Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Τζατζίκι Ζαφειρέικο

Τζατζίκι Ζαφειρέικο
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ο βασιλιάς των αλοιφών-σαλατών!
Το απόλυτο συνοδευτικό του ψητού κρέατος!
Με τριπλή δράση: δροσίζει - ρίχνει την πίεση - εξοντώνει τα βαμπίρ!
Το πιάτο που εννοείται σε κάθε παραγγελία σε οποιαδήποτε ταβέρνα, μετά τις πατάτες τηγανιτές!
Άλλοι το προτιμούν μέτρια καυτερό, άλλοι νοσοκομειακό, άλλοι τούρμπο. Εμείς είμαστε από τους τελευταίους. Ίσως επειδή δεν φτιάχνουμε σκορδαλιά, ίσως επειδή είμαστε λίγο (λιγουλάκι.... ελάχιστα...) της υπερβολής, πάντως το τζατζίκι μας έχει μπόλικο χαρακτήρα από το σκόρδο.
Αλλά το τζατζίκι δεν είναι μόνο το σκόρδο.
Το γιαούρτι είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Καλύτερο είναι το σακούλας, φουλ στα λιπαρά, σαν μους ελαφριά, χαρίζει μια ελαφριά γλυκύτητα και βελούδινη υφή. Κατέβηκα στο κέντρο της Αθήνας και πήρα γιαούρτι από το Ζαφόλια... ωχ αμάν αμάν! Μέχρι κι εγώ που δεν πολυτρώω το γιαούρτι, έπαθα σοκ! Όσο αγγουράκι και αν ρίξαμε, μπόλικο ξύδι και λάδι, το γιαουρτάκι στάθηκε στο ύψος του και στην πυκνότητά του. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει, δεν έχετε ιδέα τι χάνετε.
Όσο για το "Ζαφειρέικο" του τίτλου, αναφέρεται στο αγγούρι. Συγκεκριμένα, στον τρόπο κοπής. Είναι λεπτομερής και ιδιαίτερα χρονοβόρος. Για να κόψω ένα αγγούρι μέτριο προς μεγάλο, χρειάστηκα 1 ώρα και 15 λεπτά, χωρίς διάλειμμα. Δεν κάνω πλάκα. Πρέπει να το πάρετε απόφαση πριν αρχίσετε να κόβετε έτσι, ότι θα πιαστείτε. Η μητέρα μου λέει ότι μόνο ο πατέρας της (δηλαδή ο παππούς μου, ο Σ.) είχε αρκετή υπομονή για να κόψει έτσι το αγγούρι για το τζατζίκι. Δυστυχώς, δεν πρόλαβα να τον γνωρίσω. Όμως, όσο κουραστικός τρόπος και αν είναι, τον συνεχίζω, γιατί είναι παραδοσιακός στην οικογένεια και επίσης ο πιο σωστός, κατ' εμέ, γι' αυτή τη χρήση. Νιώθεις το αγγούρι και τη γεύση του, τη δροσιά του, χωρίς να έχει τεράστια κομμάτια και επίσης αφήνει το λιγότερο νερό, άρα δεν αραιώνει το τζατζίκι. Νομίζω ότι ο παππούς μου θα ήταν περήφανος, αν έβλεπε πόσο ψιλά καταφέρνω και κάνω τα κυβάκια.

Για το τζατζικάκι μας, θα χρειαστούμε ένα μεγάλο (σχετικά) αγγούρι, αλατάκι, 6 κουταλιές της σούπας ξύδι, 300-350 γρ γιαούρτι σακούλας, 6 σκελίδες σκόρδο (που ξέχασα να φωτογραφίσω) και 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (που επίσης ξέχασα να φωτογραφίσω). Να ζητήσω συγγνώμη για την ελλειπή φωτογραφία, αλλά ήταν πρωί Μεγάλου Σαββάτου, μόλις είχα ξυπνήσει και είχα και ένα σωρό δουλειές ακόμα, οπότε ήμουν λίγο αλαλαΐχου (τουτέστιν στον κόσμο μου).

Καθαρίζουμε το αγγούρι και το κόβουμε σε 3-4 κομμάτια. Κόβουμε κάθε κομμάτι σε πολύ λεπτές φέτες.

Κόβουμε κάθε φέτα σε λεπτές λωρίδες.

Γυρνάμε τις λωρίδες 90 μοίρες και κόβουμε πάλι σε λεπτές λωρίδες, σχηματίζοντας εν τέλει πολύ μικρά κυβάκια.

Ρίχνουμε τα κυβάκια σε ένα σουρωτήρι που έχουμε στερεώσει σε μπολ. Όταν κόψουμε το μισό αγγούρι, αλατίζουμε πολύ ελαφρά (μια - δυο μικρές τσιμπιές) και ανακατεύουμε προσεκτικά (μην λιώσει το αγγούρι μας).

Όταν τελειώσουμε το κόψιμο, ρίχνουμε άλλη μία μικρή τσιμπιά αλατάκι και ανακατεύουμε.

Το μπολ θα έχει μαζέψει το νερό. Δεν θα είναι πολύ. Ελπίζω να διακρίνετε το νεράκι, γιατί δεν μπορούσα να το φωτογραφίσω καλύτερα.

Λιώνουμε τις 3 σκελίδες από το σκόρδο. Τις υπόλοιπες θα τις λιώνουμε και θα τις προσθέτουμε σταδιακά, αργότερα.

Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το γιαούρτι, το λάδι και 4 κουταλιές της σούπας από το ξύδι. Ρίχνουμε και το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε και το αγγούρι και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε. Σταδιακά, δοκιμάζοντας παράλληλα, προσθέτουμε και το υπόλοιπο σκόρδο και το ξύδι, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, ανάλογα με τα γούστα μας. (Να σημειώσουμε ότι, αν χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι στραγγιστό, θα χρειαστούμε λιγότερο ξύδι.) Αδειάζουμε το τζατζίκι σε γυάλινο μπολ που σκεπάζει πάρα πάρα πολύ καλά και βάζουμε στο ψυγείο.

Σερβίρουμε σε μπολάκια.

Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:

Τζατζίκι Ζαφειρέικο
από: smellslikebaking.blogspot.gr

Τζατζίκι Ζαφειρέικο

Ποσότητα: 3 φλυτζάνια
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά:
1 μεγάλο αγγούρι
αλάτι
300-350 γρ γιαούρτι σακούλας (ή στραγγιστό)
6 σκελίδες σκόρδο
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
6 κουταλιές της σούπας ξύδι
Εκτέλεση:
1) Καθαρίζουμε το αγγούρι. Το κόβουμε σε 3-4 κομμάτια. Κάθε κομμάτι, το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Κόβουμε κάθε φέτα σε πολύ λεπτές λωρίδες. Ξανακόβουμε, κάθετα στις λωρίδες, πολύ λεπτά το αγγουράκι, σχηματίζοντας πολύ μικρά κυβάκια.
2) Ρίχνουμε το κομμένο αγγουράκι σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, το οποίο έχουμε στερεώσει μέσα σε ένα μπολάκι. Αλατίζουμε πολύ πολύ ελαφρά και ανακατεύουμε (προσοχή μην λιώσουμε τα κυβάκια), για να βγάλει το αγγούρι το νερό του.
3) Λιώνουμε το σκόρδο (πρώτα τις 3 σκελίδες και μετά, σταδιακά, θα λιώνουμε και το υπόλοιπο) και το ανακατεύουμε με το γιαούρτι, το λάδι και τις 4 κουταλιές της σούπας από το ξύδι.
4) Ανακατεύουμε και το αγγούρι. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε ανάλογα με τη γεύση μας. Προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο ξύδι και το σκόρδο, δοκιμάζοντας μετά από κάθε προσθήκη.
5) Αδειάζουμε το τζατζίκι σε ένα γυάλινο δοχείο που σκεπάζει πολύ καλά και βάζουμε στο ψυγείο.

Σημειώσεις:
Αν χρησιμοποιούμε γιαούρτι στραγγιστό, θα χρειαστούμε λιγότερο ξύδι.
Είναι καλύτερα να φτιάξουμε το τζατζίκι από την προηγούμενη, ώστε να δέσουν καλά οι γεύσεις.
Κρατάει στο ψυγείο για 7-10 μέρες.
Το "Ζαφειρέικο" χαρακτηριστικό είναι ο τρόπος που κόβεται το αγγούρι, ο οποίος είναι λεπτομερής και ιδιαίτερα χρονοβόρος.


Καλή επιτυχία!!

1 σχόλιο:

  1. Καλώς σε βρίσκουμε!!
    Τζατζικάκι πάντα αγαπημένο και πάντα all time classic!
    Εντυπωσιακός ο τρόπος που κόβεις το αγγούρι, ειλικρινά δεν ξέρω αν θα είχα την υπομονή να το κάνω, είμαι και τεμπέλα δηλωμένη ;-)
    Σίγουρα όμως το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει!
    Καλά μαγειρέματα, ελπίζω να τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή