Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

World Baking Day εν μέσω εκλογών!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Φουρνίσματος με σύνθημα "εσύ για ποιον θα φτιάξεις κέικ;"
Με τίτλο του blog "Μυρωδάτα Φουρνίσματα" ήταν αδύνατο να μην φτιάξω κάτι. Επέλεξα μία συνταγή που θα αξιοποιούσε τις μελωμένες φέτες λεμονιού και έψησα ένα κέικ. Οφείλω να ομολογήσω ότι η συνταγή δεν με ικανοποίησε πλήρως, αν και πήρε καλές κριτικές το κεκάκι, γι' αυτό και δεν θα τη δημοσιεύσω ακόμα.

Όμως, χθες ήταν και ο πρώτος γύρος Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών Μαΐου 2014.
Είμαι ετεροδημότισσα, γιατί μένω Αθήνα και ψηφίζω στη Νάξο... ευκαιρία για ταξιδάκι, θα μου πείτε... αμ δε! Λόγω συγκεκριμένων υποχρεώσεων, αναγκάστηκα να παραμείνω στο σπίτι μου, ενώ η αδελφή μου και ο πατέρας μου απολαμβάνουν τις ανοιξιάτικες Κυκλάδες.... (κλαψ και πρασίνισμα από τη ζήλια).
Ένας φίλος μου, όμως, ο Π., διορίστηκε δικαστικός αντιπρόσωπος στο Μενίδι. Λέω κι εγώ, να μη χάσω το τζέρτζελο των εκλογών, όλο και κάτι θα μας πληρώσουν για τον κόπο μας, εφορευτική επιτροπή δεν ήμουν ποτέ, ας έχω κι αυτή την εμπειρία της καταμέτρησης... και συμφωνήσαμε και με δήλωσε γραμματέα, μαζί με μια αλλη κοπέλα, την Α.
Για ποιον να ψήσω λοιπόν; Αφού τα "βαρέα πυροβολικά" έλειπαν, αποφάσισα να αφιερώσω το κέικ μου στον Π. που έμεινε ξάγρυπνος 3 μερόνυχτα, την Α. που μας οργάνωσε και δεν πνιγήκαμε σε μια κουταλιά νερό και την κυρία Κ., το μόνο μέλος (αναπληρωματικό κιόλας!) της εφορευτικής επιτροπής που έκατσε ώρες ατελείωτες μαζί μας και μας βοήθησε απίστευτα καθ' όλη τη διαδικασία (με τον Π. θεωρούμε ότι μας λυπήθηκε και έκατσε τόσες ώρες, να 'ναι καλά η γυναίκα).

λεμονάτο κέικ με ελαφρύ γλάσο

Ευτυχώς που έψησα και το κέικ, λοιπόν, και πήρα μαζί μου όσο χωρούσε σε ένα ταπεράκι που με τη σειρά του χώρεσε στη μεγαλύτερη τσάντα που διαθέτω, γιατί μας άφησαν νηστικούς. Είχα την εντύπωση ότι οι εκλογικοί αντιπρόσωποι φροντίζουν κάπως για να μην πέσουμε κάτω από την πείνα. Μόνο ένας κύριος μας άφησε ένα σάντουιτς (το οποίο άκουσα ότι ήταν χάλια, αλλά τουλάχιστον άφησε κάτι!), όλοι οι υπόλοιποι ήξεραν μόνο να κάθονται και να μας κοιτάνε (λογικό, αυτός είναι ο ρόλος τους άλλωστε, αλλά εμείς ξεπατωνόμαστε όλη μέρα κι αυτοί κάθονται και να τους ακούς "αχ κουράστηκα τόσες ώρες εδώ", έλεος), να συζητάνε μεταξύ τους και να κάνουν φασαρία όσο εμείς προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη (είχαμε και πολλούς στο τμήμα...), ενώ κάποιοι είχαν το θράσος να κάνουν και φασαρία. Φανταστείτε να έρχονται 3 άτομα μέσα στον τσαμπουκά (ο υπεύθυνος πιο ψύχραιμος και δύο κοπέλες τύπου "η Πάολα νταής σε φοιτητικές εκλογές"), σε  στιγμή που υπάρχει ουρά μέχρι απέναντι από ψηφοφόρους και να κάθονται μπροστά στα ψηφοδέλτια, να λογοφέρνουν και να φωνάζουν (αδίκως) στον δικαστικό αντιπρόσωπο (και δεν το λέω επειδή είναι φίλος μου, είχε το δίκιο και το νόμο με το μέρος του) και να εμποδίζουν όλη τη διαδικασία. Ε, δεν άντεξα και τους έβαλα φωνή να συμμαζευτούν και να φύγουν από τη μέση. Εγώ έβαλα φωνή! Δεν ξέρετε πόσο σπάνιο φαινόμενο είναι αυτό, καθώς είμαι ιδιαιτέρως μετρημένη και χαμηλών τόνων σε τέτοιες περιστάσεις. Τελικά, έμεινε μία από τις κοπέλες στο κλείσιμο (γιατί περί αυτού επρόκειτο η διαφωνία), η οποία κουράστηκε κιόλας από τη διαδικασία και μας παραπονέθηκε ότι δουλεύαμε αργά. "Μα νόμιζα ότι θα μας δίνατε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα αμέσως, πόση ώρα πρέπει να περιμένουμε πια;" αναφώνησε μέσα στην απόγνωση, λες και θα βγάζαμε τα μαγικά μας ραβδάκια και τα ψηφοδέλτια θα ξεχώριζαν μόνα τους... τι να πει κανείς.

τομή από το κομμάτι του κέικ

Αλλά δεν ήταν όλη η εμπειρία αρνητική. Γελάσαμε αρκετά, θαυμάσαμε παππούδες και γιαγιάδες υπερήφανους ψηφοφόρους, πιάσαμε κουβέντα μεταξύ μας και γνωριστήκαμε, τσακίσαμε το κεκάκι σε χαλαρές περιόδους, φτιάξαμε αμέτρητους πάκους από ψηφοδέλτια, τα οποία μετά μετρήσαμε και ξαναμετρήσαμε, κάναμε τα χέρια μας μπλαβί με πολύχρωμα στίγματα, από τα καρμπόν, την πίεση, τα στυλό και τα υπογραμμιστικά, αλλά το κυριότερο είναι ότι είδαμε τόσο κόσμο, σχολιάσαμε ονόματα, ντύσιμο και μακιγιάζ, μαλλιά, ηλικίες και συμπεριφορές. Και φυσικά, ανοίγοντας τα ψηφοδέλτια, διασκεδάσαμε ελαφρώς και με τα κλασικά άκυρα: ψηφοδέλτια σε μορφή χαρτοπόλεμου, ψηφοδέλτια με σταυρούς σε όοοοολα τα ονόματα, ψηφοδέλτια δυο δυο στον ίδιο φάκελο, λευκά με διάφορα κοινωνικά μηνύματα, με ζωγραφισμένες μούτζες, ακόμα και φάκελο κενό βρήκαμε!

Βέβαια, ήταν ταλαιπωρία. Τελειώσαμε κατά τις 4:30 και υπήρχαν ακόμα άλλα 5 τμήματα που έκαναν καταμέτρηση. Ο Π. έφυγε για το Πρωτοδικείο και εγώ πήρα ταξί για το σπιτάκι μου. Έσκασα και 28 ευρώ (άουτς)... Αλλά θα πάω και την άλλη Κυριακή, για να ολοκληρώσω την εμπειρία (και πού να αφήσω τον Π. μόνο του, τι φίλη θα ήμουν;).
Τελικά η world baking day χάθηκε στις εκλογές. Αλλά ένα κέικ που βοηθάει σε μια δύσκολη στιγμή, που προσφέρεις σε ξένους και μέχρι να το φας έχετε γίνει γνωστοί και φίλοι, μόνο χαμένο δεν το θεωρώ. Γι' αυτό και ανακηρύσσω τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φουρνίσματος 2014 εξαιρετικά πετυχημένο! Και του χρόνου να είμαστε καλά (άνευ εκλογών, όμως).

6 σχόλια:

  1. Μεγάλη η εμπειρία πάντως. Δεν έχω πάει ποτέ αν και θα είχα την περιέργεια να πάω παρόλο που σίγουρα είναι κουραστικό. Διάβασα και γαι τα λεμονομελωμένα και πολύ μου άρεσαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, νομίζω ότι είναι μεγάλη εμπειρία και χρήσιμη. Και στο δεύτερο γύρο θα έχει ενδιαφέρον, αν και στις Ευρωεκλογές έχει πάνω από 40 συνδυασμούς (ωχ αμάν)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αριάδνη20/5/14 16:41

    "η Πάολα νταής σε φοιτητικές εκλογές"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη20/5/14 16:42

      "η Πάολα νταής σε φοιτητικές εκλογές" - Τι χάνω!

      Διαγραφή
    2. χαχα τα καλύτερα!!!

      Διαγραφή