Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Μακαρονοσαλάτα

Μακαρονοσαλάτα
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Αντί για "Μακαρονοσαλάτα" θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται "σαλάτα της Eurovision".
Γιορτή ονομαστική δεν έχω. Γιορτάζω των Αγίων Πάντων, βασικά επειδή ήθελα από μικρή να έχω μία γιορτή, όπως όλοι οι άλλοι. Ωστόσο η "γιορτή" μου (κινητή, πρώτη Κυριακή μετά του Αγ. Πνεύματος) πέφτει πάντα κοντά ή μέσα σε περιόδους εξετάσεων/ σε εξεταστικές κλπ.
Όσο, ήμουν στη Θεσσαλονίκη, καθιέρωσα το τραπέζι για τη γιορτή μου την ημέρα του τελικού της Eurovision. Μαγείρευα, λοιπόν, και καλούσα τους φίλους μου για να φάμε, να πιούμε και να γελάσουμε. Τώρα, μην με ρωτήσετε κατά πόσο θυμόταν κανείς ότι το τραπέζι ήταν για να γιορτάσουμε τη γιορτή μου, ούτε κι εγώ ρώτησα ποτέ (είπαμε, αποφεύγω τις κακοτοπιές).
Στο εορταστικό αυτό μενού υπήρχε πάντα η μακαρονοσαλάτα αυτή.
Γι' αυτό και λόγω του τελικού της Eurovision την έφτιαξα σήμερα, για να τη φάμε αύριο με τις φίλες μου, παρακολουθώντας τον τελικό.
Η αρχική συνταγή προερχόταν από ένα περιοδικό (ούτε θυμάμαι ποιο) και ήταν για μεξικάνικη ρυζοσαλάτα. Επειδή μόνο σε μένα είχε αρέσει με ρύζι, την ξαναφτιάξαμε με μακαρόνια και άρεσε σε όλη την οικογένεια. Σιγά σιγά, αρχίσαμε να προσθαφαιρούμε υλικά και τελικά αντικαταστήσαμε την αρχική σάλτσα με αυτή που χρησιμοποιούμε για τη σαλάτα του σεφ. Αν θυμάμαι καλά, ήταν δική μου ιδέα, γιατί τότε είχα ένα κόλλημα με τη μακαρονοσαλάτα από τα Goody's. Τελικά, η μεξικάνικη ρυζοσαλάτα κατέληξε σε μακαρονοσαλάτα με άσχετη σάλτσα. Δοκιμάζοντας, καταλήξαμε και στην ιδανική  αναλογία ζυμαρικού - υλικών - σάλτσας, ώστε να είναι πλούσια, αλλά να καταλαβαίνουμε και το ζυμαρικό, να μην είναι στεγνή, αλλά όχι και να κολυμπάει στη σάλτσα.
Μπορεί να πρόκειται για σαλάτα, αλλά δεν είναι καθόλου διαίτης. Βασικά, αν εξαιρέσουμε την πιπεριά, δεν υπάρχει άλλο λαχανικό. Αλλά είναι τόσο δροσερή που δεν θα μας πειράξει αυτό. Είναι και ιδιαιτέρως χορταστική, οπότε δεν θα καταναλώσουμε τεράστιες ποσότητες (λιγότερες τύψεις μετά). Η ποσότητα της συνταγής είναι αρκετά μεγάλη, αλλά μπορούμε άνετα να την μειώσουμε στο μισό ή στα 2/3 κλπ. Δεν θα πρότεινα να τη διπλασιάσετε, εκτός και αν πρόκειται να ταΐσετε ένα λόχο.

Θα χρειαστούμε μισό κιλό μακαρόνια φιογκάκια (ή και βίδες, αλλά τα φιογκάκια είναι πιο χαριτωμένα), 2 ξέχειλα φλυτζάνια του τσαγιού κυβάκια από ζαμπόν και άλλα τόσα από κασέρι Σοχού (είναι το αγαπημένο μου), 1 φλυτζάνι του τσαγιού πιπεριές Φλωρίνης από βάζο σε τετραγωνάκια, 2 φλυτζάνια του τσαγιού κατεψυγμένο καλαμπόκι και για τη σάλτσα, 3 φλυτζάνια του τσαγιού γεμάτα μαγιονέζα, 1 μπουκάλι ketchup και 3 κουταλιές της σούπας επιπλέον, 3 1/2 κουταλιές της σούπας κονιάκ και tabasco ανάλογα με τα γούστα μας (εγώ βάζω 1 κουταλιά της σούπας, ίσως και παραπάνω)

Σε μία κατσαρόλα με πολύ καλά αλατισμένο νερό, βράζουμε τα μακαρόνια, μέχρι να είναι al dente. Τα σουρώνουμε και ρίχνουμε κρύο νερό, ώστε να κόψουμε το βρασμό. Αφού στραγγίξουν καλά, τα μεταφέρουμε σε μία λεκάνη αρκετά μεγάλη και αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά. Πότε-πότε τα ανακατεύουμε, ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Όταν κρυώσουν, τα σκεπάζουμε, για να μην πιάσουν κρούστα.

Όση ώρα βράζουν τα μακαρόνια, ξεπαγώνουμε το καλαμπόκι με βραστό νερό και το στραγγίζουμε πάρα πολύ καλά.

Κόβουμε σε κυβάκια το ζαμπόν...

...το τυρί...

...και τις πιπεριές.

Εφόσον τα μακαρόνια έχουν κρυώσει τελείως, ρίχνουμε τα κομμένα υλικά και το καλαμπόκι και ανακατεύουμε καλά. Τι ωραία πολυχρωμία!

Και ετοιμάζουμε τη σάλτσα: σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη μαγιονέζα και την ketchup με σύρμα.

Ρίχνουμε το κονιάκ και το tabasco.

Δοκιμάζουμε, προσθέτουμε κάτι, ανάλογα με το γούστο μας και ξανανακατεύουμε. Για το tabasco, προσωπικά βάζω πάντα αρκετό, μέχρι να αρχίσω να νιώθω τη σάλτσα ελάχιστα πικάντικη. Όσο τραβάει το ζυμαρικό, η κάψα υποχωρεί και απλώς παραμένει το άρωμα και η νοστιμιά. Ποτέ κανένας δεν μου παραπονέθηκε ότι η σαλάτα ήταν καυτερή, γι' αυτό μην το φοβάστε.

Ρίχνουμε τη σάλτσα στα μακαρόνια και ανακατεύουμε πολύ καλά με δύο κουτάλια. Προσοχή να μην λιώσουμε τα μακαρόνια. Προσοχή να μην μας πέσουν τα υλικά έξω από τη λεκάνη. Και προσοχή, να έχουμε σηκωμένα τα μανίκια μας, γιατί θα λερωθούμε. Τα έχω πάθει όλα, σε διαφορετικούς συνδυασμούς!

Σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο ψυγείο.
Δεν θυμάμαι αν το ανέφερα πιο πάνω, αλλά καλύτερα να κάνουμε τη μακαρονοσαλάτα από την προηγούμενη, ώστε να τραβήξει το μακαρόνι και να νοστιμέψει η σαλάτα. Αν ξεσκεπάσουμε και έχει κάνει μια μικρή κρούστα, δεν αγχωνόμαστε. Ανακατεύουμε καλά και είμαστε μια χαρά.
Όποιος δοκιμάσει, θα σας ευγνωμωνεί για πάντα (ή θα σας καταριέται, είναι αμφίρροπο το αποτέλεσμα).

Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:


Μακαρονοσαλάτα
από: smellslikebaking.blogspot.gr

Μακαρονοσαλάτα

Μερίδες: 8 για κυρίως
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά:
500 γρ. μακαρόνια φιογκάκια (ή βίδες)
2 φλυτζάνια του τσαγιού ξέχειλα ζαμπον σε κυβάκια
2 φλυτζάνια του τσαγιού ξέχειλα κασέρι Σοχού σε κυβάκια
1 φλυτζάνι του τσαγιού πιπεριές Φλωρίνης από βάζο κομμένες σε τετραγωνάκια
2 φλυτζάνια του τσαγιού κατεψυγμένο καλαμπόκι (μετρημένο κατεψυγμένο)

3 φλυτζάνια του τσαγιού μαγιονέζα
1 μπουκάλι ketchup και 3 κουταλιές της σούπας
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1 κουταλιά της σούπας, περίπου, tabasco
Εκτέλεση:
1) Σε καλά αλατισμένο νερό, βράζουμε τα μακαρόνια μέχρι να γίνουν al dente, τα σουρώνουμε, τους ρίχνουμε κρύο νερό να κόψουμε το βρασμό τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, ανακατεύοντας πότε-πότε για να μην κολλήσουν.
2) Παράλληλα, ξεπαγώνουμε το καλαμπόκι με βραστό νερό και το σουρώνουμε καλά.
3) Κόβουμε το ζαμπόν, το τυρί και τις πιπεριές.
4) Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με το καλαμπόκι και τα ψιλοκομμένα υλικά.
5) Σε ένα δοχείο, ρίχνουμε τη μαγιονέζα και την ketchup και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
6) Ρίχνουμε το κονιάκ και tabasco (βάζουμε λίγο και δοκιμάζοντας, προσθέτουμε κι άλλο, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας) και ανακατεύουμε καλά.
7) Ρίχνουμε τη σάλτσα στα μακαρόνια και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
8) Σκεπάζουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Σημειώσεις:
Είναι καλύτερο να φτιάξουμε τη σαλάτα από την προηγούμενη, ώστε να τραβήξουν τα μακαρόνια και να ενωθούν οι γεύσεις.
Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε το tabasco, γιατί όσο τραβάνε τα μακαρόνια, θα μειωθεί και το κάψιμο.
Η μακαρονοσαλάτα είναι πολύ δροσερή και χορταστική και είναι ό,τι πρέπει για καλοκαιρινό γεύμα.

Καλή επιτυχία!!

4 σχόλια:

  1. Λατρεύω τις μακαρονοσαλάτες, και η δική σου δείχνει λαχταριστή!!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο, να περάσετε όμορφα στην βραδιά Eurovision!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, κι εγώ τους έχω αδυναμία! Μακάρι να ήταν λίγο πιο διαίτης....
      Ευχαριστώ πολύ κι εσύ να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  2. Θα μπορούσε να είναι και η δική μου αγαπημένη σαλάτα γιατί λατρεύω τα ζυμαρικά και τα υλικά που έβαλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/5/14 12:16

    Καλως σε βρηκα!! Πολυ νοστιμες οι συνταγες σου και πολυ ομορφο το μπλογκ σου! Θα τα λεμε συχνα;-)
    Μαρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή