Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Μπανανοmuffins

Μπανανοmuffins
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Είμαι ζωντανή! Υπάρχω ακόμα!!!
Μετά από 2 μήνες, σχεδόν, διάλειμμα.... κάνω την επιστροφή μου! Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα ποτέ ότι θα έκανα τόσο καιρό να επιστρέψω στην φαγητοblogόσφαιρα, αλλά συνέβησαν κάποια πράγματα και μετά ενεπλάκη και η αναβλητικότητά μου... Για να μην τα πολυλογώ, έκανα ένα πολύ ωραίο ταξίδι στη Θεσσαλονίκη (λατρεύω αυτή την πόλη και μου λείπει πολύ), μεσολάβησε μία περίοδος μακριά από την κουζίνα και τώρα τελευταία μου έλειπε χρόνος.
"Ως εδώ!", όμως, αποφάσισα και σήμερα θα αναρτήσω μία συνταγή που έκανα τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα όλο το καλοκαίρι και που ήθελα να δημοσιεύσω από τον Ιούλιο!

Ελπίζω ο Σεπτέμβρης σας να ήταν καλός, για μένα ήταν ένας ακόμα μεταβατικός μήνας. Μου αρέσει πολύ και ομολογώ ότι ποτέ δεν έχω καταφέρει να τον απολαύσω όσο θα ήθελα. Όσο για τον Οκτώβρη, μου ήταν αρκετά δύσκολος έως τώρα, γιατί έτυχε και συνεχίστηκε η μετάβαση σε πολλά επίπεδα της καθημερινότητάς μου. Νομίζω ότι τώρα που συνηθίζω, θα έχω ένα πιο σίγουρο πρόγραμμα και θα προλαβαίνω να μαγειρεύω περισσότερο και να μοιράζομαι συνταγές!
Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, πάμε να δούμε τη συνταγή μας!

Muffins μπανάνας! Μικρά, υγρά κεκάκια, με μειωμένη ζάχαρη και λίγη τρούφα για μια νότα σοκολάτας. Φανταστικά για όλο το χρόνο, αποτελούν ιδανική συνταγή για να ξεφορτωθούμε τις μαυρισμένες μας μπανάνες! Το άρωμα της μπανάνας δεν είναι υπερβολικό, άλλωστε υπάρχει και αρκετή κανελίτσα (αγαπημένο μπαχαρικό) και, φυσικά, η σοκολάτα, που μοιράζονται το φάσμα της γεύσης. Επίσης, τα κεκάκια διατηρούνται άνετα για μία εβδομάδα (όχι ότι θα κρατήσουν τόσο, αλλά λέμε τώρα...).
Για 25-30 muffins (ο αριθμός εξαρτάται από το μέγεθος των φορμακίων μας και το μέγεθος των μπανανών, εμένα συνήθως μου βγαίνουν 27 ή 28) θα χρειαστούμε:

3 μπανάνες υπερώριμες και μαυρισμένες όσο δεν πάει, 125 ml αραβοσιτέλαιο, 2 μεγάλα αυγά, 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 100 γρ. ζάχαρη, 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική, 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder, 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας, 1 κουταλιά της σούπας κανέλα, 250 ml γάλα (πλήρες ή 2%, δεν κάνει διαφορά) και 150 γρ. τρούφα (ή σταγόνες σοκολάτας).

Λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πηρούνι, μέχρι να πολτοποιηθούν. Θέλουμε να είναι όσο πιο νια-νια γίνεται και σε αυτό βοηθάει η υπερωριμότητά τους.

Χτυπάμε ελαφρώς το λάδι με τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας, μέχρι να ομογενοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότερο.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τα στερεά υλικά μας...

...και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα, να ανακατευτούν καλά και να αφρατέψουν. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα κοσκινίσουμε μαζί, αλλά έτσι είναι πιο γρήγορα!

Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών...

...και ανακατεύουμε καλά. Θα έχουμε μια ζύμη σχετικά σφιχτή για κέικ.

Προσθέτουμε τις μπανάνες και ανακατεύουμε. (Ξέχασα να βγάλω φωτογραφία, ας μην το σχολιάσουμε). Προσθέτουμε και το γάλα σε δόσεις, ανακατεύοντας ενδιάμεσα.

Προσθέτουμε και την τρούφα και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε θηκάκια στα φορμάκια μας και τα γεμίζουμε με τη ζύμη σχεδόν μέχρι πάνω, περίπου στο 85%. Αν δεν έχουμε αρκετά φορμάκια και μας περισσέψει ζύμη για δεύτερη φουρνιά, την κρατάμε στο ψυγείο όσο ψήνεται η πρώτη. Ενδέχεται να λιώσει λίγο η τρούφα και να σκουρύνει η ζύμη μας, αλλά δεν επηρεάζει τη γεύση.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να βγαίνει η οδοντογλυφίδα καθαρή.

Στα 15 λεπτά, περίπου, γυρνάμε τα φορμάκια, ώστε να ψηθούν πιο ομοιόμορφα τα κεκάκια μας.

Αφαιρούμε τα κεκάκια από τα φορμάκια με τη βοήθεια ενός πηρουνιού και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς. Επειδή είναι πολύ αφράτα, κολλάνε εύκολα στα θηκάκια τους, γι' αυτό τα βάζουμε και καμιά ώρα στο ψυγείο να σφίξουν.

Τα διατηρούμε στο ψυγείο, ελαφρώς ή καθόλου σκεπασμένα, γιατί κρύα είναι ακόμα πιο νόστιμα.

Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:

Μπανανοmuffins
από: smellslikebaking.blogspot.gr

Μπανανοmuffins
Μερίδες: 25-30 muffins
Χρόνος προετοιμασίας: 50'

Υλικά:
3 μπανάνες, υπερώριμες (όσο πιο μαύρες, τόσο το καλύτερο)
125 ml αραβοσιτέλαιο
2 μεγάλα αυγά
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
250 ml γάλα 2% (ή και πλήρες, δεν θα κάνει διαφορά)
150 γρ τρούφα (ή σταγόνες σοκολάτας)
Εκτέλεση:
1) Λιώνουμε με ένα πηρούνι τις μπανάνες, μέχρι να γίνουν πολτός και να μην υπάρχουν κομμάτια.
2) Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά με το λάδι και το εκχύλισμα, μέχρι να ενωθούν.
3) Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα, το baking powder, τη ζάχαρη και την κανέλα. Εναλλακτικά, τα ρίχνουμε στο ίδιο μπολ και ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν.
4) Προσθέτουμε τα αυγά στα στερεά και ανακατεύουμε με σύρμα.
5) Προσθέτουμε τις μπανάνες, ανακατεύουμε και τέλος, προσθέτουμε και το γάλα λίγο - λίγο, ανακατεύοντας ανάμεσα στις προσθήκες.
6) Τέλος, προσθέτουμε και την τρούφα και ανακατεύουμε καλά.
7) Βάζουμε θηκάκια στα φορμάκια μας και τα γεμίζουμε μέχρι το 85%.
8) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 20 λεπτά, περίπου. Στο τέταρτο, τα γυρίζουμε, για να ψηθούν πιο ομοιόμορφα.
9) Αφαιρούμε τα κεκάκια μας από τα φορμάκια με τη βοήθεια ενός πηρουνιού και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς σε σχάρα.
10) Αφού κρυώσουν, διατηρούνται στο ψυγείο.

Σημειώσεις:
Επειδή το γάλα το θέλουμε για να αραιώσουμε λίγο τη ζύμη και να την αφρατέψουμε, δεν έχει σημασία αν είναι πλήρες ή όχι.
Με το ψήσιμο, η τρούφα θα λιώσει και θα ενωθεί με τη ζύμη και θα δώσει την εντύπωση του marbré. Εάν προτιμούμε να καταλαβαίνουμε περισσότερο τη σοκολάτα, τότε καλύτερα να προσθέσουμε σταγόνες σοκολάτας.
Οι μπανάνες θέλουμε να είναι όσο πιο μαύρες γίνεται, ώστε να λιώσουν ευκολότερα και να είναι γλυκές. Γι' αυτό και η συνταγή μας δεν έχει πολλή ζάχαρη.
Αν δεν μας φτάσουν τα φορμάκια μας και περισσέψει ζύμη για δεύτερη φουρνιά, κρατάμε τη ζύμη στο ψυγείο, όσο ψήνεται η πρώτη. Ενδέχεται να λιώσει ελαφρώς η τρούφα μέσα στη ζύμη και η δεύτερη φουρνιά να βγει ελαφρώς πιο σκουρόχρωμη, αλλά δεν επηρεάζει τη γεύση.
Αφήνουμε τα muffins μας να κρυώσουν εντελώς πριν φάμε, για να σφίξουν λίγο και να μην κολλήσουν στα χαρτάκια. Μια παραμονή στο ψυγείο (για καμιά ώρα) θα βοηθήσει.
Διατηρούμε τα muffins μας στο ψυγείο, όχι επειδή θα χαλάσουν απ' έξω, αλλά επειδή είναι πιο νόστιμα κρύα. Καλύτερα να μην τα σκεπάσουμε αεροστεγώς, αλλά χαλαρά με ένα αλουμινόχαρτο ή και καθόλου.
Ο αριθμός των muffins εξαρτάται από το πόσο μεγάλα είναι τα φορμάκια μας, πόσο πολύ θα τα γεμίσουμε και, κυρίως, από το μέγεθος των μπανανών.
Αρχική συνταγή από nigella.com.

Καλή επιτυχία!!

13 σχόλια:

  1. Μμμμμ,πολύ νόστιμα καί λαχταριστά τά μάφινς Μυρωδιά μου!Καί η μπανάνα μαζί μέ τήν τρούφα,τέλειος συνδυασμός!Σίγουρα θά αρέσουν πολύ στά μικρά μας!Θά τά δοκιμάσω!!Μήν ξαναχαθείς!!Μάς έλειψες!!
    Καλή Κυριακή!!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ :) Θα φροντίσω να μην ξαναχαθώ, γιατί κι εσείς μου λείψατε πολύ!!
      Καλή Κυριακή και σε σένα και χρόνια πολλά για τη γιορτή σου! :)

      Διαγραφή
  2. Μάλλον πρέπει να τη στείλω στην κόρη μου που είναι μπανανού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα!!!!! σου ευχομαι απο δω και περα οι αλλαγες να ειναι για καλο!!! αυτ ατα μπανανομαφινς τα λιμπιστικα!!! με ζεστο καφεδακι οτι πρεπει γι αχουχουλιασμα και καλη παρεα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! :)
      Είναι μικρά και εξαφανίζονται εύκολα, ιδίως με παρέα χαχα!

      Διαγραφή
  4. Που είσαι εσύ καλό μου??
    Μαύρα μάτια κάναμε να σε δούμε!
    Ελπίζω όλα καλά!!
    Τα μπανανομαφινάκια σου σούπερ λαχταριστά!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς το καλύτερο πάνε τα πράγματα, οπότε μια χαρά! :)
      Πολλά φιλιά :)

      Διαγραφή
  5. μμμμμμμ λαχταριστα και φουρνιστά!
    Καλό υπόλοιπο Κυριακής!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόλαβε η Κυριακή και τέλειωσε μέχρι να απαντήσω... καλή εβδομάδα, λοιπόν! :)

      Διαγραφή
  6. Καλημερα!

    25-30 μάφινς... αυτό δεν είναι καλό, γιατι τα μισά θα τα φάω με την μία χα χα :)

    Καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς δυο -δυο τα τρώμε... αλλά έχει και τη μπανάνα μέσα.. σαν φρουτάκι είναι χαχαχα!!

      Διαγραφή
  7. Καλώς την και πάλι! Και με εντυπωσιακή επανεμφάνιση μάλιστα! Τα κέικ μπανάνας είναι από τα πιο αγαπημένα μου! Μυρωδάτα και πεντανόστιμα!! Καλοφάγωτα!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. υπεροχα, λαχταριστα, μου ρχετε η μυρωδια κ μου σπαει το ρουθουνι τρεχω να βρω μια μισοφαγωμενη σοκολατα..καπου την εκρυψα να μην την βρουν τα παιδιαααααααααα........τωρα που ναι σχολειο ομως θα την "χτυπησω"........χαρηκα που με βρηκες κ σε βρηκα θα τα λεμε....περιμενουμε ιδεες νηστισιμες...φιλακιαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή