Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ρύζι καστανό αλά Μεξικάνα

Καστανό ρύζι αλά Μεξικάνα
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Είμαι απαράδεκτη, το ξέρω. Τελευταία ανάρτηση πριν δύο εβδομάδες και ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Όχι, δεν πήγα διακοπές (ακόμα). Απλώς είχα πεταχτεί μέχρι τη Θεσσαλονίκη, για κάτι δουλίτσες (καλά, έκανα και μιάμιση μέρα διακοπές) και μετά με έπιασαν οι ζέστες και ακολούθησε και μία απίστευτη βαρεμάρα. Όχι για μαγείρεμα, ούτε για τα φαγητοblogs. Αλλά βαριόμουν τόσο πολύ να ξεδιαλέξω τις φωτογραφίες. Και όσο το σκεφτόμουν, τόσο το ανέβαλα.
Τελικά σήμερα, αποφάσισα να αφήσω τη βαρεμάρα κατά μέρος και να στρωθώ. Ίσως φταίει που είχαμε γενική καθαριότητα σήμερα και στρώθηκα στο καθάρισμα. Δεν ξέρω. Μια φορά, ξεκουνήθηκα και αυτό έχει σημασία!

Η συνταγή που μοιράζομαι σήμερα δεν έπρεπε να είναι μεξικάνικη, αλλά κοσταρικανή. Συγκεκριμένα, ήθελα να κάνω μια θεματική βραδιά την Κυριακή (29/06) που έπαιζε η Εθνική μας με την Κόστα Ρίκα. Όμως, κοσταρικανή συνταγή που να μου άρεσε ιδιαίτερα δεν κατάφερα να εντοπίσω. "Κεντρική Αμερική η Κόστα Ρίκα, Κεντρική Αμερική και το Μεξικό", σκέφτηκα. Επίσης, το απόγευμα της Κυριακής έπαιζε ΚΑΙ το Μεξικό. Και η μεξικάνικη κουζίνα μου αρέσει πάρα πολύ, ακόμα και αν δεν αντέχω τα πολύ καυτερά (μέτρια, οκ!). Η οικογένεια δεν είχε πρόβλημα, ό,τι και να έφτιαχνα, οπότε αποφάσισα να κάνω μεξικάνικο και να πειραματιστώ με το καστανό ρύζι.

Πειραματίστηκα, λοιπόν, και χάρηκα πάρα πάρα πολύ που άρεσε σε όλους στην οικογένεια (είναι λίγο περίεργοι). Δοκίμασα πρώτη φορά να μαγειρέψω με καστανό ρύζι και μπορώ να πω ότι είχα ένα άγχος αρχικά, αλλά τελικά ενθουσιάστηκα. Δεν κατάλαβα διαφορά στην υφή ή τη γεύση, συγκριτικά με το κανονικό, κίτρινο ρύζι. Ήταν έτοιμο σε 25 λεπτά, γευστικό και θρεπτικό. Πιο πολλές θερμίδες είχε το τυρί που έβαλα, παρά το ρύζι. (Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο, αλλά εγώ ήθελα τσένταρ και δεν έχω βρει πουθενά με χαμηλά λιπαρά. Εσείς έχετε βρει πουθενά;) Ακόμα και ο πατέρας μου που δεν πλησιάζει τα ολικής άλεσης έφαγε με χαρά την τεράστια μερίδα που του σέρβιρα.

Θα χρειαστούμε 250 γρ καστανό ρύζι, 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά, 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, 1 κουταλάκι του γλυκού βεγγέτα (ή κύβο λαχανικών), 1 1/2 κουταλιά ελαιόλαδο (που ξέχασα να φωτογραφίσω, κλασικά), 1 1/2 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο, 1 καρότο μικρό, ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνι του τσαγιού καλαμπόκι (χρησιμοποίησα κατεψυγμένο), 240 γρ κόκκινα φασόλια (από κονσέρβα, ξεπλυμένα και καλά στραγγισμένα), 250 γρ φέτες ελιάς, 1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 ντομάτα μέτρια, ξεσποριασμένη και κομμένη σε κύβους, 300 γρ τυρί τσένταρ τριμμένο, αλάτι και πιπέρι.

Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά λάδι και σωτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτά το κρεμμύδι με το καρότο, μέχρι το κρεμμύδι να καραμελώσει ελαφρώς και το καρότο να μαλακώσει, περίπου 15-20 λεπτά.

Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το καλαμπόκι και τα φασόλια, ανακατεύουμε καλά και σωτάρουμε για 1 λεπτό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος. Καλό θα είναι να προνοήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε μεγάλο τηγάνι, ώστε να μην κάνουν βουναλάκι τα λαχανικά και δεν μπορούμε να τα ανακατέψουμε. Όχι ότι μου συνέβη, έτσι απλώς το λέω....

Βράζουμε το ρύζι σε περίπου 600 ml νερού με τη βεγγέτα, το κύμινο, την πάπρικα και όσο αλάτι θέλουμε, για 25 περίπου λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Μπορούμε να το κάνουμε παράλληλα με το σωτάρισμα των λαχανικών, αλλά επειδή δεν είχα ξαναμαγειρέψει καστανό ρύζι προτίμησα να αποφύγω το multitasking (και επίσης κάθε τόσο πήγαινα και έριχνα και μια ματιά στον αγώνα).

Θέλουμε να μαλακώσει καλά το ρύζι, αλλά όχι να παραβράσει, και να είναι σχετικά ζουμερό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό προς το τέλος. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε 5 λεπτά να τραβήξει.

Ανακατεύουμε το ρύζι με τα σωταρισμένα λαχανικά.

Ανακατεύουμε και με τις ελιές, το μαϊντανό και το 1/3 του τυριού. Τέλος, ανακατεύουμε ελαφρά και με την ντομάτα. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα πυρέξ και στρώνουμε το ρύζι. Δεν είναι φανταστική η πολυχρωμία;

Στρώνουμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο τυρί και πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει κρούστα.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και να τραβήξει πριν σερβίρουμε, τουλάχιστον 30 λεπτά.

Και επειδή πρόκειται για μεξικάνικο, συνοδεύουμε το φαγητό μας με μία ελαφριά, μεξικάνικη μπύρα.

Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:

Καστανό Ρύζι αλά Μεξικάνα
από: smellslikebaking.blogspot.gr

Καστανό ρύζι αλά Μεξικάνα
Μερίδες: 5-6
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 40 λεπτά

Υλικά:
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και 1/2 για το πυρέξ
1 1/2 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 καρότο μικρό, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού καλαμπόκι
240 γρ φασόλια κόκκινα, ξεπλυμένα και στραγγισμένα καλά
250 γρ καστανό ρύζι
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κουταλάκι του γλυκού βεγγέτα (ή κύβο λαχανικών)
αλάτι
250 γρ φέτες από ελιές
1 ντομάτα, ξεσποριασμένη και κομμένη σε κυβάκια
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
250 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
πιπέρι
Εκτέλεση:
1) Σωτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο με το λάδι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει το κρεμμύδι να καραμελώνει και το καρότο να μαλακώσει, περίπου 15-20 λεπτά.
2) Προσθέτουμε το καλαμπόκι και τα φασόλια και ανακατεύουμε καλά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος.
3) Βράζουμε το καστανό ρύζι με το κύμινο, την πάπρικα, τη βεγγέτα και όσο αλάτι θέλουμε, σε 600 ml νερό (περίπου), σε μέτρια φωτιά, για 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά και να είναι έτοιμο και ζουμερό. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να τραβήξει 5 λεπτά.
4) Ανακατεύουμε το ρύζι με τα σωταρισμένα λαχανικά. Προσθέτουμε τις ελιές με το μαϊντανό και το 1/3 του τυριού και ξανανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τη ντομάτα και ανακατεύουμε ελαφρά, μέχρι να πάει παντού.
5) Λαδώνουμε ελαφρώς ένα πυρέξ και απλώνουμε το ρύζι. Στρώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι και από πάνω στρώνουμε το υπόλοιπο τυρί. Τρίβουμε λίγο πιπέρι.
6) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει κρούστα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και να τραβήξει, τουλάχιστον 20 λεπτά, πριν σερβίρουμε.

Σημειώσεις:
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το τυρί τσένταρ με μαλακό κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών της αρεσκείας μας, ώστε να μειωθούν περισσότερο τα λιπαρά και οι θερμίδες.
Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά της αρεσκείας μας, ή να αντικαταστήσουμε κάποια που δεν μας αρέσουν. Καλό είναι να διατηρηθεί μία αναλογία 1:1 ανάμεσα στα λαχανικά και το ρύζι.
Μπορούμε να βράσουμε το ρύζι παράλληλα με το σωτάρισμα των λαχανικών, για να κερδίσουμε χρόνο.
Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο κιμά ή κομματάκια από κοτόπουλο, για να γίνει ακόμα πιο χορταστικό το γεύμα και να ικανοποιηθούν οι κρεατολάτρεις της παρέας.
Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο τσίλι powder, αν το θέλουμε ελαφρώς καυτερό.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μαϊντανό με φρέσκο κόλιανδρο.
Κάθε μερίδα περιλαμβάνει 450-540 θερμίδες, ανάλογα αν χωρίσουμε το φαγητό σε 6 ή 5 μερίδες αντίστοιχα.
Ο υπολογισμός των θερμίδων έγινε στο myfitnesspal.com

Καλή επιτυχία!!

8 σχόλια:

  1. Αααααα!!!Τί τέλεια συνταγή Μυρωδιά μου!!!!Λατρεύω τήν Μεξικάνικη κουζίνα!!!Τό ρυζάκι σου σκέτη κόλαση!!Θά τήν δοκιμάσω πολύ σύντομα!!Καλό μήνα!!Καλό καλοκαίρι!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαγάκι "πλούσιο" και πεντανόστιμο!!!
    Γεια στα χεράκια σου!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλώς σε βρήκα !!!!!
    Μπορώ να φανταστώ την υπέροχη γεύση του !!!!! Θα κρατήσω το link της συνταγής !!! Είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελαθούν όλοι όταν τους το φτιάξω !!!!!
    Καλό μήνα !!!!
    Νίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και τρελαινόμαστε για μεξικάνικες γεύσεις!!!! Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. γιαμμμ!!αγαπω μεξικανικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. γιαμ!τελειο αγαπώ μεξικανικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αριάδνη4/7/14 21:01

    Holy Mother of Dragons! Πρέπει να τη δοκιμάσω αυτή τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή