Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Παγωτό nutella soft serve

Παγωτό nutella soft serve
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Οι διακοπές μου τελείωσαν. Ήταν οι πιο μικρές (καλοκαιρινές) που έχω κάνει μέχρι τώρα, αλλά ήταν απίστευτα γεμάτες, με διασκέδαση, με κόσμο, με φαγητό, με εμπειρίες! Ήταν από τις καλύτερες διακοπές που έχω κάνει.
Γνώρισα και έκανα παρέα με πολύ κόσμο που δεν περίμενα, έκανα μπάνιο σε θάλασσες που είχα να επισκεφθώ πολλά χρόνια, έφαγα πολύ και καλό φαγητό, το σπίτι ήταν πάντα γεμάτο από φιλοξενούμενους και κάθε μέρα ήμουν σχεδόν συνέχεια έξω. Φανταστικά!
Ελπίζω να κάνατε κι εσείς διακοπές, ακόμα και αν μείνατε σπίτι, να ξεκουραστήκατε και να γεμίσατε τις μπαταρίες σας!

Μία από τις παραλίες που ανέφερα, είναι και ο Αμίτης, ο οποίος είναι στο μάτι του βοριά και αποφασίσαμε, όταν είχε τους αέρηδες, να επισκεφθούμε, για να παίξουμε με τα κύματα. Η θάλασσα δεν μας απογοήτευσε, είχε απίστευτα κύματα, τύφλα να έχει η Καλιφόρνια χαχα, και από παιχνίδι άλλο τίποτα...

Μία από τους μπόλικους φιλοξενούμενούς μας φέτος, ήταν και η πολύ καλή μου φίλη, Β., η οποία με βοήθησε πολύ και στο στήσιμο του blog. Το λογότυπο είναι δική της δουλειά.
Τον Ιούλιο, λοιπόν, ήταν τα γενέθλια του αδελφού της και με φώναξε σπίτι της να του φτιάξουμε τούρτα. Καταλήξαμε σε τούρτα παγωτό, όμως δεν ήθελα να κάνουμε την κλασική βανίλια. Οπότε, αποφάσισα και πειραματίστηκα με nutella. Και έτσι, δημιουργήθηκε αυτό το παγωτό. Περιττό να πω ότι η τούρτα είχε τεράστια επιτυχία και ότι ο αδελφός της διαφήμισε το blog στους φίλους του, λέγοντας ότι θα ανέβαζα τη συνταγή. Τη συνταγή, όμως, δεν την είχα φωτογραφίσει και δεν σκόπευα να την ανεβάσω (ουπς!). Αλλά, αφού δόθηκε η υπόσχεση, έπρεπε να την κρατήσω. Το κοινό μου είχε απαιτήσεις και ποια ήμουν εγώ να αρνηθώ;

Τις μέρες που θα ερχόταν η Β. στη Νάξο, λοιπόν, αποφάσισα να αδράξω την ευκαιρία και να φτιάξω το παγωτό. Αυτή τη φορά το φωτογράφισα κιόλας, αν και οι συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες για φωτογράφιση (αν νομίζετε ότι συνήθως ο φωτισμός μου είναι χάλια, πού να δείτε τώρα χαχα). Τέλος πάντων, το έφτιαξα, το έβαλα κατάψυξη και όταν την επομένη το έβγαλα, για να το δοκιμάσουμε, τι να δω; Το παγωτό δεν είχε σφίξει εντελώς, όπως το κανονικό παγωτό, αλλά είχε διατηρήσει την υφή του παγωτού μηχανής. Ήταν αφράτο και απαλό, έλιωνε στο στόμα, σαν παγωμένη μους! Κόντεψα να λιποθυμήσω από τη χαρά μου, γιατί λατρεύω το παγωτό μηχανής και ποτέ μου δεν περίμενα ότι θα κατάφερνα να αναβιώσω την υφή του χωρίς παγωτομηχανή. Ποτέ μη λες ποτέ! Ορίστε, λοιπόν, συνταγή για παγωτό με γεύση nutella (ακόμα και αν δεν προτιμώ τη συγκεκριμένη μάρκα, αλλά έχει εδραιωθεί ως αντιπρόσωπος όλων των κρεμών φουντουκιού με κακάο), με υφή παγωτού μηχανής, κοινώς soft serve.

Για μία δόση, θα χρειαστούμε: ένα κουτί φυτική σαντιγύ, μία κουταλιά της σούπας σκόνη για μους στιγμής (τύπου alsa mousse), μία κάψουλα βανιλίνης, ένα μικρό κουτί γάλα εβαπορέ (δεν έχει σημασία αν είναι full λιπαρά ή light), ένα κουτί ζαχαρούχο γάλα και 600 γρ κρέμα φουντουκιού με κακάο (τύπου NuCrema) [δεν κάνω τοποθέτηση προϊόντος, απλώς χρησιμοποιώ τις συγκεκριμένες μάρκες χρόνια για το παγωτό και επίσης προτίμησα τη nucrema γιατί είναι πιο ρευστή από τις υπόλοιπες του είδους και, μου φαίνεται, λίγο λιγότερο γλυκιά] -- Τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου καλύτερα, ώστε να χτυπηθούν και να κρεμώσουν ευκολότερα.

Χτυπάμε τη φυτική σαντιγή στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, να κρεμώσει και να αφρατέψει, περίπου 10 λεπτά.

Προσθέτουμε τη σκόνη για μους και τη βανιλίνη...

...και ανοίγουμε το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα. Αμέσως ρίχνουμε το εβαπορέ, για να μη σηκώσει σκόνη...

...προσθέτουμε και το ζαχαρούχο και ανεβάζουμε σε δυνατή ταχύτητα...

... μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να μην υπάρχουν πλέον κομματάκια από τη σαντιγύ, περίπου 5 λεπτά.

Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε και την κρέμα φουντουκιού με κακάο (ή κρέμα κακάο με φουντούκια; πάντα μπερδεύομαι) και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά...

... μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα. Βοηθάμε την κατάσταση και με μία σπάτουλα, γιατί η κρέμα έχει την τάση να βυθίζεται στον πάτο του κάδου όταν την πρωτορίχνουμε.

Αδειάζουμε το παγωτό σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς (καλύτερα γυάλινο ή πλαστικό) και βάζουμε στην κατάψυξη για 6 ώρες, περίπου, να παγώσει καλά.

Βάζουμε σε ένα μπολ και απολαμβάνουμε.... φανταζόμαστε ότι είμαστε πίσω στην εξοχή, στην δροσιά του κήπου και το άρωμα του γιασεμιού...

Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:

Παγωτό nutella soft serve
από: smellslikebaking.blogspot.gr

Παγωτό nutella soft serve
Μερίδες: 10-12
Χρόνος προετοιμασίας: 30' και 6 ώρες αναμονή

Υλικά:
1 κουτάκι φυτική σαντιγύ
1 κουταλιά της σούπας σκόνη για μους στιγμής βανίλια (τύπου alsa mousse)
1 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα
1 κουτάκι μικρό γάλα εβαπορέ
1 κάψουλα άρωμα βανίλιας
600 γρ κρέμα φουντουκιού με κακάο (τύπου nucrema)
Εκτέλεση:
1) Έχουμε τη φυτική συνταγή σε θερμοκρασία δωματίου. Το βάζουμε στο μίξερ και το χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει, περίπου 10 λεπτά.
2) Χαμηλώνουμε την ταχύτητα σε μέτρια και προσθέτουμε τη μους και αμέσως μετά το εβαπορέ, για να μην πετάξει σκόνη.
3) Δυναμώνουμε ξανά την ταχύτητα και προσθέτουμε τη βανίλια και το ζαχαρούχο και συνεχίζουμε για 5 λεπτά, περίπου, να χτυπάμε, μέχρι να αφρατέψει, να φουσκώσει και να μην υπάρχουν κομμάτια από τη φυτική σαντιγύ. Ενίοτε, βοηθούμε την κατάσταση και με μια σπατουλίτσα.
4) Προσθέτουμε την κρέμα φουντουκιού, συνεχίζοντας το χτύπημα, βοηθώντας την κατάσταση με μια σπάτουλα, και χτυπάμε για 5 λεπτά, να ανακατευτεί πάρα πολύ καλά το μείγμα μας.
5) Αδειάζουμε το παγωτό σε ένα κουτί/τάπερ και βάζουμε στην κατάψυξη, τουλάχιστον 6 ώρες, να παγώσει καλά.


Σημειώσεις:
Όλα τα υλικά, καλό είναι, να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να χτυπηθούν και να κρεμώσουν πιο εύκολα.
Το παγωτό αυτό δεν θα σφίξει πολύ στην κατάψυξη, λόγω της κρέμας φουντουκιού. Αν το θέλουμε πιο σφιχτό, μπορούμε να παραλείψουμε τη στιγμιαία μους.
Το πόσο θα σφίξει το παγωτό έχει να κάνει και με το δοχείο στο οποίο θα το παγώσουμε. Αν το δοχείο κλείνει αεροστεγώς και είναι ελαφρώς χοντρό (πχ εγώ χρησιμοποιώ τάπερ πυράντοχο), θα είναι πιο μαλακό. Αν επιλέξουμε το κλασικό μεταλλικό κουτί, ενδέχεται να γίνει πιο σφιχτό.
Έχω χρησιμοποιήσει πετυχημένα το συγκεκριμένο παγωτό και για τούρτα: έβαλα στη βάση τριμμένα μπισκότα cookies τριπλής σοκολάτας (είναι ελαφρώς πιο πικρά) με λιωμένο βούτυρο, κονιάκ και μία κουταλιά της σούπας από το ζαχαρούχο που είχα για το παγωτό, έριξα από πάνω το παγωτό και το πάγωσα σκεπασμένο στην κάτάψυξη. Όμως, επειδή δεν ήταν καλά σκεπασμένο (μόνο με αλουμινόχαρτο), το παγωτό έσφιξε όπως το κανονικό. Οπότε, έπρεπε να περιμένουμε λίγο να λιώσει για να κόψουμε την τούρτα.


Καλή επιτυχία!!

9 σχόλια:

  1. Μυρωδιά μου,τέλειο τό παγωτάκι σου!!!Καί πολύ εύκολη η συνταγή σου!!Θά τήν δοκιμάσω συντόμως!!Χα χα!
    Μού άρεσε πολύ η κυματώδης φωτογραφία σου!!!Καταπληκτική λήψη!!!Καλό Σ/Κ!!Καλά να περάσης!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! :) Η συνταγή είναι όντως πολύ εύκολη :) Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!!

      Διαγραφή
  2. Βαγγελίτσα30/8/14 16:31

    Εκτός του ότι το φετινό, ήταν ένα από τα καλύτερα καλοκαίρια των τελευταίων 10 χρόνων -μπορεί και περισσότερων-, η φετινή παρέα ήταν το ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ...!!! Το μπάνιο στον Αμίτη ήταν νομίζω από τα καλύτερα της ζωής μου, αν και με μικροατυχήματα (Μυρωδάκιιιιιιι you know better... :P)...!!
    Όσο για το παγωτό, ήταν η τέλεια ολοκλήρωση μιας υπέροχης ημέρας!!! Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, έγλυψα το μπόλ.... <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που και η υπόλοιπη παρέα πέρασε καλά, χιχιχι :)
      Το μπάνιο στον Αμίτη ήταν απίστευτο και θα το επαναλάβουμε, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές :P
      Το κοπλιμέντο για το παγωτό σημαίνει πολλά, και ακόμα περισσότερα εφόσον προέρχεται από σένα :)

      Διαγραφή
  3. Ωωωωωωωωωωωω!!! Το μόνο που μπορώ να ψελλίσω γιατί το θέλω αυτό το μπολ!!! Υπέροχο παγωτό!!!! Θαύματα έκανες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟλυ ωραιο φαινεται το παγωτό σου... μόλις επεστρεψακι εγω απο Ναξο :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! :) Ελπίζω να σου άρεσε η Νάξος και να πέρασες καλά :)

      Διαγραφή
    2. Εχω ξαναπαει, πολύ ομορφες παραλίες!!!

      Διαγραφή