Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Λεμονάδα Μελωμένη

Λεμονάδα Μελωμένη
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Μέλι με λεμόνι... ένας συνδυασμός αρκετά κλασικός, ιδιαίτερα στις καραμέλες για το λαιμό. Είναι γενικά υγιεινός και ιδιαιτέρως γευστικός. Στη μαγειρική τον συναντάμε περισσότερο σε dressings και μαρινάδες, μαζί με διάφορα μπαχαρικά, μουστάρδα κλπ. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν είναι πιο διαδεδομένος στη ζαχαροπλαστική.
Σε διάφορα manga που διάβαζα, είχα συναντήσει ένα γλυκό (;) σνακ που λεγόταν "φέτες λεμονιού με μέλι" (honey lemon slices), το οποίο ήταν πολύ θρεπτικό και καλό για τους αθλητές. Το μόνο που είχα καταλάβει για την παρασκευή του, ήταν ότι περιελάμβανε φέτες λεμονιού με μέλι (είμαι ιδιοφυΐα, το ξέρω). Ομολογώ ότι ήμουν ιδιαιτέρως περίεργη για το πώς φτιαχνόταν το συγκεκριμένο σνακ, αλλά μου έκανε εντύπωση ότι δεν φαινόταν να μαγείρευαν κάπως το λεμόνι, αλλά να το έτρωγαν έτσι, ωμό, απλώς μαριναρισμένο με μέλι. Και απορούσα, δεν τους φαίνονταν σκληρές οι φέτες; Και δεν ήταν πικρές; Δεν τολμούσα να δοκιμάσω και να πειραματιστώ, γιατί λυπόμουν το μέλι.
Όσο το έψαχνα, ανακάλυψα ένα κανάλι στο youtube μιας Ιαπωνέζας που μαγειρεύει συνταγές παραδοσιακής και σύγχρονης ιαπωνικής κουζίνας. Μία από αυτές τις συνταγές ήταν και οι φέτες λεμονιού με μέλι, τις οποίες και έφτιαξα. Για να είμαι ειλικρινής, προσπάθησα να φάω τις φετούλες μαριναρισμένες, αλλά για τα γούστα μου ήταν αρκετά σκληρές στην άκρη και πίκριζαν λίγο πολύ. Όμως το σιρόπι ήταν αποκάλυψη. Διαλυμένο με κρύο νερό ή λίγη σόδα ήταν μια απίστευτα δροσερή και γευστική λεμονάδα, ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι. Χωρίς ζάχαρη, με ελάχιστα υλικά και καθόλου μαγείρεμα. Απίστευτο!
Όσο για τις φέτες του λεμονιού, τις χρησιμοποίησα ως υλικό για άλλα γλυκά, γιατί ήταν κρίμα να τις πετάξω.

Θα χρειαστούμε 2 λεμόνια και 300 γρ. μέλι.

Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και τα στεγνώνουμε τελείως. Τα κόβουμε σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορούμε, πετάμε τα ακριανά κομματάκια και αφαιρούμε τα κουκούτσια.

Στο βάζο μας (χωρητικότητας τουλάχιστον 500 ml και να κλείνει πολύ καλά), κάνουμε μία στρώση με φέτες λεμονιού...

....τις καλύπτουμε με μέλι...

...κάνουμε άλλη μια στρώση με λεμόνι...

...καλύπτουμε με μέλι...

...και συνεχίζουμε μέχρι να μας τελειώσουν τα υλικά.

Κλείνουμε καλά το βάζο και το βάζουμε στο ψυγείο. Την επομένη, οι φέτες του λεμονιού θα έχουν ήδη μαλακώσει. Κουνάμε πολύ καλά το βάζο 2-3 φορές τη μέρα, για να ανακατευτεί καλά ο χυμός από τα λεμόνια με το μέλι.

Δεν πειράζει αν κάποιες φέτες δεν είναι εντελώς βυθισμένες.

Επειδή το μέλι έχει την τάση να "κάθεται" στον πάτο του βάζου και να μην ανακατεύεται καλά με το χυμό του λεμονιού, καλό είναι τη δεύτερη μέρα να αναποδογυρίσουμε το βάζο, ώστε να πέσει όλο το μέλι και να διαλυθεί ευκολότερα.

Την τρίτη μέρα, θα έχουμε ένα πολύ ελαφρύ σιρόπι. Καλό είναι να αφαιρέσουμε τις φέτες λεμονιού από το σιρόπι μετά από 3 μέρες, για να μην μας πικρίσει. Μπορούμε να τις τυλίξουμε σε μεμβράνη και να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Διαλύουμε λίγο από το σιρόπι με νερό, προσθέτουμε παγάκια και 2-3 μελωμένες φετούλες και απολαμβάνουμε τη λεμονάδα μας.

Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:


Λεμονάδα Μελωμένη
Λεμονάδα Μελωμένη

από: smellslikebaking.blogspot.gr

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά και 3 μέρες αναμονή
Υλικά:
2 λεμόνια ακέρωτα
300 γρ μέλι

Εκτέλεση:
1) Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και τα στεγνώνουμε εντελώς.
2) Κόβουμε τα λεμόνια σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορούμε. Πετάμε τις άκρες. Αφαιρούμε όλα τα κουκούτσια.
3) Σε ένα καθαρό βάζο που κλείνει καλά, χωρητικότητας τουλάχιστον 500 ml, βάζουμε μια στρώση μονή από φέτες λεμονιού και καλύπτουμε με μέλι. Συνεχίζουμε κάνοντας στρώσεις λεμονιού και μελιού, τελειώνοντας με μέλι, μέχρι να μας τελειώσουν τα υλικά.
4) Σκουπίζουμε καλά το βάζο, το κλείνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 μέρες. Μία - δυο φορές τη μέρα, κουνάμε πολύ καλά το βάζο.
Σημειώσεις:
Όταν περάσουν οι 3 μέρες, αφαιρούμε το λεμόνι από το σιρόπι, ώστε να μην πικρίσει.
Το σιρόπι κρατάει 10 μέρες τουλάχιστον στο ψυγείο.
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε αμέσως τις φέτες λεμονιού, τις τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και τις τοποθετούμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη.
Μπορούμε να ψιλοκόψουμε τις φέτες και να τις βάλουμε σε μπισκότα ή κέικ για άρωμα, ή να τις κάνουμε παγάκια.
Επίσης, μπορούμε να τις φάμε ως έχουν, εάν δεν μας ενοχλεί η πικράδα που αφήνουν.
Το σιρόπι το διαλύουμε με νερό και κάνουμε ωραιότατη λεμονάδα.
Η αρχική συνταγή προέρχεται από εδώ.


Καλή επιτυχία!!

1 σχόλιο:

  1. ΟΚ!
    Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το φτιάξω!
    Και να σου πω την αλήθεια, επειδή έχω λατρεία με το λεμόνι, το τρώω ακόμα και σκέτο, αυτές οι μελωμένες φετούλες μόλις βγουν από το σιρόπι, θα .... εξαφανιστούν στο στομάχι μου χα χα χαα!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή