Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Πατάτες ψητές με ντιπ καραμελωμένου κρεμμυδιού


Πατάτες ψητές με ντιπ
καραμελωμένου κρεμμυδιού
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ένας τίτλος σιδηρόδρομος, για μία ανάρτηση με δύο, ουσιαστικά, συνταγές. Μία γενική (πώς ψήνουμε ολόκληρες πατάτες στο φούρνο) και μία ειδική (το ντιπ μας), τις οποίες ένωσα, διότι πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το ντιπ δεν πρόκειται ποτέ να συνοδεύσει κάτι τόσο απίστευτα όσο αυτές τις πατάτες.

Ωστόσο, μπορούμε να συνοδεύσουμε τις πατάτες μας και να το αντικαταστήσουμε με οποιοδήποτε άλλο ντιπ θέλουμε, ή με κάποια σαλάτα/αλοιφή (πχ μια τονοσαλάτα), ή με μία γεναία δόση τριμμένου τυριού ή απλώς με λίγο βούτυρο και πιπεράκι.

Πρόκειται για μία συνταγή που εντυπωσιάζει, χωρίς να έχει πολλά λιπαρά. Το κρεμμύδι, μετά από τόση ταλαιπωρία, έχει χάσει όλη του την αψάδα και έχει ελαφρύνει πολύ, χωρίς να πειράζει τους ευαίσθητους (σαν εμένα).
 
Εκτός και αν πέσουμε στην παγίδα και φάμε πολύ. Αυτό είναι μια άλλη ιστορία.Την οποία έζησα. Γιατί δεν κατάφερα να κρατηθώ και έφαγα ό,τι βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία. Δύο πατάτες ολόκληρες. Μία τεράστια και την πιο μικρή της παρέας (μπας και ισορροπήσω λίγο τα πράγματα). Με τη μία πατάτα χόρτασα και η μικρή έπεσε θύμα της λαιμαργίας μου. Έσκασα στο φαγητό και δεν κατάφερα να φάω τίποτε άλλο την υπόλοιπη ημέρα. Όμως, δεν μου έπεσε βαρύ. Δεν κατάλαβα τα κρεμμύδια καθόλου. Ούτε βαρυστομάχιασα. Ακόμα και η γιαγιά μου που έφαγε βράδυ δεν είχε κανένα πρόβλημα. Γι' αυτό και θα κατατάξω τη συνταγή αυτή στις ελαφριές, κι ας μην έχω το κουράγιο να μετρήσω τις θερμίδες της.

Ως προς την πατάτα, προσωπικά την ψήνω τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο, για να μαλακώνει το δέρμα, και την τρώω ολόκληρη. Εάν θέλουμε πιο τραγανό περίβλημα, τότε ψήνουμε σε ταψί στρωμμένο με αλουμινόχαρτο, χωρίς να την τυλίξουμε.

Επειδή η συνταγή είναι και λίγο μεγάλη, για να μην ξημερωθούμε, δεν θα φλυαρήσω άλλο (το ξέρω ότι απογοητευτήκατε, αλλά τι να κάνουμε) και θα προχωρήσω ευθύς αμέσως στην περιγραφή:

Για τις πατάτες, θα χρειαστούμε:8 πάρα πολύ καλά πλυμένες και στεγνές, μέτριες πατάτες (σοκαριστικό!), αρκετό αλατοπίπερο, μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και 8 κομμάτια αλουμινόχαρτο.

Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το αλατοπίπερο σε ένα μπολάκι. Μπορούμε να ρίξουμε και λίγη ρίγανη ή κάποιο άλλο μυρωδικό της αρεσκείας μας.

Παίρνουμε μία πατάτα και την αλείφουμε πολύ πολύ καλά, γιατί έτσι θα νοστιμήσει.

Παίρνουμε ένα πηρούνι και τρυπάμε την πατάτα ολόγυρα. Έτσι, θα απελευθερώνεται ο ατμός κατά το ψήσιμο και αποφεύγεται ο κίνδυνος κάποιας πατατοέκρηξης. Επίσης, μπορούμε να τρυπήσουμε πρώτα την πατάτα και μετά να την αλείψουμε. Είναι όλα στο χέρι μας!

Τυλίγουμε καλά την πατάτα στο αλουμινόχαρτό της και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

Τοποθετούμε τις τυλιγμένες πατάτες μέσα σε ένα ταψί και ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 200 βαθμούς, για 1 ώρα και 10 λεπτά, ή μέχρι να γίνουν οι πατάτες. Και ναι, δεν φαίνονται 8, αλλά 7 πατάτες, το ξέρω. Απλώς υπήρχε μία γιγάντια και τη μέτρησα για 2!

Ένα καλό σημάδι ότι έχει ψηθεί η πατάτα είναι η ζαρωμένη φλούδα, όταν τις ξετυλίξουμε. Αλλά για να είμαστε σίγουροι, τρυπάμε με ένα πηρούνι την πατάτα μας. Αν το πηρούνι διαπεράσει εύκολα την πατάτα, τότε είναι έτοιμη. Αλλιώς, ξανατυλίγουμε και επιστρέφουμε στο φούρνο. Το καλό με τις τυλιγμένες πατάτες είναι ότι, αν υπάρχουν διαφορές στα μεγέθη, μπορούμε να αφαιρέσουμε τις μικρότερες πατάτες όταν είναι έτοιμες και να ψήσουμε περισσότερο τις μεγαλύτερες, χωρίς να χρειαστεί να λερώνουμε πολλά σκεύη.  Επιπλέον, αν οι πατάτες μας ετοιμαστούν και δεν θέλουμε να τις σερβίρουμε άμεσα, μπορούμε να τις επιστρέψουμε στο σβηστό φούρνο και το αλουμινόχαρτο θα βοηθήσει να διατηρηθούν ζεστές για πολλή ώρα, χωρίς να ξεραθούν.

Όσο ψήνονται οι πατάτες μας, ετοιμάζουμε το ντιπ (για ντιπ). Θα χρειαστούμε: 2 - 2 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού ψιλοκομμένα κρεμμύδια (χρησιμοποίησα κόκκινα, γιατί μου αρέσει η χρωματική αντίθεση, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια ποικιλία επιθυμούμε), 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο κομμένη στα 2 ή στα 4, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (που εννοείται ότι ξέχασα να φωτογραφίσω), 40 ml λευκό κρασί (αυτό δεν φωτογραφίθηκε, γιατί προέκυψε στην πορεία) προεραιτικά, 1 φλυτζάνι του τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά, 3 κοφτές κουταλιές της σούπας μαγιονέζα light, λίγο tabasco προεραιτικά, αλάτι και πιπέρι.
Και λίγο τριμμένο τυρί για το σερβίρισμα, προεραιτικά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά...

...και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο...

...μέχρι να καραμελώσουν, περίπου 30 λεπτά. Πότε πότε, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Αν το τηγάνι μας δεν είναι αντικολλητικό, τότε στον πάτο θα σχηματιστεί μια μαυρούλικη κρούστα. Δεν αγχωνόμαστε, είναι μέρος της νοστιμιάς και καθαρίζεται πολύ εύκολα.

Δυναμώνουμε τη φωτιά για λίγο και σβήνουμε με το κρασί. Όσο εξατμίζεται το αλκοόλ, ανακατεύουμε με την κουτάλα μας και ξύνουμε τον πάτο. Τα μαυράκια θα διαλυθούν στο κρασί και θα ενωθούν με τα κρεμμύδια, χαρίζοντάς τους ακόμα περισσότερη νοστιμιά και γλυκάδα. Γι' αυτό θα πρότεινα να μη χρησιμοποιήσετε αντικολλητικό τηγάνι, εάν σχεδιάζετε να σβήσετε με κρασί.
Εάν δεν θέλουμε το κρασί, τότε μόλις αδειάσουμε το τηγάνι, ρίχνουμε βραστό νερό και αφήνουμε για λίγο να μαλακώσει. Θα καθαρίσει πολύ εύκολα ο πάτος.

Κατεβάζουμε τα κρεμμύδια από τη φωτιά και τα αφήνουμε κατά μέρος, τουλάχιστον 10 λεπτά, να κρυώσουν όσο περισσότερο γίνεται.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, 2-3 σταγόνες tabasco (εάν χρησιμοποιήσουμε), αλάτι και πιπερι, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε καλά.

Σκεπάζουμε το μπολ και βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρουμε. Μπορούμε να ετοιμάσουμε το ντιπ από την προηγούμενη, καθώς θα έχουν περιθώριο οι γεύσεις να ενωθούν καλύτερα.
(Ξέρω ότι η φωτογραφία δεν είναι πετυχημένη, αλλά οι επόμενες θα αποζημειώσουν)

Όταν έρθει η στιγμή να σερβίρουμε, ξετυλίγουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στη μέση, κατά μήκος, δημιουγώντας 2 βαρκάκια. Τοποθετούμε σε πιάτο και με ένα πηρούνι, γδέρνουμε ελαφρώς το εσωτερικό τους.

Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και αφήνουμε για 1 λεπτό, περίπου, να λιώσει από τη θερμότητα της πατάτας.

Καλύπτουμε την επιφάνεια της πατάτας με ντιπ (1-2 κουταλιές της σούπας αρκούν) και είμαστε έτοιμοι να την απολαύσουμε!

Κάτι τέτοιες στιγμές καταλαβαίνω γιατί η λαιμαργία είναι θανάσιμο αμάρτημα....

Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:

Πατάτες ψητές με ντιπ καραμελωμένου γιαουρτιού
από: smellslikebaking.blogspot.gr

Πατάτες ψητές με ντιπ καραμελωμένου γιαουρτιού
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 40-50 λεπτά

Υλικά:
8 μέτριες πατάτες
1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

8 μικρά κόκκινα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα να βγαίνουν περίπου 2 - 2 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
40 ml λευκό κρασί (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι του τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
3 κοφτές κουταλιές της σούπας μαγιονέζα light
tabasco (προαιρετικά)
αλάτι και πιπέρι
για το σερβίρισμα: λίγο τυρί τριμμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1) Πλένουμε πάρα πολύ καλά τις πατάτες και τις στεγνώνουμε καλά.
2) Με ένα πηρούνι, τρυπάμε τις πατάτες σε αρκετά μέρη, ώστε να έχει διέξοδο ο ατμός και να μην έχουμε εκρήξεις στο φούρνο μας.
3) Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Με πινέλο, ή με το χέρι μας, αλείφουμε τις πατάτες καλά με το λάδι και τις τυλίγουμε μία - μία ξεχωριστά σε αλουμινόχαρτο.
4) Τοποθετούμε τις τυλιγμένες πατάτες σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 200 βαθμούς, περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά (εξαρτάται από το μέγεθος της πατάτας, μπορεί να χρειαστεί 1 ώρα και 40 λεπτά).
5) Όσο ψήνονται οι πατάτες, ετοιμάζουμε το ντιπ: Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και κόβουμε το σκόρδο στα τέσσερα.
6) Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σωτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο μέχρι να μαραθούν, περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε, για να μην καούν.
7) Αφαιρούμε το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί, αν θέλουμε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος, περίπου 10 λεπτά, να κρυώσουν ελαφρώς.
8) Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, λίγο tabasco, λίγο αλάτι και πιπέρι. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε στο γούστο μας.
9) Προσθέτουμε τα κρεμμύδια στο μείγμα του γιαουρτιού και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε στο γούστο μας. Καλύπτουμε το ντιπ και το βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να το χρειαστούμε.
10) Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τις κόβουμε στη μέση, κατά μήκος. Με ένα πηρούνι γδέρνουμε ελαφρώς το εσωτερικό. Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί (αν χρησιμοποιήσουμε) και καλύπτουμε την επιφάνεια με ντιπ (1-2 κουταλιές της σούπας είναι αρκετές)

Σημειώσεις:
Μπορούμε να φτιάξουμε το ντιπ από την προηγούμενη και να το κρατήσουμε στο ψυγείο, ώστε να δέσουν περισσότερο οι γεύσεις.
Ένας άλλος τρόπος προετοιμασίας της πατάτας είναι ο εξής: Πασπαλίζουμε το αλουμινόχαρτο με αλατοπίπερο. Λαδώνουμε την πατάτα με τα χέρια μας. Κυλάμε την πατάτα στο αλουμινόχαρτο να καλυφθεί από το αλατοπίπερο και μετά την τυλίγουμε στο αλουμινόχαρτο.
Αν έχουμε horseradish, μπορούμε να προσθέσουμε 1/2 - 1 κουταλάκι του γλυκού.
Αν επιθυμούμε οι πατάτες να έχουν τραγανό περίβλημα, τότε ακολουθούμε την ίδια προετοιμασία και τις ψήνουμε σε ταψί στρωμμένο με αλουμινόχαρτο, χωρίς να τις τυλίξουμε. Ενδέχεται να χρειαστούν λίγο περισσότερο ψήσιμο.
Αν θέλουμε να δώσουμε περισσότερο άρωμα στις πατάτες μας, μπορούμε να ρίξουμε και κάποιο μυρωδικό πχ ρίγανη ή θυμάρι στο ελαιόλαδο που θα τις αλείψουμε.

Καλή επιτυχία!!

9 σχόλια:

  1. Καλά, τώρα τι να λέμε???
    Τέλεια ψημένες πατατούλες και από πάνω αυτό το υπέροχο ντιπ, που το ... τρως και με το κουτάλι σκέτο, σκέτη λιχουδιά!!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ντιπ είναι καταστροφή, καθόμαστε με την αδελφή μου και το βάζουμε όπου βρούμε χαχα! Και με κρεατάκι θα πηγαίνει ωραία, σαν συνοδευτικό, πιστεύω!

      Διαγραφή
  2. Πατατούλες μαζί με καραμελωμένα κρεμμύδια...Η ΝΟΣΤΙΜΙΑ!!!
    Γειά στα χέρια σου!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Wow!!Καταπληκτική συνταγή Μυρωδιά μου!!!Καί οι φωτογραφίες σου ,κάνουν τίς πατατούλες σου, τόσο λαχταριστές!!
    Θά τήν δοκιμάσω αύριο!!!Τρελαίνομαι γιά καραμελωμένα κρεμμύδια!!!Καλό βράδυ!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Όταν τις φτιάξεις, περιμένω εντυπώσεις!! :D

      Διαγραφή
  4. το καραμελωμένο κρεμμύδι είναι όλα τα λεφτά!γαργαλιστικές οι φωτο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τι ειπες τωρα!!! εγω θελω την τεραστιια παρακαλω με μπολικο καραμελωμενο κρεμμυδι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μολις το εφτιαξα κ δοκιμασα κιολας! Ειναι απλα υπεροχο! Ευχαριστουμε κ για τις φωτογραφιες κ για την συνταγη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή