Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Brownies γιαουρτιού με τριπλή σοκολάτα

Brownies γιαουρτιού με τριπλή σοκολάτα
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Δεν μου αρέσει καθόλου να πετάω τρόφιμα. Το θεωρώ τεράστια σπατάλη και μεγάλο κρίμα. Ιδίως στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Γι' αυτό έπαθα σοκ, όταν διαπίστωσα ότι μας έχει μείνει πολύ γιαούρτι, του οποίου η ημερομηνία λήξης κοντοζυγώνει. Όταν λέω πολύ, εννοώ περίπου 1,5 κιλό.
Έπρεπε να βρω κάτι να το κάνω. Αλλά τι; Αποφάσισα σε γλυκό. Έψαξα συνταγές για γιαουρτόπιτα, αλλά βρήκα μόνο συνταγές για σιροπιαστές και βαριόμουν να φτιάχνω σιρόπια, άσε που με αυτή τη ζέστη τα σιροπιαστά μου φαίνονται ελαφρώς βαριά.
Μετά αποφάσισα να κάνω κέικ με γιαούρτι. Αναζητώντας συνταγές στα αγαπημένα μου φαγητοblogs, παρατήρησα ότι δεν χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα γιαουρτιού.
Και ξαφνικά, πέτυχα αυτά τα brownies. Και αποφάσισα να τα φτιάξω στη διπλάσια ποσότητα, για να πάρει πολύ γιαούρτι. Τελικά βγήκαν πάρα πολύ νόστιμα, το γιαούρτι δεν φαίνεται ιδιαίτερα, δεν με ενοχλεί. Η απουσία αυγών και βουτύρου δεν γίνεται αντιληπτή, αντιθέτως, το αποτέλεσμα είναι υπερνόστιμα, υπερσοκολατένια, υπερfudgy brownies, χορταστικά και ολιγοθερμιδικά.

Ναι, ναι, ολιγοθερμιδικά! Όταν υπολόγισα τις θερμίδες, έπαθα σοκ, γιατί ήταν πολύ πολύ χαμηλότερες από όσο φανταζόμουν: 165/κομμάτι. Σκάνδαλο! Και δεν μιλάμε για κομμάτι - δείγμα, αλλά για κανονικό brownie, τριών - τεσσάρων μεγάλων μπουκιών. Έχω φάει μπάρες δημητριακών με περισσότερες θερμίδες. Εντάξει, δεν είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, όμως είναι αντιχοληστερινικό (που θα έλεγε και ο πατέρας μου), έχει ασβέστιο και η περισσότερη σοκολάτα είναι κουβερτούρα, που μας κάνει και καλό (όχι σε τόση ποσότητα, αλλά δεν είναι ανάγκη να κολλήσουμε σε αυτό το σημείο). Για σοκολατογλυκό, πάντως, έχει και λίγες θερμίδες και λίγα λιπαρά. Γι' αυτό και το βαφτίζω διαίτης.

Για τα γιαουρτοbrownies μας θα χρειαστούμε: 280 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια, 250 γρ ζάχαρη λευκή, 200 γρ ζάχαρη μαύρη, 75 γρ κακάο, 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας, 800 γρ γιαούρτι στραγγιστό 2%, 100 γρ chips μαύρης σοκολάτας, 100 γρ chips σοκολάτας γάλακτος και 90 γρ chips λευκής σοκολάτας.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι. Φοβερή η φωτογραφία, η διαφορά πριν και μετά είναι τεράστια, το ξέρω....

Σε μπεν μαρί (ή στα μικροκύματα) λιώνουμε τα κομμάτια της κουβερτούρας, σε ένα μεγάλο μπολ...

...ανακατεύοντας παράλληλα, μέχρι να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα, χωρίς κομματάκια.

Κατεβάζουμε τη σοκολάτα από τη φωτιά και προσθέτουμε τις ζάχαρες, το κακάο, τη βανίλια και το γιαούρτι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω ότι φροντίζουμε να έχουμε διαλέξει ένα πολύ μεγάλο μπολ, γιατί όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, την πάτησα (για ακόμα μία φορά) και μου χύνονταν από το πλάι. Έκανα έναν πάγκο χάλια... απελπισία! Αλλά πείσμωσα και δεν αλλαξα σκεύος. Τα ανακάτεψα όλα, όσο καλύτερα μπορούσα. Το μείγμα μου δεν έγινε λείο (φαίνεται, άλλωστε), αλλά εν τέλει δεν υπήρξε πρόβλημα.

Αναμειγνύουμε το σοκολατένιο μας μείγμα με τα στερεά υλικά, να ενσωματωθούν καλά. Θα προκύψει μια σφιχτή ζύμη.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα chips σοκολάτας και ρίχνουμε τα 2/3 - 3/4 στη ζύμη. Ανακατεύουμε να πάνε παντού.

Στρώνουμε ένα ταψί 32x37 εκ με λαδόχαρτο, ώστε να περισσεύει στις άκρες και στρώνουμε το μείγμα. Επειδή η ζύμη είναι σφιχτή, καλύτερα ρίχνουμε στο ταψί μεγάλες κουταλιές, τις οποίες μετά απλώνουμε και στρώνουμε όσο πιο ίσια μπορούμε.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα chips σοκολάτας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 35 - 40 λεπτά, μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει από το κέντρο με μερικά ψίχουλα, αλλά όχι με υγρή ζύμη. Προσοχή, μην μπερδέψουμε τη λιωμένη σοκολάτα στο εσωτερικό με ζύμη και παραψήσουμε. Στα 30 λεπτά ψησίματος, περίπου, γυρίζουμε το ταψί, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα τα brownies.

Αφήνουμε τα brownies να κρυώσουν. Όταν είναι σχεδόν εντελώς κρύα, τα σηκώνουμε με προσοχή από το λαδόχαρτο που προεξέχει και τα τοποθετούμε σε ξύλο κοπής ή τον πάγκο μας (σε περίπτωση που δεν χωράνε στο ξύλο). Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα κόβουμε σε 36, περίπου, κομμάτια, με μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι. Εγώ συνήθως κόβω τις άκρες που ξεροψήνονται και κεϊκοφέρνουν, όπως έκανα και τώρα, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Υπολόγισα ότι οι άκρες όλες μαζί φτάνουν για 6 κομμάτια, οπότε συμπληρώνουν τον αριθμό. Βέβαια, μπορούμε να τα κόψουμε μικρότερα. Για μεγαλύτερα, δεν θα το πρότεινα, γιατί είναι ιδιαιτέρως χορταστικά, λόγω της πολλής σοκολάτας.

Με μία σπάτουλα, μεταφέρουμε τα brownies σε ένα δοχείο/τάπερ που κλείνει καλά, για να διατηρηθούν μαλακά. Επειδή είναι καλοκαίρι, προτείνω να βάλουμε το τάπερ στο ψυγείο. Διαφορετικά, δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο.

Και επειδή πρόκειται για αμερικάνικο γλυκό, σκέφτηκα να τα απολαύσω όπως και οι Ακερικάνοι: με ένα ποτήρι παγωμένο γάλα. Ήταν ένα υπέροχο πρωινό, έφαγα και τα τρία της φωτογραφίας και έσκασα φαινομενικά. Το γάλα είναι απαραίτητο συνοδευτικό, εάν αποφασίσετε να φάτε πάνω από ένα, διαφορετικά θα πάθετε υπερσοκολάτωση.

Πάρτε κι άλλη μία φωτογραφία, γιατί δεν μπορούσα να διαλέξω ανάμεσα στις δύο:

Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:

Brownies γιαουρτιού με τριπλή σοκολάτα
από: smellslikebaking.blogspot.gr

Brownies γιαουρτιού με τριπλή σοκολάτα
Μερίδες: ένα ταψί 37x32 εκ (περίπου 36 κομμάτια)
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 45 λεπτά

Υλικά:
280 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια
250 γρ ζάχαρη λευκή
200 γρ ζάχαρη μαύρη
75 γρ κακάο
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
800 γρ γιαούρτι στραγγιστό 2%
100 γρ chips μαύρης σοκολάτας
100 γρ chips σοκολάτας γάλακτος
90 γρ chips λευκής σοκολάτας
Εκτέλεση:
1) Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι.
2) Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (ή στο φούρνο μικροκυμάτων), σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα, χωρίς κομματάκια.
3) Κατεβάζουμε τη σοκολάτα από τη φωτιά και προσθέτουμε τις ζάχαρες, το κακάο, τη βανίλια και το γιαούρτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
4) Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
5) Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα chips σοκολάτας και προσθέτουμε τα 2/3 - 3/4 στη ζύμη μας.
6) Στρώνουμε ένα ταψί 37x32 εκ. με λαδόχαρτο που να περισσεύει στις άκρες. Ρίχνουμε το μείγμα σε κουταλιές και τις απλώνουμε προσεκτικά με μία σπάτουλα, να ενωθούν. Ισιώνουμε όσο μπορούμε τη ζύμη στο ταψί.
7) Πασπαλίζουμε τη ζύμη με τα υπόλοιπα chips σοκολάτας.
8) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 175 βαθμούς Κελσίου, περίπου 35-40', μέχρι να βγαίνει μια οδοντογλυφίδα με μερικά ψίχουλα, αλλά όχι υγρή ζύμη. Στα 30 λεπτά ψησίματος, περίπου, γυρίζουμε το ταψί, ώστε να ψηθεί πιο ομοιόμορφα.
9) Αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα. Όταν είναι σχεδόν εντελώς κρύο, σηκώνουμε με προσοχή από το λαδόχαρτο και τοποθετούμε τα brownies σε ξύλο κοπής (ή στον πάγκο μας) και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
10) Κόβουμε τα brownies με μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι σε 36 κομμάτια, περίπου, ή αν θέλουμε, σε ακόμα μικρότερα.
11) Τοποθετούμε τα brownies σε ένα τάπερ που κλείνει καλά, για να διατηρηθούν μαλακά.

Σημειώσεις:
Επειδή είναι καλοκαίρι, καλό είναι να βάλουμε το τάπερ στο ψυγείο.
Τα brownies βγαίνουν αρκετά λεπτά, αν θέλουμε να είναι πιο χοντρά, χρησιμοποιούμε μικρότερο ταψί, αλλά προσαρμόζουμε το χρόνο ψησίματος αναλόγως (θα αυξηθεί).
Μπορούμε να μειώσουμε τη συνταγή στη μέση, για ένα ταψί 14x14 εκ.
Στα 36 κομμάτια, κάθε brownie έχει περίπου 165 θερμίδες.
Ο υπολογισμός των θερμίδων έγινε με το myfitnesspal.com.
Η αρχική συνταγή προήλθε από το Cinnamon Spice & Everything Nice.


Καλή επιτυχία!!

5 σχόλια:

  1. Πολύ αγαπημένο μας γλυκό τά brownies Μυρωδιά μου!Αξιοποίησες πολύ σωστά τό γιαούρτι,τό χρησιμοποιώ καί στήν μαγειρική αλλά καί πολύ συχνά σέ κέικ!Θά τό δοκιμάσω καί στά δικά σου brownies ,φαίνονται πολύ νόστιμα!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Poli nostimo!! These brownies look delicious : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ελαφρυ διαβαζω γιαουρτι διαβαζω σοκολατα διαβαζω μπραουνις βλεπω νταξει φευγω σουπερ για τα υλικα!!! τελεια τα μπραουνις σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε αυτή τη συνταγή, έτσι την έπαθα κι εγώ, χαχα :D

      Διαγραφή