Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Παγωτό γρανίτα φράουλα

Παγωτό γρανίτα φράουλα
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Παγωτό ή γρανίτα; Δεν είμαι και πολύ σίγουρη πού να το εντάξω, αλλά αυτό το "γλυκάκι" είναι πολύ δροσερό, πολύ φρουτένιο, πολύ εύκολο και πολύ νόστιμο!
Νομίζω ότι οι περισσότεροι έχουμε δει τα τελευταία δύο καλοκαίρια τις συνταγές που κυκλοφορούν για παγωτά με ένα υλικό κλπ, το οποίο ένα υλικό είναι η μπανάνα. Το έφτιαξα, το δοκίμασα και μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα! Όχι τόσο από τη γεύση, όσο από την υφή και τις προοπτικές που ανοίγονταν μπροστά μου!
Δοκίμασα, λοιπόν, συνδυασμούς με φρούτα. Ο καλύτερος εξ αυτών ήταν με τη φράουλα. Η οποία τελειώνει τώρα, οπότε αποφάσισα να βιαστώ και να μοιραστώ τη συνταγή, αλλιώς θα πρέπει να περιμένω μέχρι του χρόνου!

Βέβαια, δεν πρόκειται τόσο για συνταγή, όσο για τεχνική, γιατί δεν έχω συγκεκριμένες αναλογίες. Βασικά βάζω όσο έχω εκείνη τη στιγμή και κρίνω από την υφή, εάν χρειάζεται να προσθέσω κάτι. Παρατήρησα ότι η σκέτη μπανάνα έχει πιο κρεμώδη υφή, ενώ με την προσθήκη άλλων φρούτων τείνει προς γρανιτοειδή υφή, αν και δεν πίνεται με καλαμάκι. Δοκίμασα με μάνγκο, το οποίο δεν με ενθουσίασε, και με πεπόνι, το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του. Φέτος θέλω να δοκιμάσω και με ροδάκινο.

Επίσης, επειδή μιλάμε για μένα, φυσικά και ενσωμάτωσα και αλκοόλ στο γλυκό μου. Όχι που θα μου γλίτωνε. Πειραματίστηκα με κονιάκ, τζιν, τεκίλα και βότκα. Το αγαπημένο μου ήταν με τη βότκα, αν και το κονιάκ ήταν πολύ κοντά στην ισοβαθμία. Η αναλογία είναι κι αυτή στον άερα, γιατί εξαρτάται από τη διάθεση που μπορεί να έχουμε, από τη χρονική στιγμή που θα το φτιάξουμε, ποιος θα το φάει κλπ. Μια εναλλακτική είναι και το εκχύλισμα βανίλιας, ιδίως αν είναι σπιτικό, γιατί και αυτό έχει αλκοολούχο χαρακτήρα. Μπορούμε, βέβαια, να το παραλείψουμε εντελώς, αλλά το ποτό βοηθάει να λιώσουν οι κρύσταλλοι.

Επίσης, νομίζω ότι μία "μπάλα" είναι υπέραρκετή για να μας ικανοποιήσει. Είναι πολύ χορταστικό, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται ουσιαστικά για σκέτα φρούτα. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να φτιάξω μεγάλη ποσότητα και να τη βάλω στην κατάψυξη, προτιμώ να έχω τα φρούτα στην κατάψυξη και να τα χτυπάω εκείνη τη στιγμή, ώστε να μπορώ να ρυθμίζω και τις αναλογίες των φρούτων, αλλά και του αλκοόλ.

Για μία μερίδα/μπάλα, θα χρειαστούμε μισό κεσεδάκι φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες στα δύο/τέσσερα και μισή μπανάνα, καθαρισμένη και κομμένη σε μετρίου πάχους ροδέλες.
Απλώνουμε σε ένα πιάτο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν καλά, τουλάχιστον 2 ώρες.

Βγάζουμε από την κατάψυξη και αφήνουμε 5 λεπτά να αρχίσουν να λιώνουν. Ρίχνουμε τα φρούτα στο μούλτι και προσθέτουμε (αν θέλουμε) το ποτό μας. Αυτή τη φορά έριξα μία κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας, το οποίο είναι αρκετά δυνατό.

Χτυπάμε, μέχρι τα φρούτα να γίνουν θρύψαλα. Θα αρχίσουν να λιώνουν και θα ενώνονται, σαν γρανίτα.

Με κουτάκι, πιέζουμε να ενωθούν καλά. Αδειάζουμε σε μπολάκι, δίνοντας σχήμα μπάλας παγωτού. Τρώμε αμέσως.

Υπέροχο χρώμα, φραουλένια γεύση, με όλα τα θρεπτικά συστατικά του φρούτου και χωρίς τις θερμίδες του παγωτού.

Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:

Παγωτό γρανίτα φράουλα
από: smellslikebaking.blogspot.gr

Παγωτό γρανίτα φράουλα
Μερίδες: 1 μπάλα
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες αναμονή και 10 λεπτά

Υλικά:
μισό κεσεδάκι φράουλες
μισή μπανάνα
ποτό της επιλογής μας (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1) Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες. Τις κόβουμε στη μέση ή στα τέσσερα και τις απλώνουμε σε ένα πιάτο.
2) Καθαρίζουμε τη μπανάνα και την κόβουμε σε ροδέλες, μέτριου πάχους, και την απλώνουμε μαζί με τις φράουλες.
3) Καλύπτουμε το πιάτο με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν καλά τα φρούτα, τουλάχιστον 2 ώρες.
4) Βγάζουμε το πιάτο από την κατάψυξη και αφήνουμε 5 λεπτά. Παίρνουμε τα φρούτα και τα ρίχνουμε στο multi. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και το ποτό της επιλογής μας.
5) Χτυπάμε τα φρούτα μέχρι να γίνουν θρύψαλα και να αρχίσουν να λιώνουν και να ενώνονται.
6) Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, δίνουμε σχήμα "μπάλας παγωτού" και σερβίρουμε.

Σημειώσεις:
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φράουλα με άλλο φρούτο της επιλογής μας, πχ πεπόνι.
Μπορούμε, αντί για ποτό, να βάλουμε εκχύλισμα βανίλιας, ιδίως αν είναι σπιτικό.
Το αλκοόλ βοηθάει να λιώσουν οι κρύσταλλοι και έτσι έχει καλύτερη υφή το γλυκό μας.


Καλή επιτυχία!!

4 σχόλια:

  1. Ωωωωωωω!!!!
    Ενθουσιάστηκα!!!!
    Οσο ακόμα προλαβαίνω τις φραουλίτσες, θα το δοκιμάσω!
    Και με ροδάκινο όπως λες θα γίνεται τέλειο!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πώ πώ Μυρωδιά μου,τέλειο τό φραουλένιο παγωτάκι σου!!Εύκολη καί γρήγορη συνταγή!!!
    Μπορώ νά προσθέσω καί άλλα φρούτα?Θά τήν δοκιμάσω πολύ σύντομα!!!Καλό απόγευμα!!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως και μπορείς, ανάλογα με τα γούστα σου! Δεν έχω δοκιμάσει κάποιο φρούτο με φλούδα, οπότε δεν ξέρω πώς θα είναι (πχ κεράσια) όταν παγώσει, γι' αυτό μπορεί να πρέπει να το προσέξεις! Επίσης, δεν θα πρότεινα φρούτα με μεγάλο ποσοστό νερού (πχ καρπούζι), γιατί θα κρυσταλιάσουν πολύ!

      Διαγραφή
  3. Πολύ γρήγορο, δροσιστικό και νόστιμο!!!!
    Θα το δοκιμάσω σύντομα!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή