Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Μαρμελάδα Πορτοκάλι

Μαρμελάδα Πορτοκάλι
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Γενικά, είμαι του αλμυρού πρωινού. Ή, τέλος πάντων, του όχι-πάρα-πολύ-γλυκού πρωινού. Γι' αυτό και δεν είχα ποτέ ιδιαίτερη σχέση με τις μαρμελάδες. Πάντα μου άρεσε να δοκιμάζω όσο ήταν ακόμα ζεστές και η πάστα φλώρα ήταν από τα αγαπημένα μου γλυκά, αλλά η μαρμελάδα του πρωινού, στο ψωμί ή σε φρυγανιά, δεν με ενθουσίαζε ως προοπτική.
Ακόμα δεν την περιλαμβάνω στο πρωινό μου. Έχοντας, όμως, δοκιμάσει αρκετές μαρμελάδες πια, έμαθα να εκτιμώ την ποιοτική, αρωματική και καλά δεμένη μαρμελάδα, είτε του εμπορίου, είτε, ακόμα περισσότερο, σπιτική.
Μέσα σε πάστα φλώρα, πάνω σε ζεστό τσουρεκάκι, για άρωμα στο δροσερό cheesecake, για κόλλα και γεύση ανάμεσα σε δύο μπισκότα, για γέμιση σε τούρτα και ένα σωρό άλλοι τρόποι χρήσης της μαρμελάδας την κάνουν απαραίτητη στο ντουλάπι μας.
Για να είμαι ειλικρινής, δεν ενδιαφερόμουν ποτέ ιδιαίτερα για την παρασκευή της μαρμελάδας. Είναι μια ασχολία με την οποία καταπιάνεται, παραδοσιακά, η μητέρα μου, κάθε καλοκαίρι (κυρίως με βερύκοκα πρώτα και μετά ροδάκινα). Γι' αυτό και είχα συνδυάσει τη μαρμελάδα με κάτι που δεν θα χρειαζόταν να φτιάξω ποτέ, γιατί θέλει μαμαδίστικη εμπειρία.
Αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσει κανείς για να αποκτήσει εμπειρία, έτσι;
Το σκεφτόμουν καιρό, να επιχειρήσω μια μαρμελάδα. Και μάλιστα πορτοκάλι, γιατί είναι το αγαπημένο μου φρούτο και επίσης δεν είχε φτιάξει ποτέ η μητέρα μου (άρα δεν υπήρχε ούτε παραδοσιακή συνταγή, ούτε περιθώριο συγκρίσεων -- να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές χιχιχι).
Η ευκαιρία ήρθε όταν αποφάσισα να φτιάξω τα βουτήματα της γιαγιάς μου, τα οποία είναι γεμιστά με μαρμελάδα. Αντί να αγοράσουμε, λοιπόν, μαρμελάδα, αποφάσισα να τη φτιάξω μόνη μου.
Βρήκα τη συνταγή, εύκολη σχετικά, και τη δοκίμασα. Δεν κατενθουσιάστηκα, εντόπισα κάποια θεματάκια, συμβουλεύτηκα την έμπειρη μαρμελαδοποιό και τον ακόμα πιο έμπειρο μαρμελαδοφάγο της οικογένειας και βρήκα τρόπο να τα διορθώσω, έκανα και κάτι δικές μου αλλαγές στην πορεία και την ξανάφτιαξα. Αυτή τη φορά ήταν ό,τι έπρεπε!
Φοβερό χρώμα, χωρίς μεγάλα κομμάτια (γιατί την ήθελα για να γεμίσω μπισκότα και τα μεγάλα κομμάτια δεν με βολεύουν), με υπέροχο άρωμα και ελάχιστη από την χαρακτηριστική πικράδα του εσπεριδοειδούς, και δεμένη πολύ καλά για να στέκεται. Η τελική συνταγή είναι η εξής:

Παίρνουμε πέντε πορτοκάλια, ένα λεμόνι και ζάχαρη, λευκή και καστανή. Τη ζάχαρη θα τη μετρήσουμε στην πορεία (εμένα χρειάστηκε συνολικά πέντε και ένα τέταρτο φλυτζάνια του τσαγιού).

Σε ένα μπολ, ρίχνουμε ένα φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη λευκή και ένα καστανή. Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα στεγνώνουμε. Παίρνουμε το ξύσμα τους και το προσθέτουμε στο μπολ. Μπορεί να φαίνεται πολύ σε αυτή τη φάση, αλλά δίνει όλο το άρωμα. Με το χέρι μας, ανακατεύουμε καλά και τρίβουμε ελαφρώς το ξύσμα με τη ζάχαρη, ώστε να βγάλει τα έλαιά του και να την αρωματίσει.

Καθαρίζουμε πάρα πολύ καλά τα πορτοκάλια, αφαιρώντας όσο περισσότερο από το άσπρο εξωτερικό μπορούμε, για να μην μας πικρίσει τη μαρμελάδα μας.

Βάζουμε τα πορτοκάλια σε μια πλασωτέ κατσαρόλα, σε μονή σειρά, και ρίχνουμε λίγο νερό, περίπου ένα δάχτυλο.

Όταν πάρει βράση το νερό, χαμηλώνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20-30 λεπτά. Όταν τρυπάμε τα πορτοκάλια με πηρούνι, θα πρέπει να λιώνουν σχεδόν. Επίσης, προσέχουμε να μην κολλήσουν τα πορτοκάλια στον πάτο της κατσαρόλας.

Στραγγίζουμε τα πορτοκάλια. Τα ανοίγουμε ένα - ένα και αφαιρούμε το κεντρικό άσπρο κομμάτι (προσοχή γιατί καίνε!).

Τα βάζουμε στο μούλτι....

...και τα πολτοποιούμε. Προσοχή, επειδή καίνε, να μην εκραγεί το μούλτι. Είναι πολύ φυσιολογικό να τρέξει λίγο από το πλάι.

Σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα. Μετράμε τον πολτό με ένα φλιτζάνι του τσαγιού και τον επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Μετράμε και ρίχνουμε ίση συνολικά ποσότητα ζάχαρης. Ξεκινάμε το μέτρημα από την αρωματισμένη. Υπολογίζουμε το υπόλοιπο και μετράμε το μισό από τη λευκή και άλλο μισό από την καστανή. Ρίχνουμε όλη τη ζάχαρη μέσα στον πολτό του πορτοκαλιού.

Ανακατεύουμε πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα. Σε αυτή τη φάση, ο πολτός θα είναι ζεστός ακόμα και θα βοηθήσει να λιώσει η ζάχαρη. Το μείγμα θα είναι πολύ νερουλό.

Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε για τρεις ώρες. Κάθε μία, περίπου, ώρα, ανακατεύουμε λίγο με την κουτάλα μας.

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και φέρνουμε τον πολτό σε βράση. Χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά....

....στύβουμε το χυμό από ένα λεμόνι (προσοχή στα κουκούτσια!) και αφήνουμε να σιγοβράσει.

Με την κουτάλα μας, αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια της μαρμελάδας (δεν θα είναι και πάρα πολύς) και, κατά διαστήματα ρίχνουμε και ένα ανακατεματάκι. Αν η κατσαρόλα μας δεν έχει χοντρό/διπλό πάτο, ανακατεύουμε συνέχεια, μην μας πιάσει η μαρμελάδα και καεί.

Ερώτηση: Πότε έχει δέσει η μαρμελάδα μας;
Όταν δούμε και πήζει ελαφρώς, θα βγάλουμε πολύ λίγη σε ένα πιατάκι και θα αφήσουμε να κρυώσει εντελώς. Θα κάνουμε ένα αυλάκι στη μέση και, αν δεν το καλύψει η μαρμελάδα από τα πλαϊνά, τότε είναι έτοιμη. Θα μοιάζει με αραιούτσικη σούπα βελουτέ, αλλά θα πήξει όσο θα κρυώνει. Επειδή την ήθελα σχετικά πηχτή, την άφησα λίγο παραπάνω, 1 ώρα και 15 λεπτά από τη στιγμή που πήρε βράση.

Όταν η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Όσο κρυώνει, θα πήξει.

Την αδειάζουμε σε καθαρά βάζα και αποθηκεύουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Στο ψυγείο θα πήξει λίγο ακόμα, οπότε αν την έχετε κάνει σαν εμένα, δεν θα το συνιστούσα. Επειδή θα έχει δέσει πολύ καλά, δεν υπάρχει φόβος να χαλάσει εκτός ψυγείου.

....και μία ολόσωμη φωτογραφία:

...και άλλη μία για το φανταστικά πορτοκαλί χρώμα:

...καλά, σταματάω...
Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:


Μαρμελάδα Πορτοκάλι
από:smellslikebaking.blogspot.gr

Μαρμελάδα Πορτοκάλι

Μερίδες: 6 φλυτζάνια, περίπου
Χρόνος προετοιμασίας: 6 ώρες περίπου

Υλικά:
5 πορτοκάλια μεγάλα
ζάχαρη, λευκή και καστανή (θα μετρήσουμε μετά)
1 λεμόνι
Εκτέλεση:
1) Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια, τα στεγνώνουμε και παίρνουμε το ξύσμα τους.
2) Σε ένα μπολ, ρίχνουμε 1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη λευκή και 1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη καστανή. Ρίχνουμε και το ξύσμα και το τρίβουμε ελαφρώς με τα χέρια μας μαζί με τη ζάχαρη, ώστε να βγάλει τα έλαιά του. Η ζάχαρη θα υγρανθεί κάπως, θα μαλακώσει και θα αρωματιστεί.
3) Ξεφλουδίζουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια, ώστε να μην αφήσουμε σχεδόν καθόλου από το άσπρο, εξωτερικό μέρος.
4) Τα βάζουμε σε πλασωτέ κατσαρόλα, σε μία σειρά, με λίγο νερό (περίπου ένα δάχτυλο). Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και, μόλις πάρει βράση το νερό, χαμηλώνουμε σε μέτρια προς δυνατή, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα πορτοκάλια και να λιώνουν, αν τα τρυπήσουμε με πηρούνι.
5) Στραγγίζουμε τα πορτοκάλια καλά και σκουπίζουμε την κατσαρόλα. Ανοίγουμε προσεκτικά τα πορτοκάλια και αφαιρούμε το άσπρο μέρος. Τα πολτοποιούμε στο μούλτι με προσοχή.
6) Μετράμε τα πολτοποιημένα πορτοκάλια με ένα φλυτζάνι και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Μετράμε και τη ζάχαρη (ξεκινώντας από την αρωματισμένη), να είναι ίση συνολικά σε ποσότητα με το πορτοκάλι, μισή λευκή και μισή καστανή. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε για 3 ώρες. Κάθε μία ώρα, περίπου, ανακατεύουμε ξανά.
7) Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και, μόλις πάρει βράση, στύβουμε το λεμόνι μέσα στη μαρμελάδα, χαμηλώνουμε την ένταση σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε, μέχρι να δέσει. Ανακατεύουμε πότε πότε, με ξύλινη κουτάλα, και αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια της μαρμελάδας όσο βράζει.
8) Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει λίγο, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το καπάκι και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Μεταφέρουμε σε καθαρά βάζα.

Σημειώσεις:
Εάν η κατσαρόλα μας δεν έχει διπλό πάτο, τότε καλό θα ήταν να ανακατεύουμε συνεχώς όσο βράζει, για να μην μας κολλήσει στον πάτο και καεί.
Για να τσεκάρουμε αν η μαρμελάδα μας έδεσε, βάζουμε λίγο σε ένα πιατάκι και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Κάνουμε ένα αυλάκι στη μέση, με ένα κουτάλι, και αν μείνει στη θέση του (δηλαδή αν δεν ενώσουν οι δύο πλευρές της μαρμελάδας), τότε είναι έτοιμη. Θα μοιάζει με αραιούτσικη σούπα βελουτέ.
Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από πόσο θέλουμε να δέσει η μαρμελάδα μας. Για παράδειγμα, εγώ που την ήθελα πολύ καλά δεμένη και πηχτή, την έβραζα 1 ώρα και 15 λεπτά, αν και ήταν έτοιμη στην 1 ώρα και κάτι.
Αν η μαρμελάδα μας είναι υδαρής, τότε βάζουμε τα βάζα στο ψυγείο. Αν την προτιμήσουμε πηχτή, τότε μπορούμε να κρατήσουμε τα βάζα εκτός ψυγείου, σε δροσερό μέρος.

Καλή επιτυχία!!

2 σχόλια:

  1. και μέσα σε μπισκότα ακόμα καλύτερη!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο! Και εγώ είμαι του αλμυρού πρωϊνού αλλα δεν λέω όχι σε μια τόσο λαχραριστή μαρμελάδα πάνω σε ένα δροσιστικό cheesecake!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή