Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Τρουφάκια

Τρουφάκια
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Καλημέρα!
Μου φαίνεται, θα καταντήσω με μηνιαίες αναρτήσεις από εβδομαδιαίες που ήταν ο στόχος μου.
Τι να πω, δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να σταθεροποιήσω το πρόγραμμά μου αρκετά, ώστε να δημοσιεύω περισσότερες συνταγές. Αφού έχουν μείνει αναγνώστε, πάλι καλά να λέω!
Τέλος πάντων, ο Νοέμβρης είναι ο αγαπημένος μου μήνας και για έναν πολύ πολύ απλό λόγο: είναι τα γενέθλιά μου! Στις 20 του μήνα, λοιπόν, μπήκα στο 28ο έτος μου. Είχα προγραμματίσει για εκείνη τη μέρα να δημοσιεύσω τα τρουφάκια, μιας και αυτά κέρασα σε φίλους και γνωστούς, αλλά δεν τα κατάφερα. Με μία ελαφριά καθυστέρηση, λοιπόν, επιτρέψτε μου να σας προσφέρω μερικά τρουφάκια για τα γενέθλιά μου!

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι πολύ κλασική, την έχουμε πολλά χρόνια και αποτελεί το κέρασμα της επιλογής μου για τα γενέθλιά μου από το Δημοτικό. Κάθε χρόνο με ρωτούσε η μητέρα μου "Τι θέλεις να σου φτιάξω για να πας στο σχολείο να κεράσεις;" και κάθε χρόνο απαντούσα "Τρουφάκια!". Αυτό συνεχίστηκε και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, όπου κορυφώθηκε η παραγωγή μας, καθώς ήθελα να κεράσω στο σχολείο, στο τμήμα Γενικής Παιδείας, στο τμήμα της Κατεύθυνσης, στο τμήμα του μαθήματος επιλογής, τους καθηγητές, αλλά και στο φροντιστήριο, στο Ωδείο κλπ κλπ.... με αποτέλεσμα να βάζω τη μητέρα μου να φτιάχνει διπλή δόση (και φυσικά δεν βοηθούσα ποτέ, η γαϊδούρα). Τι τραβάνε κι αυτές οι μάνες!

Φέτος, λοιπόν, που ήθελα να κεράσω στη δουλειά και στο σεμινάριο φωτογραφίας που παρακολουθώ (σας είχα πει ότι ξεκίνησα να παρακολουθώ; είναι πολύ ενδιαφέρον!), δεν ήθελε και πολλή σκέψη, αποφάσισα να φτιάξω τρουφάκια. Ναι, αυτή τη φορά τα έφτιαξα μόνη μου (με τη μητρική βοήθεια στο τελικό στάδιο μόνο), δεν είμαι τόσο γαϊδούρα! Περιττό να πω ότι έκαναν θραύση!

Ξέρω ότι πολλοί θα κολλήσετε στο θέμα του αυγού. Προσωπικά, δεν έχω φτιάξει ποτέ τη συνταγή χωρίς, οπότε δεν μπορώ να σας πω κατά πόσο θα λειτουργήσει. Κάθε φορά που φτιάχνουμε τα τρουφάκια, χρησιμοποιούμε τα πιο φρέσκα αυγά που βρίσκουμε (και προτιμώ από το σούπερ μάρκετ, όχι χωριάτικα) και ποτέ κανένας δεν έχει πάθει κάτι.

Για τα τρουφάκια μας, λοιπόν, θα χρειαστούμε:
240 γρ κουβερτούρα 45-50%, 400 γρ ζάχαρη, 250 ml γάλα πλήρες, 250 γρ βούτυρο Κερκύρας (πολύ πολύ μαλακό και κομμένο σε κυβάκια), 2 ποτηράκια του λικέρ κονιάκ, 2 αυγά, 320 γρ καρύδια, 640 γρ μπισκότα πτι μπερ και 500 γρ τρούφα (για μετά -- μάλλον δεν θα χρειαστεί όλη).

Χονδροκόβουμε τα καρύδια...

Τρίβουμε τα μπισκότα σε σκόνη.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (ή σε μικροκύματα)....

...μέχρι να λιώσει εντελώς και να είναι λεία. Την αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη στο γάλα και τα ζεσταίνουμε, μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και το μείγμα να αχνίσει.

Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και το βούτυρο...

...και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να λειάνει.

Προσθέτουμε το κονιάκ...

...και τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα...

...και ανακατεύουμε πολύ καλά, να ομογενοποιηθεί ξανά το μείγμα. Δεν πειράζει αν δημιουργηθούν φουσκαλίτσες.

Προσθέτουμε το καρύδι όλο μαζί....

...και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε μονομιάς το μπισκότο....

...θα κάνει βουναλάκι...

...και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

Τη ζύμη αυτή, θα πρότεινα να μην τη δοκιμάσετε, γιατί μετά θα τρώτε με το κουταλάκι (όχι ότι το έχω πάθει........)

Καλύπτουμε καλά τη ζύμη με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, να σφίξει. Συνήθως τη φτιάχνω και τη βάζω όλο το βράδυ, δεν παθαίνει τίποτα.

Ρίχνουμε τρούφα σε ένα ρηχό πιάτο και παίρνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού.

Παίρνουμε ζύμη ίσα με ένα - δύο κουταλάκια του γλυκού...

...και πλάθουμε μπαλάκια. Τα ρίχνουμε στην τρούφα, τα ρολάρουμε και τα βάζουμε σε χαρτάκια.

Τα βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξουν και πάλι.

Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:

Τρουφάκια
από: smellslikebaking.blogspot.gr

Μερίδες: 70 - 100 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος)
Χρόνος προετοιμασίας: 40' συν 3 ώρες αναμονή
συν ο χρόνος για το πλάσιμο

Υλικά:
240 γρ σοκολάτα κουβερτούρα 45-50%
400 γρ ζάχαρη
250 ml γάλα πλήρες
250 γρ βούτυρο Κερκύρας, πολύ μαλακό
2 ποτηράκια του λικέρ κονιάκ
2 αυγά
320 γρ καρύδια, χονδροκομμένα
640 γρ μπισκότα πτι-μπερ, τριμμένα σε σκόνη
500 γρ τρούφα (μπορεί να μη χρειαστεί όλη)
Εκτέλεση:
1) Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (ή στα μικροκύματα) πολύ καλά και την αφήνουμε στην άκρη.
2) Ρίχνουμε τη ζάχαρη στο γάλα και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να διαλυθεί καλά και να αχνίσει.
3) Ρίχνουμε το γάλα σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
4) Προσθέτουμε το κονιάκ και τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, και ανακατεύουμε καλά, να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
5) Προσθέτουμε τα καρύδια και τα μπισκότα και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Καλύπτουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον.
6) Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και παίρνουμε κουταλιές (ένα - δύο κουταλάκια του γλυκού) και πλάθουμε μπαλάκια. Κατόπιν, τα κυλάμε στην τρούφα και τα βάζουμε σε χαρτάκια.
7) Βάζουμε στο ψυγειο για να σφίξουν.

Σημειώσεις:
Η συνταγή δεν ενδείκνυται για καλοκαίρι, γιατί τα τρουφάκια θα μαλακώσουν πολύ γρήγορα.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κονιάκ με μαύρο ρούμι.
Το βούτυρο είναι καλό να το έχουμε από το προηγούμενο βράδυ εκτός ψυγείου, ώστε να μαλακώσει πολύ και να το κόψουμε σε κυβάκια, ώστε να λιώσει ευκολότερα και να ομογενοποιηθεί καλύτερα.
Όση τρούφα περισσέψει, την φυλάμε στο ψυγείο σε ταπεράκι που κλείνει αεροστεγώς.
Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή για να πλάσουμε καλύτερα τα τρουφάκια. Σε περίπτωση που θα τα πλάσουμε όλα μόνοι μας, είναι καλό να χωρίσουμε τη ζύμη στα δύο και, όσο πλάθουμε το πρώτο μισό, να διατηρήσουμε το άλλο μισό στο ψυγείο, για να μη μαλακώσει υπερβολικά και κολλάει στα χέρια μας.
Τα αυγά είναι καλύτερο να είναι πτηνοτροφείου και όχι χωριάτικα, γιατί είναι ελεγμένα.
Χωρίς αυγά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τη συνταγή, οπότε δεν ξέρω κατά πόσο θα λειτουργήσει. Πάντως, τόσα χρόνια που την κάνουμε, ποτέ δεν έχει πάθει κανείς τίποτα.


Καλή επιτυχία!!

11 σχόλια:

  1. Οι αναγνώστες σου είμαστε εδώ, μην σε νοιάζει ;-)
    Ευχές πολλές για τα γενέθλιά σου, γερή κι ευτυχισμένη να είσαι!!
    Το κέρασμα ωραιότατο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, να 'σαι καλά!! :D Μου δίνεις κουράγιο!! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Χρόνια πολλά Μυρωδιά μου!!Πολύχρονη κούκλα μου!!
    Καλέ,είσαι μικρούλα!!!Σχεδόν τήν ίδια ηλικία μέ τήν μικρή μου κόρη!!
    Τά τρουφάκια σου ,τέλεια!!Υπέροχη συνταγή!
    Θα τήν φτιάξω στίς γιορτές γιά κέρασμα!
    Πειράζει νά μήν βάλω αυγό?
    Καλό βράδυ!!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, τι καλή, πάνω που άρχιζε να με πιάνει μια μικρή κρίση ηλικίας, χαχα!
      Δεν ξέρω πώς θα είναι χωρίς αυγό, γιατί δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να φτιάξω τη συνταγή χωρίς. Γευστικά δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα, τώρα η υφή και το δέσιμο της ζύμης δεν έχω ιδέα κατά πόσο θα επηρεαστούν! Δοκίμασε και πες μου!!

      Διαγραφή
  3. χρονια πολλα!!! ποιος δεν αγαπαει τα τρουφακια!! αα ωραια ασχολια το σεμιναριο! ενδιαφερον!! εγω κανω αυτα χωρις αυγο αλλα θα δοκιμασω τα δικα σου!! υποθετω "ψηνονται" απ τη λιωμενη κουβερτουρα και το βουτυρο αν λιωσει κ αυτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ!! :)
      Το βούτυρο λιώνει μια χαρά, και όταν πέφτουν τα αυγά είναι ακόμα ζεστό το μείγμα, αλλά δεν ξέρω αν φτάνει την απαραίτητη θερμοκρασία για να "ψηθούν"...

      Διαγραφή
  4. Χρονια πολλά και γλυκά!
    Ααα εισαι μικρουλα εσυ!

    Χα χα και εγω στο Δημοτικό μόνο τρουφακια ηθελα για τα γεννεθλια-γιορτη μου και κανένα σουδάκι που και που :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!!!!
      Μικρούλα, ε; Θα το δεχτώ το κομπλιμάν, χαχα!!
      Σουδάκια.... καιρό έχω να φάω, με βάζεις σε σκέψεις τώρα χιχι!

      Διαγραφή
  5. έχεις δίκιο!! τα τρουφάκια είναι πανεύκολα και πολύ γευστικά! τα κάνω πολύ συχνά κ εγώ για κέρασμα! Το blog σου είναι φανταστικό! γλυκό και πανέμορφο!! μόλις έγινα μέλος!! θα χαρώ να σε δω κ απ το δικό μου! φιλιά!

    www.fashionizein.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!! :) Το blog σου είναι απίθανο!! :D Θα τα πούμε σίγουρα και εκεί!

      Διαγραφή
  6. Καλώς σε βρήκα
    πολύ κατατοπιστική η συνταγή λόγω των φωτογραφιών που συνοδεύουν την εκτέλεση!
    λαχταριστά τρουφάκια!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή