Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Κολοκύθια παπουτσάκια

Κολοκύθια παπουτσάκια
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Κάθε καλοκαίρι ερωτεύομαι ακόμα περισσότερο τα λατρεμένα κολοκύθια. Θα μπορούσα να πω ότι είναι το αγαπημένο μου λαχανικό. Και γιατί όχι; Το ομολογώ: Το κολοκύθι είναι το αγαπημένο μου λαχανικό! Και μιλάω για το καλοκαιρινό, πράσινο κολοκυθάκι. Με το ξαδελφάκι του, την κίτρινη κολοκύθα, δεν τα πάω ιδιαίτερα καλά.
Αλλά, ας μιλήσουμε για κολοκύθια! Δεν νομίζω πως έχω δοκιμάσει ποτέ φαγητό με κολοκύθι που να μην μου άρεσε: σε κεφτέδες, σε τάρτα, σε πίτα, ογκρατέν, τηγανιτό, ψητό, σε μουσακά, σε ομελέτα, γεμιστό με ρύζι, γεμιστό με κιμά αυγολέμονο, σε μπιφτέκια, μπριάμ, τουρλού, βραστό για σαλάτα, γεμιστό με τυράκι, τους ανθούς του γεμιστούς.... Μέχρι τώρα, όμως, δεν είχα δοκιμάσει παπουτσάκια (ούτε τις μελιτζάνες).

Κοιτάζοντας δεξιά κι αριστερά στη φαγητοblogόσφαιρα για έμπνευση για το μενού της εβδομάδας, έπεσε το μάτι μου στα κολοκυθάκια παπουτσάκια από το "Αγάπα με αν Dολμάς!" και αμέσως άστραψε (και βρόντηξε)! "Εδώ είμαστε", σκέφτηκα, και ευθύς αμέσως άρχισα να μελετώ τη συνταγή και να υπολογίζω τι υλικά μου έλειπαν. Ψάχνοντας, όμως, μια άσχετη συνταγή (για ψάρι έψαχνα) που είχα προσέξει στο site του Γαστρονόμου, βρέθηκα να κοιτάζω ακόμα μια συνταγή για κολοκυθάκια παπουτσάκια. Έπεσα σε περισυλλογή. Δεν μπορούσα να αποφασίσω ποια από τις δύο να φτιάξω. Τελικά, κατέληξα να τις συνδυάσω, να προσθέσω και λίγο "μυρωδίστικο" αέρα και οφείλω να ομολογήσω ότι τα παπουτσάκια μου διέπρεψαν!

Υπολογίζοντας 3-4 βαρκάκια για κάθε μερίδα, δηλαδή 1 1/2 - 2 κολοκύθια, θέλουμε 8 κολοκύθια για 4-5 μερίδες. Τα πλένουμε καλά, τα καθαρίζουμε ελάχιστα, μόνο σε συγκεκριμένα σημεία που θέλουν λίγο, και τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση. Κατόπιν, με το ειδικό εργαλειάκι (ή με ένα κουταλάκι του γλυκού) αδειάζουμε το εσωτερικό τους (το οποίο κρατάμε κατά μέρος), αφήνοντας ένα περιθώριο περίπου μισού εκατοστού στα τοιχώματα.

Αφού τα αδειάσουμε όλα, τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πυρέξ (ή ταψί) ελαφρώς λαδωμένο. Αν τα χωράει ακριβώς, τέλεια! Διαφορετικά, τα χωρίζουμε σε δύο μέρη. Αλείφουμε τα κολοκυθάκια μας με 3 κουταλιές της σούπας, περίπου, ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς, για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να είναι μισοψημένα.

Όση ώρα ψήνονται τα κολοκύθια μας, ετοιμάζουμε τον κιμά. Θα χρειαστούμε: 1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (αυτή τη φορά δεν ξέχασα να το φωτογραφίσω, δέχομαι συγχαρητήρια), 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, το εσωτερικό από τα κολοκύθια, 350 γρ κιμά μοσχαρίσιο, 200 γρ κιμά από χωριάτικο λουκάνικο, 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί, 4 ντομάτες ψιλοκομμένες, 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας (αυτός μου ξέφυγε), αλάτι και πιπέρι, ίσως λίγη ζαχαρίτσα, εάν χρειαστεί, και τα μπαχαρικά μας. Επειδή ήθελα να ταιριάξω τα μπαχαρικά που είχε μέσα το λουκάνικο, χρησιμοποίησα ένα mix μπαχαρικών με θρούμπι, θυμάρι και μπούκοβο. Αλλά μπορούμε να βάλουμε όποιο μπαχαρικό μας ταιριάζει. Και ναι, ούτε τα μπαχαρικά φωτογράφισα. Όταν τραβήξω μια ολοκληρωμένη φωτογραφία υλικών, θα κάνω πάρτυ!

Ψιλοκόβουμε την κολοκυθόψιχα στο μπλέντερ (ή στο μούλτι).

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σωτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο, μέχρι να μαραθούν καλά, περίπου 5 λεπτά.

Προσθέτουμε την κολοκυθόψιχα και σωτάρουμε για περίπου 5-7 λεπτά ακόμα, μέχρι να πιει τα υγρά της.

Προσθέτουμε τους κιμάδες και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά, περίπου 7 λεπτά ακόμα, να καβουρδιστεί καλά ο κιμάς και να μείνει με το λίπος του. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για μερικά λεπτά, να εξατμιστεί καλά το αλκοόλ.

Ρίχνουμε τις ντομάτες και τον πελτέ, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, περίπου 30 λεπτά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας. Δοκιμάζουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε κάτι ακόμα. Θέλουμε η γέμισή μας να είναι σαν πολύ πηχτή σάλτσα, ζουμερή, αλλά όχι να βγάζει υγρά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος. Στη συνέχεια, φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Θα χρειαστούμε: 7 1/2 κουταλιές της σούπας αραβοσιτέλαιο, 7 1/2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 625 ml γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου, 2 κρόκους αυγών σε θερμοκρασία δωματίου, 1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι, αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά μας. Συνήθως αρωματίζω τη μπεσαμέλ με μοσχοκάρυδο, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, θεώρησα ότι δεν θα ταίριαζε με τον κιμά, γι' αυτό έριξα λίγο (λιγότερο από μισό κουταλάκι) από το mix και μισό κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά.

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, το αραβοσιτέλαιο (Αντικατέστησα μισή κουταλιά από το λάδι με βούτυρο. Γενικά, η βάση της μπεσαμέλ (το ρου) θέλει ίση ποσότητα (σε κουταλιές, όχι γραμμάρια) αλευριού και λίπους, είτε αυτό είναι βούτυρο, είτε λάδι)

Μόλις ζεσταθεί, αλλά όχι να κάψει, ρίχνουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά, να διαλυθεί, για να μην σβωλιάσει η μπεσαμέλ αργότερα. (κανονικά θα είναι ελαφρώς πιο ανοιχτόχρωμο, αλλά είναι ο φωτισμός άσχημος για φωτογράφιση και δεν μπορούσα να το διορθώσω)

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ρου μας, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να βράζει και να πήζει. Προσοχή, να μην μας πιάσει, γι' αυτό ανακατεύουμε συνεχώς (το λέω δύο φορές, για να το τονίσω). Καβουρδίζουμε καλά το αλεύρι, για να σπάσει η αλευρίλα του, μέχρι να μυρίσει όμορφα και το ρου μας να πάρει ένα μπεζουλοκαφετί χρώμα (εγώ και η Μοιραράκη...)

Και τώρα, κρίσιμο σημείο: Προσθέτουμε το γάλα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας παράλληλα δαιμονισμένα, αλλά προσεκτικά, μην μας πιτσιλιστεί το γάλα σε όλη την κουζίνα (όχι ότι το έχω πάθει.... γκουχ γκουχ), ώστε να διαλυθεί πολύ καλά το ρου και να μην μας σβωλιάσει.

Συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας ελαφρά, μέχρι να αρχίσει η κρέμα να πήζει. Όσο πήζει, ανακατεύουμε πιο έντονα, γιατί είναι πιο επικίνδυνο να μας πιάσει. Όταν πήξει και αρχίσει να αχνίζει πολύ, πριν όμως κοχλάσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε τους κρόκους ελαφρώς σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα μία ποσότητα (περίπου 3-4 κουταλιές της σούπας) από τη μπεσαμέλ και τα χτυπάμε γρήγορα, να ενοποιηθούν, πριν προλάβουν και μαγειρευτούν οι κρόκοι.

Αδειάζουμε το μπολ στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα και έντονα, να ενοποιηθεί καλά, για να μην μας κόψει η μπεσαμέλ. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας και το τυρί.

Ανακατεύουμε καλά και επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά (ή στο καυτό μάτι, αν το έχουμε σβήσει) για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας παράλληλα. Κατεβάζουμε τη μπεσαμέλ και την αφήνουμε κατά μέρος. Θα είναι πολύ πηχτή, γιατί θέλουμε να στέκεται στα παπουτσάκια και όχι να τρέχει. Όσο κρυώνει, θα πήζει περισσότερο. Την ανακατεύουμε μόνο πότε - πότε, ώστε να μην πετσιάσει.

Γεμίζουμε καλά τα κολοκυθάκια με τον κιμά, με ένα κουταλάκι του γλυκού.

Με ένα άλλο κουταλάκι του γλυκού, τα καλύπτουμε από πάνω με τη μπεσαμέλ.

Πασπαλίζουμε με λίγο τυράκι ακόμα και τρίβουμε λίγο πιπέρι.

Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς, για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν εντελώς τα κολοκύθια και να μαλακώσουν πολύ καλά (ελέγχουμε με ένα πηρουνάκι) και να πάρουν χρώμα από πάνω.

Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και σερβίρουμε. Ό,τι περισσεύει, το βάζουμε στο ψυγείο καλυμμένο με αλουμινόχαρτο και το ζεσταίνουμε. Αν μείνει και μία μέρα το φαγητό γίνεται ακόμα πιο νόστιμο.

Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:

Κολοκύθια Παπουτσάκια
από: smellslikebaking.blogspot.gr

Κολοκύθια Παπουτσάκια
Μερίδες: 4-5
Χρόνος προετοιμασίας: 2 1/2 ώρες, περίπου

Υλικά:
8 κολοκύθια για γέμισμα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, μέτρια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
350 γρ κιμάς μοσχαρίσιος, άπαχος
200 γρ κιμάς από χωριάτικο λουκάνικο
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
4 ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
αλάτι και πιπέρι
mix μπαχαρικών: θρούμπι, θυμάρι, μπούκοβο
λίγη ζάχαρη

7 1/2 κουταλιές της σούπας αραβοσιτέλαιο
7 1/2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
625 ml γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κρόκοι αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
αλάτι (αν χρειαστεί) και πιπέρι
mix μπαχαρικών: θρούμπι, θυμάρι, μπούκοβο
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
Εκτέλεση:
1) Πλένουμε και καθαρίζουμε ελάχιστα τα κολοκύθια. Τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και με το ειδικό εργαλείο, ή ένα κουταλάκι, αδειάζουμε το εσωτερικό τους, αφήνοντας περιθώριο 0,5 εκ. Κρατάμε την ψίχα κατά μέρος.
2) Τοποθετούμε τις βαρκούλες μας, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, σε ελάχιστα λαδωμένο πυρέξ που να τις χωράει ακριβώς (ιδανικά). Αλείφουμε με το λάδι (μπορεί να μη χρειαστεί όλο), αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και ψήνουμε ξεσκέπαστα σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς, για 45 λεπτά, περίπου, μέχρι τα κολοκύθια να μαλακώσουν καλά και να είναι μισοέτοιμα.
3) Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια με το σκόρδο μέχρι να μαραθούν, περίπου 10 λεπτά.
4) Προσθέτουμε την ψίχα από τα κολοκύθια, αλατίζουμε ελαφρώς, και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για ακόμα 5 λεπτά, περίπου, μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους.
5) Ανεβάζουμε τη φωτιά στο δυνατό, προσθέτουμε τους κιμάδες και σωτάρουμε, μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το κρασί.
6) Όταν έχει εξατμιστεί όλο το αλκοόλ και ο κιμάς έχει μείνει σχεδόν στεγνός, χαμηλώνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ και σιγοβράζουμε, μέχρι να μείνει η γέμισή μας ζουμερή, αλλά χωρίς πολλά υγρά, σαν πηχτή σάλτσα, περίπου 30 λεπτά. Όσο βράζει, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι, ή λίγη ζάχαρη.
7) Όταν η γέμισή μας είναι έτοιμη, αφήνουμε κατά μέρος, να κρυώσει, και ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ:
8) Σε κατσαρολίτσα, ζεσταίνουμε το αραβοσιτέλαιο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα όσο μαγειρεύεται το ρου μας, μέχρι να καβουρντιστεί καλά το αλεύρι και να πάρει ένα πολύ ανοιχτό καφέ χρώμα.
9) Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια, να διαλυθεί καλά το ρου και να μην μας σβολιάσει.
10) Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρώς τους κρόκους. Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ.
11) Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε ένα μέρος από τη μπεσαμέλ στους κρόκους. Ανακατεύουμε αμέσως και πολύ καλά, να ενσωματωθούν οι κρόκοι στην κρέμα, πριν μαγειρευτούν και μας κόψουν. Αδειάζουμε το μπολ στην κατσαρόλα, επιστρέφουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει καλά και να κοχλάσει η μπεσαμέλ. Θα είναι σφιχτή, γιατί θέλουμε να στέκεται στα παπουτσάκια μας και να μην τρέχει.
12) Κατεβάζουμε την μπεσαμέλ από τη φωτιά. Προσθέτουμε το τυρί και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε πολύ καλά και δοκιμάζουμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλάτι ή κάποιο άλλο μπαχαρικό.
13) Με ένα κουταλάκι του γλυκού, γεμίζουμε τα βαρκάκια μας με τον κιμά. Καλύπτουμε με μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
14) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, ξεσκέπαστα, στις αντιστάσεις, στους 180 - 200 βαθμούς, μέχρι να μαγειρευτούν καλά τα κολοκύθια και να πάρουν χρώμα από πάνω, περίπου 45 λεπτά.


Σημειώσεις:
Η επιλογή των μπαχαρικών έγινε με βάση τα αρωματικά στον κιμά του λουκάνικου. Διαφορετικά, μπορούμε να αρωματίσουμε τον κιμά με λίγη κανέλα και μοσχοκάρυδο και τη μπεσαμέλ με λίγο μοσχοκάρυδο.
Για την μπεσαμέλ: χρησιμοποιούμε αραβοσιτέλαιο για να είναι πιο ελαφρύ το αποτέλεσμα. Εάν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος του, ή όλο, με ίση ποσότητα βουτύρου.
Οι μερίδες βγαίνουν αρκετά μεγάλες και χορταστικές, υπολόγισα 3-4 βαρκάκια για κάθε μία.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια γέμιση για μελιτζάνες, ή να τα κάνουμε ανάμικτα. Σε αυτή την περίπτωση, μαζί με την ψίχα των κολοκυθιών, στη γέμιση θα μπει και αυτή της μελιτζάνας.

Καλή επιτυχία!!

8 σχόλια:

  1. Μα τι νοστιμιές βγάζει αυτή η μυρωδάτη κουζίνα σου!
    Υπέροχο φαγάκι, καλοκαιρινό και πεντανόστιμο!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα!!! μολις ειδα τη συνταγη λεω εδω ειμαστε το αγαπημενο !! μετα ειδα και την αναφορα στο μπλογκ μου και χαρηκα πολυ!! σε ευχαριστω και χαιρομαι που σου αρεσαν τα κολοκυθακια ετσι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ, γιατί δεν είχα ιδέα πώς γίνονται τα παπουτσάκια πριν την ανάρτησή σου και τελικά, ήταν αποκάλυψη! :)

      Διαγραφή
  3. Μυρωδιά μου τά παπουτσάκια σου είναι πεντανόστιμα!!Καταπληκτική συνταγή!!Τά ζήλεψα!!Θά τήν δοκιμάσω!!!
    Καλή εβδομάδα!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/8/14 17:40

    Να φανταστείς δεν έχω φτιάξει ποτέ κολοκυθάκια παπουτσάκια! Φαίνονται τέλεια! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να φανταστείς δεν έχω φτιάξει ποτέ κολοκυθάκια παπουτσάκια! Φαίνονται τέλεια! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραια αλλαγη τα παπουτσάκια με κολοκυθάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή