Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Κεφτεδάκια Γαλοπούλας με Πέστο

Κεφτεδάκια Γαλοπούλας με Πέστο
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Μετά από τόσα γλυκά, νομίζω ήρθε η ώρα να μοιραστώ και καμιά αλμυρή συνταγή, και μάλιστα ελαφριά, ό,τι πρέπει τώρα που ζέστανε ο καιρός και θυμίζει λίγο καλοκαίρι!
Ελαφριά κεφτεδάκια με σαλτσούλα κόκκινη και μεθυστικό άρωμα βασιλικού. Ιδανικά σερβιρισμένα με σπαγγέτι. Με έφαγε η δίαιτα, όμως, και έμειναν τα κεφτεδάκια ορφανά με λίγη σαλατούλα για παρέα. Δεν πειράζει, και μόνα τους ήταν υπέροχα!
Αν και γενικά η γαλοπούλα είναι ένα κρέας που στεγνώνει πιο γρήγορα και από σταγόνα νερού το κατακαλόκαιρο, στη συγκεκριμένη συνταγή παραμένει αρκετά ζουμερή.

Τη συνταγή την είχα βρει πριν κάμποσο καιρό στο Recipe Boy αλλά επειδή αφενός δεν είχα πρόσβαση σε κιμά γαλοπούλας, αφετέρου ποτέ δεν με ενθουσίαζε το συγκεκριμένο κρέας, παρά μόνο στη μορφή του αλλαντικού, την είχα αφήσει να κοσμεί απλώς με την παρουσία της τη συλλογή μου με συνταγές. Τώρα, όμως, που έχω πρόσβαση σε κιμά τέτοιου είδους, ξεψάρωσα και με τον κιμά του κοτόπουλου που χρησιμοποίησα πρώτα και ψιλοσυνήθισα, αυξήθηκαν και οι συνταγές με κιμά γαλοπούλας, είπα να δοκιμάσω, πια.

Η πρώτη μου προσπάθεια, πριν από αρκετές βδομάδες, δεν με ενθουσίασε (μια συνταγή από ένα "Γαστρονόμο") και μπορώ να πω ότι απογοητεύτηκα ελαφρώς και από άποψη γεύσης, αλλά και από άποψη υφής. Όπως χάζευα, όμως, πριν μερικές μέρες σε φαγητοblogs, αφήνοντας κάθε συνταγή να με οδηγήσει σε 2-3 επόμενες, κατέληξα και σε αυτά τα κεφτεδάκια. Ξαναδιάβασα τις οδηγίες και ήταν, ομολογουμένως, εύκολες. Είχε περισσέψει και κιμάς γαλοπούλας στην κατάψυξη... πείστηκε και η μαμά να μου παραχωρήσει την κουζίνα της για πειραματισμό.
Μετά από τη δοκιμή, μπορώ να πω ότι είμαστε και οι δύο εξίσου ευχαριστημένες για την απόφασή της. Μόνο στο αλατάκι κρατήθηκα λίγο στον κιμά (λόγω του τυριού), που μάλλον δεν έπρεπε, αλλά δεν μας ενόχλησε ιδιαίτερα... το πολύ αλάτι ανεβάζει την πίεση!
Πολύ θα ήθελα να τα δοκιμάσω με μακαρονάκι λεπτό, αλλά και σκέτα καλά ήταν, γιατί αδράξαμε την ευκαιρία και φάγαμε μπόλικα. Είναι πολύ ελαφρύ φαγητό και χορταστικό, αν σας αρέσει το πέστο και η ντομάτα, τότε θα το λατρέψετε!

Πρώτα θα φτιάξουμε τη σάλτσα (μπορούμε να την κάνουμε από την προηγούμενη, να χρησιμοποιήσουμε περίσσευμα από άλλη φορά ή να πάρουμε έτοιμη -- θα χρειαστούμε 2 1/2 - 3 φλυτζάνια του τσαγιού) και θα χρειαστούμε: 1 κουταλιά της σούπας λάδι (έστω ότι φωτογραφίθηκε), 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο, 1 ντομάτα μεγάλη, 1 ντοματάκι, 1/2 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας, 1 μικρή τσιμπιά ζάχαρη, 1 1/2 κουταλιά της σούπας πέστο (χρησιμοποίησα το δικό μου, homemade από το καλοκαίρι, διατηρημένο στην κατάψυξη σε μορφή παγακίων), 1/2 κουταλάκι του εσπρέσσο ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι.

Σε κατσαρολίτσα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι...

...σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει χρώμα και να γλυκάνει, περίπου 4-5 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, πλένουμε και καθαρίζουμε τη ντομάτα και την κόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια (ή την τρίβουμε, αλλά μου αρέσουν τα κομματάκια στη σάλτσα και επίσης αντιπαθώ τον τρίφτη).

Όταν το κρεμμύδι είναι έτοιμο, ρίχνουμε και την ψιλοκομμένη ντομάτα και σωτάρουμε, μέχρι να βγάλει τα υγρά της και να αρχίσει να βράζει.

Σε αυτό το σημείο, να δηλώσω ότι θα προσπεράσω μερικά βήματα χωρίς φωτογραφίες, γιατί λόγω των ατμών δεν φαινόταν σχεδόν τίποτα. Λοιπόν, όταν αρχίσει να βράζει η ντομάτα, ρίχνουμε το ντοματάκι και τον πελτέ. Στο κουτάκι από το ντοματάκι, ρίχνουμε βραστό νερό, να φτάσει στο 1/3 του ύψους του και το προσθέτουμε μαζί με το ζωμό και τη ζάχαρη. Μισοσκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα σε μέτρια φωτιά. Όταν είναι σχεδόν έτοιμη, ρίχνουμε το πέστο και ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει άλλες δυο βράσεις.

Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Θέλουμε μία σάλτσα σχετικά πηχτή, γιατί η ντομάτα θα συνεχίζει να αφήνει νεράκι.

Όσο κρυώνει η σάλτσα, φτιάχνουμε τα κεφτεδάκια. Θα χρειαστούμε 900 γρ κιμά από γαλοπούλα, 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο, 1/4 φλυτζάνι του τσαγιού φρυγανιά τριμμένη, 2 1/2 κουταλιές της σούπας πέστο , αλάτι και πιπέρι.

Ρίχνουμε τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά με πάρα πάρα πάρα πολύ καθαρά χέρια.

Δοκιμάζουμε, αλατοπιπερώνουμε κι άλλο, αν χρειάζεται, και ανακατεύουμε και πάλι πολύ καλά. Ο κιμάς θα είναι αρκετά σφιχτός.

Σε ένα μεγάλο πυρέξ, πολύ ελαφρώς λαδωμένο, στρώνουμε όλη τη σάλτσα.

Με τη βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας, πλάθουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού και τα τοποθετούμε πάνω στη σάλτσα.

Σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 190 βαθμούς, περίπου μισή ώρα, μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα. Ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα και επιστρέφουμε στο φούρνο για 5 λεπτά, στους 170 βαθμούς στον αέρα.
Ανακατεύουμε ξανά και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:

Κεφτεδάκια Γαλοπούλας με Πέστο
από: smellslikebaking.blogspot.gr

Κεφτεδάκια Γαλοπούλας με Πέστο
Ποσότητα: 35 κεφτεδάκια
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και επιπλέον 40 λεπτά για το ψήσιμο
Υλικά:
900 γρ κιμάς από γαλοπούλα
2 1/2 κουταλιές της σούπας πέστο βασιλικού
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
1/4 φλυτζάνι του τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
αλάτι και πιπέρι

1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 ντομάτα μεγάλη
1 ντοματάκι
1/2 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 κουταλάκι του εσπρέσο φρέσκο ζωμό λαχανικών
1 τσιμπιά ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας πέστο βασιλικού
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
1) Ξεκινάμε από τη σάλτσα: Σε κατσαρολίτσα, ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαραθεί και να αρχίζει να γλυκαίνει.
2) Όσο σωτάρεται το κρεμμύδι, ψιλοκόβουμε τη ντομάτα σε πολύ μικρά κυβάκια (ή την τρίβουμε). Όταν το κρεμμύδι είναι έτοιμο, ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και σωτάρουμε μέχρι να βγάλει τα υγρά της και να αρχίσει να βράζει.
3) Ρίχνουμε το ντοματάκι και τον πελτέ και ανακατεύουμε. Στο κουτάκι από το ντοματάκι, ρίχνουμε λίγο νερό βραστό, μέχρι να φτάσει στο 1/3 του ύψους του και το ρίχνουμε στη σάλτσα μαζί με το ζωμό.
4) Ρίχνουμε και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε πολύ καλά, μισοσκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για μισή ώρα περίπου, μέχρι να είναι σχετικά πηχτή.
5) Προσθέτουμε το πέστο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει άλλη μία βράση. Αλατοπιπερώνουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά, να κρυώσει ελαφρώς.
6) Όσο κρυώνει η σάλτσα, φτιάχνουμε τον κιμά: Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τον κιμά, το πέστο, το κεφαλοτύρι και τη φρυγανιά. Με πολύ καθαρά χέρια ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
7) Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Ο κιμάς θα είναι αρκετά σφιχτός. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο.
8) Σε ένα πολύ ελαφρώς λαδωμένο πυρέξ, στρώνουμε τη σάλτσα.
9) Με ένα κουτάλι της σούπας, παίρνουμε μία ποσότητα από τον κιμά και τον πλάθουμε σε κεφτεδάκι στο μέγεθος ενός καρυδιού. Βάζουμε το κεφτεδάκι στη σάλτσα. Συνεχίζουμε μέχρι να μας τελειώσει ο κιμάς. Θα έχουμε περίπου 35 κεφτεδάκια.
10) Σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 190 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, μέχρι να είναι έτοιμα. Ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα και ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά (ξέσκεπα) στους 170 βαθμούς.
11) Βγάζουμε από το φούρνο, ανακατεύουμε καλά τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Σημειώσεις:
Μπορούμε να έχουμε φτιάξει τη σάλτσα από την προηγούμενη μέρα, ή να χρησιμοποιήσουμε περίσσευμα από κάποια άλλη φορά, ή να πάρουμε έτοιμη. Χρειαζόμαστε περίπου 2 1/2 - 3 φλυτζάνια του τσαγιού.
Επειδή ο κιμάς της γαλοπούλας στεγνώνει πολύ εύκολα, είναι καλύτερο να μην τα παραψήσουμε. Τα κεφτεδάκια θα μείνουν άσπρα, θα πάρουν λίγο χρώμα από τη σάλτσα μόνο.
Η αρχική συνταγή είναι από το Recipe Boy.

Καλή επιτυχία!!

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μυρωδία μου!!Τί υπέροχη συνταγή!!Πεντανόστιμη καί λαχταριστή!!Σίγουρα θά τήν δοκιμάσω!!Βλέποντας καί τίς άλλες σου συνταγές,ομολογώ πώς εντυπωσίαστηκα!!Καί η παρουσίασή σου,καταπληκτική!!Θά ξανάρθω!!Καλοτάξιδο τό μπλογκοσπιτάκι σου!!Καλό τριήμερο!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Να ξανάρθεις, να ξανάρθεις!! Καλό τριήμερο και σε σένα! :)

      Διαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω με την Dimi, ότι οι συνταγές σου είναι πολύ όμορφα παρουσιασμένες και το blog σου πολύ όμορφο και "νόστιμο"!!!
    Κιμά γαλοπούλας και κοτόπουλου χρησιμοποιώ πλέον συχνά, σίγουρα έχει ιδιαίτερη γεύση αλλά εμάς μας αρέσει πολύ!
    Το φαγάκι σου δείχνει σούπερ!!
    Φιλιά, καλό τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, βαλθήκατε με την DIMI να με κάνετε να κοκκινίσω!!
      Για τους κιμάδες, μέχρι πρόσφατα δεν είχαν οι κρεοπώλες μας μηχανές για κοτόπουλο/γαλοπούλα, οπότε απείχαμε! Κοτόπουλο τρώμε συχνά και γι'αυτό λατρεύω και τον κιμά του! Όσο για τη γαλοπούλα, νομίζω ότι εκείνη η πρώτη συνταγή που τη δοκίμασα δεν ήταν ιδιαίτερα κοντά στα γούστα μου όσο νόμιζα και γι'αυτό απογοητεύτηκα. Σ' αυτή τη συνταγή πχ μου άρεσε πολύ. Απλώς θέλει προσοχή να μη στεγνώσει!

      Διαγραφή