχ κάθε βδομάδα) ανακινούμε το βάζο, χωρίς να το ανοίγουμε.
5) Αφήνουμε τη βανίλια να εκχυλιστεί τουλάχιστον 8 εβδομάδες.

Σημειώσεις:
Όσο περισσότερο χρόνο αφήσουμε το εκχύλισμα, τόσο πιο σκούρο θα γίνει το χρώμα και έντονο το άρωμα.
Οι λοβοί της βανίλιας μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν για εκχύλιση, δεν είναι μίας χρήσης.
Αν θέλουμε, αφήνουμε τους λοβούς μέσα στο εκχύλισμα και όσο περνάει ο καιρός, θα αποκτά πιο έντονο άρωμα.
Επίσης, έχω διαβάσει (αλλά δεν το έχω κάνει, οπότε δεν είμαι σίγουρη) ότι μπορούμε να αντικαθιστούμε το εκχύλισμα εκ νέου με βότκα, όσο το χρησιμοποιούμε.
Προσωπικά, προτιμώ να κάνω τη συνταγή σε ποσότητα, για να διαρκεί.
Αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, μπορούμε να βάλουμε περισσότερους λοβούς στην ίδια ποσότητα βότκας.
Για παράδειγμα, την πρώτη φορά εκχύλισα 3 λοβούς με 240 ml βότκα μόνο (για πείραμα) και τώρα έβαλα 11 λοβούς με λίγο παραπάνω από 800 ml στο βάζο.

Καλή επιτυχία!!

1 σχόλιο:

  1. Θα μπορούσα να κάνω το ίδιο και με αμύγδαλο? Η με λάδι και αμύγδαλο για 2 μήνες? Είχα δει τα συστατικά από κάποιο εκχύλισμα και είχε ηλιέλαιο και τον καρπό

    ΑπάντησηΔιαγραφή