Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015

Ζάχαρη αρωματισμένη

Ζάχαρη αρωματιστμένη
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Καλή χρονιά!! Χαρούμενο το 2015, με υγεία και όλα τα καλά!!
Πρώτη ανάρτηση της χρονιάς, με το δεξί με το δεξί!
Έχετε θέσει κάποια υπόσχεση-στόχο για το νέο έτος, το λεγόμενο new year's resolution;
Η δική μου για το 2015 είναι να σταματήσω να απελπίζομαι κάθε φορά που προγραμματίζω μία ανάρτηση και δεν την πραγματοποιώ/προλαβαίνω, αλλά να εκτιμώ και να χαίρομαι με όσο χρόνο έχω στη διάθεσή μου και περνώ στην κουζίνα και στο blog.
Άλλωστε, τα καλύτερα πράγματα έρχονται απρογραμμάτιστα (λέει ο ανοργάνωτος άνθρωπος... χεχε).

Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα για πρώτη ανάρτηση του 2015 να έχω μία συνταγή (ή μέθοδο, αν προτιμάτε καλύτερα) βασική... πολύ βασική, η οποία όμως με έχει βοηθήσει πολύ τα τελευταία χρόνια να αρωματίζω εύκολα και έντονα τα γλυκά μου! Θεματική, λοιπόν, ανάρτηση, για μυρωδάτα γλυκά!

Όπως προδίδει και ο τίτλος (μεγάλο αίνιγμα να λύσετε, το ξέρω), πρόκειται για την αρωματισμένη ζάχαρη. Μπορούμε να την έχουμε έτοιμη σε βάζο, ή να τη φτιάξουμε εκείνη τη στιγμή. Βολεύει ιδιαιτέρως όταν αρωματίζουμε με ξύσμα το γλυκό μας, γιατί βοηθάει στην πιο ομοιόμορφη κατανομή του. Επιπλέον, επειδή το ξύσμα βγάζει τα έλαιά του, καταλήγουμε με πιο έντονα αρωματισμένο γλυκό, χωρίς να έχουμε το φόβο να πικρίσει.

Είναι και ένας τρόπος να αξιοποιήσουμε το ξύσμα από τα φρούτα, όταν κάνουμε γλυκό του κουταλιού και ξεπικρίζουμε. Μας είχαν φέρει από τη Νάξο παμπυλώνες και κιτρολέμονα, τα οποία έκανε η μητέρα μου γλυκό. Με της παμπυλώνας το ξύσμα αρωμάτισα ζάχαρη και την δώσαμε στη θεία και το θείο μου, για τα γλυκά τους. Με του κιτρολέμονου, έφτιαξα σήμερα για να κρατήσουμε για εμάς. Με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να αξιοποιήσουμε και λοβούς βανίλιας, το εσωτερικό των οποίων έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει.

Συγκεκριμένα, θα χρειαστούμε 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική και ξύσμα από το φρούτο που θέλουμε. Συνήθως χρησιμοποιώ 3-4 κουταλιές της σούπας, εξαρτάται και από την πικράδα του εκάστοτε ξύσματος.

Αδειάζουμε τη ζάχαρη σε ένα δοχείο που κλείνει πολύ καλά. Αν την κρατήσουμε σε βάζο, καλό θα ήταν να την φτιάξουμε σε ένα μπολ, για να έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και μετά να την αδειάσουμε. Θα πρότεινα να μην ακολουθήσετε το παράδειγμά μου και να μην την κρατήσετε σε πλαστικό δοχείο, γιατί θα πάρει μυρωδιά από το ξύσμα και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να την αφαιρέσετε μετά.

Προσθέτουμε το ξύσμα....

....και με πολύ πολύ πολύ καθαρό χέρι, ανακατεύουμε, τρίβοντας παράλληλα το ξύσμα στη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά, για να κατανεμηθεί παντού το ξύσμα και τρίβουμε για να βγάλει τα έλαιά του στη ζάχαρη και να μυρίσει.

Η ζάχαρη θα υγρανθεί ελαφρώς και θα αρωματιστεί αμέσως. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε εκείνη τη στιγμή, ή να την κρατήσουμε για μετέπειτα χρήση.

Κλείνουμε το δοχείο μας καλά και την κρατάμε σε σκιερό και δροσερό μέρος. Όταν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε, ανακατεύουμε ελαφρώς να αφρατέψει.

Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:


Ζάχαρη αρωματισμένη
Ζάχαρη αρωματισμένη

από: smellslikebaking.blogspot.gr

Ποσότητα: 1 κιλό
Χρόνος προετοιμασίας: 5'

Υλικά:
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
3-4 κουταλιές της σούπας ξύσμα
Εκτέλεση:
1) Αδειάζουμε τη ζάχαρη σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
2) Προσθέτουμε το ξύσμα.
3) Με πολύ καθαρό χέρι, ανακατεύουμε το ξύσμα με τη ζάχαρη, τρίβοντάς παράλληλα, μέχρι να υγρανθεί η ζάχαρη και να μυρίσει.
4) Κλείνουμε καλά το δοχείο και το κρατάμε σε σκιερό και δροσερό μέρος, μέχρι να χρειαστούμε τη ζάχαρη.

Σημειώσεις:
Η ποσότητα του ξύσματος εξαρτάται από την πικράδα του. Συνήθως ξεκινώ με 2 κουταλιές της σούπας και μετά δοκιμάζω.
Με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να αρωματίσουμε και τη ζάχαρή μας, χρησιμοποιώντας λοβούς βανίλιας που μας έχουν ξεμείνει.
Μπορούμε να αρωματίσουμε και μικρή ποσότητα ζάχαρης για κάποιο γλυκό που αρωματίζεται με ξύσμα και να τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως.
Το δοχείο που θα κρατήσουμε τη ζάχαρη, καλύτερα να μην είναι πλαστικό, γιατί παίρνει μυρωδιά και είναι πολύ δύσκολο (έως αδύνατο) να την αφαιρέσουμε.


Καλή επιτυχία!!

15 σχόλια:

  1. Γεια σου Μυρωδια με την μυρωδατη ζαχαρη σου!!!!
    Καλη χρονια και παλι!!!!
    Δεν ηξερα για αυτην την "αρωματισμενη" ζαχαρη!!! Πραγματικα πρεπει να ανεβαζει πολυ ενα γλυκο!!! Ενδιαφερουσα προταση!!!
    φιλια σου στελνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μ' αρέσει πολύ η "μυρωδάτη" πρότασή σου για να αρωματίσουμε την ζάχαρη!
    Καλό Σαββατοκύριακο Μυρωδία μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή χρονιά με υγεία, χαμόγελα και αγάπη!!!
    Πολύ όμορφη η συνταγή σου για την αρωματισμένη ζάχαρη!!
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Μυρωδία!
    Καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και χαρά!!!
    Υπέροχη η αρωματισμένη ζάχαρη και πολύ μα πολύ χρήσιμη!!!!!
    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή χρονιά με Υγεια και ολα τα καλά!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή χρονιά! Μου αρεσει πολύ το πορτοκάλι οπότε θα τη θυμάμαι!
    Καλό ξημέρωμα, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενδιαφέρουσα ιδέα να αρωματίσεις την ζάχαρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή χρονιά Μυρωδιά μου μέ υγεία καί χαρούμενες στιγμές!!
    Πολύ όμορφη η συνταγή σου για την αρωματισμένη ζάχαρη!!
    Θά τήν δοκιμάσω!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Great blog ! Do you want to follow each other ?
    http://kasjaa.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλώς σε βρήκα!! Πολύ ωραία ιδέα...θα την αξιοποιήσω..Σου εύχομαι μία γλυκιά χρονιά γεμάτη υγεία και αγάπη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λατρεύω το άρωμα των εσπεριδοειδών και με τον τρόπο αυτό Μυρωδία, συντηρείται θαυμάσια μέσα στην ζάχαρη! Για τα γλυκά μας, για τα ροφήματα, ιδιαιτέρως το τσάι και τον καφέ, είναι εξαιρετική πρόταση!! Μπράβο!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Awesome post! Im in love with the photos. Have an amazing Wednesday dear! :)

    xoxo;
    STYLEFORMANKIND.COM
    Like On Facebook
    Follow On Bloglovin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φτιάχνω κι εγώ από διάφορα εσπεριδοειδή. Είναι πολύ χρήσιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλώς σε βρήκα Μυρωδιά!! Πολύ πρωτότυπο όνομα!!!! :)) Ωραία ιδέα αυτό με την ζάχαρη και δεν το είχα ξαναδεί!! Μια απορία, τι είναι τα παμπυλώνας?? Καλή εβδομάδα!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Ελεάνα! Οι παμπυλώνες είναι εσπεριδοειδή, διασταύρωση λεμονιού και περγαμόντου!
      Καλή εβδομάδα να έχεις, και καλό μήνα! :)

      Διαγραφή