Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Κοτοσαλάτα με κάρυ

Κοτοσαλάτα με κάρυ
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Μου αρέσουν πολύ οι συνταγές που αφήνουν περιθώριο αυτοσχεδιασμού. Τέτοιου είδους συνταγές είναι συνήθως οι σούπες, αλλά και οι σαλάτες/αλοιφές.
Κοτοσαλάτα: κοτόπουλο, διάφορα άλλα πράσινα (και μη) υλικά της αρεσκείας μας, μαγιονέζα (ή συνδυασμός της με κάτι άλλο) και είμαστε έτοιμοι!
Μια παραλλαγή αυτής της "βασικής" συνταγής είναι και η συγκεκριμένη.
Τη χρησιμοποιούμε είτε για να συνοδεύσουμε κάποια πίτα/κριτσίνι, είτε μόνη της ως σαλάτα, είτε για γέμιση σάντουιτς/μπόμπας.
Ο συνδυασμός κοτόπουλο - μουσταρδομαγιονέζα με κάρυ - πίκλες είναι από τους αγαπημένους μου.
Η συνταγή θέλει μια άλφα προετοιμασία, αλλά είναι πολύ απλή και προσαρμόσιμη στα γούστα του εκάστοτε εκτελεστή της. Γενικά, τέτοιου είδους συνταγές, συνήθως, τις αντιμετωπίζω περισσότερο ως "γενικές κατευθυντήριες γραμμές" παρά ως "αυστηρές συνταγές".

Έχουμε το κρεμμύδι έτοιμο, ψιλοκομμένο και στραγγισμένο.

Ψιλοκόβουμε 1 φλιτζάνι αγγουράκια τουρσί. (τα δικά μας ήταν υπερβολικά μικρά από μόνα τους και δεν χρειάζονταν πολύ ψιλόκομμα -υπάρχει η λέξη "ψιλόκομμα";)

Ψιλοκόβουμε και 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού φυλλαράκια από σέλινο και ξεχνάμε να τα τραβήξουμε φωτογραφία.

Κόβουμε σε ροδέλες 3 σφιχτοβρασμένα αυγά (είτε με το μαχαίρι, είτε με το ειδικό εργαλείο) και μετά τα κόβουμε στα τέσσερα.

Ρίχνουμε το κοτόπουλο σε μία λεκανίτσα (γιατί σιγά μην μας έπαιρνε κανένα μπολ)

και ρίχνουμε από πάνω όλα τα ψιλοκομμένα υλικά (εικονιζόμενα και μη) και την κάπαρη.

Επειδή τα πάντα είναι καλύτερα με τυρί.... ρίχνουμε και ένα φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι.


Παίρνουμε ένα καλό κάρυ και μια καλή μουστάρδα (όχι, δεν κάνω τοποθέτηση προϊόντος, έτυχε να τραβήξω και μια ετικέτα)

και ανακατεύουμε με ένα μέρος από τη μαγιονέζα.

Ρίχνουμε το μείγμα στο κοτόπουλο και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε και όση μαγιονέζα παραπάνω χρειαστεί και ανακατεύουμε.
Γενικά, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι/ξύδι/μαγιονέζα/κάπαρη/μουστάρδα/κάρυ κατά βούληση.
Ανακατεύουμε καλά και η κοτοσαλάτα μας είναι all set and ready to be eaten!

Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:


Κοτοσαλάτα με Κάρυ
από: smellslikebaking.blogspot.gr

Κοτοσαλάτα με κάρυ

Ποσότητα: 1 τεράστιο μπολ
Χρόνος προετοιμασίας: 40'

Υλικά:
6 φλιτζάνια του τσαγιού ξεψαχνισμένο κοτόπουλο ψητό/βραστό, κομμένο σε μπουκίτσες (περίπου ένα κοτόπουλο 1,5 κιλό)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένα φυλλαράκια από σέλινο
3 αυγά, βρασμένα σφιχτά
3 κουταλιές της σούπας κάπαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού μαγιονέζα και 1,5 φλιτζάνι του τσαγιού ακόμα μαγιονέζα
2 κουταλιές της σούπας κοφτές κάρυ
4 κουταλιές της σούπας κοφτές μουστάρδα
1-3 κουταλιές της σούπας ξύδι από το αγγουράκι τουρσί (προαιρετικά)
αλάτι
Εκτέλεση:
1) Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το μουλιάζουμε σε καυτό νερό με ξύδι για 1 ώρα, τουλάχιστον. Το σουρώνουμε καλά και το αφήνουμε κατά μέρος.
2) Σε ένα πολύ μεγάλο μπολ/λεκανίτσα, ρίχνουμε το κοτόπουλο. Από πάνω ρίχνουμε το κρεμμύδι, το αγγουράκι τουρσί, το σέλινο, τα αυγά και την κάπαρη. Ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε ξανά.
3) Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το 1 φλιτζάνι του τσαγιού μαγιονέζα με το κάρυ και τη μουστάρδα. Τα ρίχνουμε στο κοτόπουλο και ανακατεύουμε. Έπειτα, ρίχνουμε και την υπόλοιπη μαγιονέζα και ανακατεύουμε καλά, αλλά προσεκτικά, για να μη λιώσουμε το κοτόπουλο.
4) Δοκιμάζουμε. Αλατίζουμε, σύμφωνα με το γούστο μας. Αν θέλουμε κάτι όξινο, ρίχνουμε και το ξύδι από το τουρσί. Δοκιμάζουμε και περισσότερο από κάποιο υλικό, ανάλογα με τη γεύση και το γούστο μας.
5) Αδειάζουμε την κοτοσαλάτα στο μπολ που θα τη σερβίρουμε, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και την τοποθετούμε στο ψυγείο.

Σημειώσεις:
Είναι προτιμότερο να ετοιμάσουμε τη σαλάτα από την προηγούμενη, για να δέσουν τα υλικά και να τραβήξουν.
Η σαλάτα αυτή προσφέρεται και για γέμισμα μπόμπας/σάντουιτς/σουδακίων, αλλά σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να κόψουμε το κοτόπουλο σε ακόμα μικρότερα κομμάτια, για να στρώνεται καλύτερα.
Η σαλάτα αυτή προσφέρεται για αυτοσχεδιασμούς, αν δεν σας αρέσει κάποιο υλικό, μπορείτε άνετα να αυξομειώσετε τις ποσότητες ή και να προσθέσετε κάτι άλλο.
Μπορείτε να μειώσετε τα λιπαρά της συνταγής, αντικαθιστώντας τη μαγιονέζα με light εκδοχή.
Μπορείτε να ψήσετε/βράσετε μόνοι σας το κοτόπουλο, αλλά επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ψητό αγοραστό.


Καλή επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου