Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Cheesecake cappuccino καραμέλα

Cheesecake cappuccino καραμέλα
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Την Κυριακή που πέρασε, πέρα από το δεύτερο γύρο των εκλογών, ήταν και τα γενέθλια της πολυαγαπημένης μου αδελφής, στην οποία έχω ιδιαίτερη αδυναμία. Αφού, λοιπόν, αποφάσισε να καλέσει κόσμο για να γιορτάσει, ο κλήρος έπεσε στη μητέρα μας κι εμένα για το μενού. Μην φανταστείτε, δεν κάναμε τίποτα τραγικό, έτσι για τσιμπολόγημα. Τα αλμυρά, λοιπόν, τα ανέλαβε η μητέρα μας και εγώ πήρα πάνω μου το γλυκό.

Στην αρχή, σκεφτόμασταν διάφορες τούρτες (έχω και ένα σωρό γλυκά που θέλω να φτιάξω, ευκαιρία ήταν να σβήσω κάποιο από τη λίστα!), αλλά μόλις είδα αυτό, τυχαία κιόλας, αποφάσισα: αυτό ήταν το γλυκό, προορισμένο από τη μοίρα, με το οποίο η Ο. θα γιόρταζε την είσοδό της στην τέταρτη δεκαετία της ζωής της!
Γιατί ήταν προορισμένο από τη μοίρα; Γιατί 1) η αδελφή μου πεθαίνει για ψητά cheesecakes, 2) στις φλέβες της παίζει να τρέχει καφές μαζί με το αίμα, 3) λατρεύει την καραμέλα βουτύρου και 4) ανακάλυψα τη συνταγή την ίδια μέρα που μας ζήτησε να της ετοιμάσουμε κάτι για τα γενέθλιά της. Σύμπτωση;;; Δεν νομίζω!!

Πάτησα, λοιπόν, το πόδι μου (γιατί στη μητέρα μου δεν άρεσαν ιδιαίτερα τα ψητά cheesecakes και ήθελε να φτιάξουμε μια τούρτα σοκολάτα-πορτοκάλι -- τώρα που δοκίμασε το συγκεκριμένο, άλλαξε γνώμη) και αποφασίστηκε να φτιάξω αυτό το γλυκό.
Ομολογώ ότι είχα διάφορες φοβίες, γιατί και με την σάλτσα καραμέλας είχα κακό προηγούμενο, αλλά και με το ψήσιμο του cheesecake είχα προβληματικό παρελθόν. Επιπλέον, υπήρχε και η ανησυχία μήπως δεν χτυπηθεί καλά στο μιξεράκι μου (γιατί το μεγάλο μας είναι για service) και το μόνιμο άγχος για το αν θα ψηθεί σωστά.
Τελικά, και η καραμέλα βγήκε σούπερ και το cheesecake ψήθηκε όσο και όπως έπρεπε, χωρίς να σπάσει από πάνω και στο μίξερ χώρεσε η κρέμα (ίσα ίσα, αλλά χώρεσε) και χτυπήθηκε και πολύ ωραία.
Έφτιαξα το γλυκό δύο μέρες πριν τη γιορτή, για να παγώσει καλά (είναι από τα γλυκά που με τον καιρό γίνονται νοστιμότερα). Το ξεφορμάρισα και το διακόσμησα την προηγούμενη της γιορτής και το κράτησα στο ψυγείο ακάλυπτο, στην πιατέλα του, χωρίς να υπάρξει κάποιο θέμα.
Όταν δοκίμασα, έπαθα σοκ! Είναι ένας αφρός με άρωμα καφέ και διακριτική γεύση καραμέλας και μία ελαφριά νότα κανέλας. Η ελαφριά και σχετικά άγλυκη σαντιγύ προσδίδει ακόμα περισσότερη ελαφρότητα στο γλυκό, ενώ το σκούρο μπισκότο της μαλακής βάσης υπογραμμίζει τη νότα πικράδας του καφέ που χαρίζει βάθος στη γεύση του cheesecake. Ο έμμεσος και ευγενικός τρόπος ψησίματος κάνει την κρέμα ιδιαίτερα αφράτη, σαν αεράτη μους, τόσο που εξεπλάγην όταν δοκίμασα. Μόνο που το περιγράφω, το λιγουρεύομαι και θα ήθελα να είχα μπροστά μου ένα κομμάτι...

Δηλαδή, εσείς δεν θα θέλατε ένα; Πάμε, λοιπόν, να δούμε τη συνταγή μας, για να μπορείτε κι εσείς να έχετε αυτό το γλυκό στο ψυγείο σας:

Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε, είναι να ετοιμάσουμε τη φόρμα μας. Τη βουτυρώνουμε ελαφρώς στον πάτο και τα τοιχώματα και στρώνουμε τον πάτο με λαδόχαρτο. (Συνήθως πιάνω το λαδόχαρτο με τη σούστα και κόβω ό,τι περισσεύει)

Ντύνουμε τη φόρμα μας εξωτερικά με μπόλικο αλουμινόχαρτο, ώστε να μην περάσει νερό κατά το ψήσιμο. (Εγώ έβαλα τέσσερα κομμάτια.) Εναλλακτικά, βγάζουμε την φόρμα στο μπαλκόνι και πιάνουμε δορυφορική.

Αφήνουμε τη φόρμα στην άκρη και φτιάχνουμε τη βάση: Θα χρειαστούμε 300 γραμμάρια τριμμένα μπισκότα oreo και 75 γραμμάρια μαργαρίνη.

Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την ανακατεύουμε καλά με τα μπισκότα, μέχρι να γίνει μία υγρή ζύμη.

Στρώνουμε τη βάση στη φόρμα, όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε, και κάνουμε τις άκρες λίγο πιο ψηλές. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο όση ώρα φτιάχνουμε τη γέμιση. (Συγγνώμη για το κούνημα, δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν πρόσεχα ιδιαίτερα εκείνη τη στιγμή και έβγαζα ό,τι να'ναι τις φωτογραφίες.)

Για τη γέμιση θα χρειαστούμε: 900 γραμμάρια τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου), 300 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό πλήρες, 400 γραμμάρια ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας και 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, 2 κουταλιές της σούπας και 2 κουταλάκια του γλυκού κόκκους στιγμιαίου καφέ, 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, 100 γραμμάρια σάλτσα καραμέλας (σε θερμοκρασία δωματίου) και 6 αυγά. (ουφ, μπόλικα, ε;)
(Μία σημείωση για το τυρί: μπορούμε να το αντικαταστήσουμε και με τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών. Έχω φτιάξει cheesecake αντικαθιστώντας όλη την ποσότητα με χαμηλών λιπαρών, χωρίς να εντοπίσω κάποια διαφορά στη γεύση ή την υφή. Στο συγκεκριμένο, έβαλα μισό και μισό.)

Χτυπάμε το τυρί με τη ζάχαρη και το γιαούρτι σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ, για 5' περίπου, να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα. (Όπως βλέπετε, είναι στα όριά του κάδου, είναι να μην ανησυχώ;)

Όσο χτυπιέται η κρέμα, σε ένα μπολάκι, διαλύουμε τον καφέ και την κανέλα στο εκχύλισμα βανίλιας...

...και με σύρμα, χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά.

Προσθέτουμε στην κρέμα το μείγμα του καφέ και την καραμέλα, χτυπώντας παράλληλα, μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Προσπαθούμε να στοχεύσουμε καλά και να μην κάνουμε το μίξερ γεμάτο καραμέλα.

Σταδιακά, ρίχνουμε τα αυγά στο μείγμα, χτυπώντας παράλληλα. Περιμένουμε να ενσωματωθεί το αυγό στην κρέμα πριν προσθέσουμε περισσότερο.

Όταν το μείγμα έχει ομογενοποιηθεί και δεν υπάρχουν κομμάτια από τυρί ή ίχνη από αυγό, σταματάμε το μίξερ. Η κρέμα μας θα έχει αραιώσει ελαφρώς, αλλά δεν μας ανησυχεί.

Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο και αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στη βάση. Το γλυκό μας θα ψηθεί σε μπεν-μαρί, για να έχουμε ομοιόμορφο ψήσιμο και πιο βελούδινο αποτέλεσμα. (Είναι μια μικρή ταλαιπωρία η όλη διαδικασία, αλλά εμπιστευτείτε με και δοκιμάστε το. Μετά δεν πρόκειται να ψήσετε ποτέ cheesecake διαφορετικά.) Παίρνουμε τη φόρμα και την τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγάλο ταψί. Το ταψί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να υπάρχει περιθώριο ανάμεσα στα τοιχώματά του και της φόρμας.

Με πολλή προσοχή, αδειάζουμε στο ταψί βραστό νερό. Το νερό θα πρέπει να φτάσει στο ύψος το 1/4 - 1/3 της φόρμας, ή περίπου ένα δάχτυλο. Προσοχή να μην πέσει νερό στο γλυκό μας.

Με πάρα πάρα πάρα πολλή προσοχή, μεταφέρουμε το ταψί στο φούρνο. Το ταψί θα είναι πολύ βαρύ και πρέπει να προσέξουμε να μην μας πέσει, να μην καούμε, να μην το γείρουμε και χυθεί το νερό ή να μπει στο γλυκό. Γενικά πρέπει να προσέξουμε πολύ. Επίσης, καλό θα ήταν το ταψί να ακουμπήσει σε σχάρα, ακόμα και αν δεν τη χρειάζεται για να σταθεί στο φούρνο. Έτσι, θα έχει ένα στήριγμα ακόμα, κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Η σχάρα θα μας βοηθήσει επίσης όταν θα το βάλουμε και όταν το βγάλουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 150 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου. Όση ώρα ψήνεται το cheesecake, δεν ανοίγουμε το φούρνο. Ξεκινάμε να ελέγχουμε αν ψήθηκε από τη 1 ώρα και 20 λεπτά ψησίματος: Ακουμπάμε προσεκτικά το γλυκό με το χέρι μας. Μέχρι και 5 εκατοστά περίπου από τις άκρες της φόρμας, θα πρέπει να είναι σχετικά σταθερό και να επανέρχεται, όταν το πιέζουμε ελαφρώς. Στο κέντρο του θα πρέπει να είναι ελαφρώς τρεμουλιαστό. Όταν το γλυκό μας είναι έτοιμο, σβήνουμε το φούρνο και μισοανοίγουμε την πόρτα του, τουλάχιστον 10 εκατοστά. Αφήνουμε το ταψί μέσα για 30 λεπτά, περίπου. Έτσι, το cheesecake μας δεν θα κάνει ρωγμές όσο θα κρυώνει.

Βγάζουμε προσεκτικά το ταψί από το φούρνο και τη φόρμα από το ταψί. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Ενδέχεται το εσωτερικό φύλλο να είναι κάπως υγρό και να έχει λίγο βούτυρο. Θα είναι από το αρχικό βουτύρωμα του πάτου. Αφήνουμε το cheesecake σε σχάρα να κρυώσει. Καλό θα ήταν να βάλουμε και μια πετσέτα να μαζεύει ό,τι θα στάξει από τη φόρμα κάτω από τη σχάρα. Όταν το cheesecake κρυώσει ελαφρώς, περνάμε ένα μαχαιράκι από τα τοιχώματα της φόρμας για να ξεκολλήσει. Βάζουμε το cheesecake στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον, να παγώσει (καλύτερα, όμως, να το κάνουμε από την προηγούμενη).

Για την επικάλυψη, θα φτιάξουμε λίγη σαντιγύ και θα διακοσμήσουμε με σάλτσα καραμέλας. Συγκεκριμένα, θα χρειαστούμε: 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, κρύα από το ψυγείο, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη και 60 γραμμάρια σάλτσα καραμέλας.

Χτυπάμε την κρέμα με την άχνη με το μίξερ, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο των απαλών κορυφών (soft peeks).

Ξεφορμάρουμε το γλυκό και το τοποθετούμε σε πιατέλα. Αν είστε ριψοκίνδυνοι, μπορείτε να δοκιμάσετε να βγάλετε και τον πάτο. Προσωπικά, δεν το διακινδυνεύω ποτέ. Απλώνουμε τη σαντιγύ στην επιφάνεια του γλυκού και ισιώνουμε με μία σπάτουλα, κάνοντας μία λεπτή στρώση. Μετά, κάνουμε σχέδια με τη σάλτσα της καραμέλας πάνω στη σαντιγύ.

Βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρουμε. Βγάζουμε από το ψυγείο περίπου 15 λεπτά πριν κόψουμε το γλυκό, για να είναι πιο μαλακό και αφράτο.

Καλή επιτυχία!
Εκτυπώστε τη συνταγή!
Ορίστε και σε αποθηκεύσιμη μορφή:


Cheesecake cappuccino καραμέλα
από: smellslikebaking.blogspot.gr

Cheesecake cappuccino καραμέλα

Ποσότητα: μία φόρμα με σούστα 28 εκ διαμέτρου
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 30'

Υλικά:
βάση:
300 γρ μπισκότα oreo τριμμένα σε σκόνη
75 γρ μαργαρίνη
γέμιση:
900 γρ τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
400 γρ ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας και 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλιές της σούπας και 2 κουταλάκια του γλυκού κόκκοι στιγμιαίου καφέ
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
100 γραμμάρια σάλτσα καραμέλας, σε θερμοκρασία δωματίου
6 αυγά μεσαίου μεγέθους
επικάλυψη:
200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, κρύα από το ψυγείο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
60 γραμμάρια σάλτσα καραμέλας, σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση:
1) Βουτυρώνουμε ελαφρώς τη φόρμα μας και στρώνουμε τον πάτο με λαδόχαρτο. Τυλίγουμε εξωτερικά με μπόλικο αλουμινόχαρτο, ώστε να μην μπει καθόλου νερό αργότερα στη φόρμα μας.
2) Λιώνουμε τη μαργαρίνη και με κουτάλι την ανακατεύουμε με τα μπισκότα, μέχρι να γίνει μία μάζα. Στρώνουμε τη βάση στη φόρμα, όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα. Στις άκρες την κάνουμε ελαφρώς πιο ψηλή. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο.
3) Σε μίξερ, χτυπάμε το τυρί, το γιαούρτι και τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα, για 5' περίπου, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να έχουμε μια λεία και απαλή κρέμα.
4) Σε ένα μπολάκι, διαλύουμε στη βανίλια τον καφέ και την κανέλα. Τα προσθέτουμε στην κρέμα και ρίχνουμε και την καραμέλα. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
5) Χτυπάμε με σύρμα ελαφρώς τα αυγά και τα ρίχνουμε σταδιακά στην κρέμα, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα. Σε αυτό το στάδιο, η κρέμα θα αραιώσει ελαφρώς.
6) Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο και αδειάζουμε την κρέμα πάνω από τη βάση.
7) Θα ψήσουμε το cheesecake σε μπεν-μαρί: Τοποθετούμε τη φόρμα μέσα σε ένα αρκετά μεγάλο ταψί, ώστε να υπάρχει κενό ανάμεσα στα τοιχώματά τους. Ρίχνουμε στο ταψί βραστό νερό, περίπου μέχρι το 1/3 του ύψους της φόρμας, ή σε ένα δάχτυλο ύψος. Προσοχή να μην πέσει νερό στο cheesecake μας. Με πάρα πολλή προσοχή (γιατί θα είναι πολύ βαρύ), μεταφέρουμε το ταψί στο φούρνο.
8) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 150 βαθμούς, για 1 ώρα και 30 λεπτά, περίπου, χωρίς να ανοίγουμε το φούρνο. Ξεκινάμε να ελέγχουμε στη 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου. Για να είναι έτοιμο, πρέπει να είναι σχετικά σταθερό στο άγγιγμα μέχρι 5 εκατοστά από τις άκρες και να είναι ελαφρώς τρεμουλιαστό στο κέντρο.
9) Όταν το cheesecake είναι έτοιμο, σβήνουμε το φούρνο. Μισοανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, τουλάχιστον 10 εκατοστά, και αφήνουμε το γλυκό μέσα για μισή ώρα περίπου.
10) Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, με πολλή προσοχή σηκώνουμε τη φόρμα και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και με ένα μαχαιράκι ξεκολλάμε το γλυκό από τα τοιχώματα της φόρμας. Μόλις το γλυκό κρυώσει εντελώς, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον.
11) Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σαντιγύ, όχι πολύ σφιχτή. Βγάζουμε το cheesecake από το ψυγείο και ξεκουμπώνουμε τη φόρμα. Τοποθετούμε το γλυκό με προσοχή σε μία πιατέλα και στρώνουμε τη σαντιγύ στο πάνω μέρος. Κάνουμε σχέδια με τη σάλτσα καραμέλας και τοποθετούμε στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρουμε.


Σημειώσεις:
Ψήνουμε το γλυκό σε μπεν-μαρί, γιατί έτσι ψήνεται ομοιόμορφα και γίνεται πιο κρεμώδες και βελούδινο. Γενικά είναι καλό να ψήνουμε τέτοιου είδους γλυκά με αυτόν τον τρόπο και σε χαμηλή θερμοκρασία.
Όταν αφαιρέσουμε το αλουμινόχαρτο από τη φόρμα και δούμε να έχει λιωμένο βούτυρο μέσα, δεν αγχωνόμαστε, είναι από τον πάτο της φόρμας. Καλό είναι κάτω από τη σχάρα όπου θα κρυώσει το γλυκό να έχουμε και μία πετσέτα, ώστε να μαζεύει ό,τι θα στάζει.
Είναι καλύτερο να φτιάξουμε το γλυκό τουλάχιστον από την προηγούμενη, ώστε να σφίξει καλά και να ενωθούν καλύτερα οι γεύσεις.
Αν τα υλικά σας φαίνονται πολλά, το γλυκό βγαίνει αρκετά ψηλό, άρα βγαίνουν και πολλές μερίδες. Επίσης, καίτοι ιδιαίτερα ελαφρύ, είναι πολύ χορταστικό.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών, χωρίς να κάνει ιδιαίτερη διαφορά (προσωπικά δεν έχω καταλάβει καμμία).
Η αρχική συνταγή προήλθε από Yammie's Noshery.

Καλή επιτυχία!!

6 σχόλια:

  1. Χιλιόχρονη να είναι η αδελφούλα!!
    Πολύ γλυκό εκ μέρους σου που της ετοίμασες το cheesecake, το οποίο είναι πραγματικά υπέροχο!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! :)
      Πάντα της φτιάχνω γλυκό, είναι το "δώρο" μου! Και όντως, είναι υπέροχο το γλυκό, να το δοκιμάσεις σίγουρα! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Παχυντικούλι μεν, πεντανόστιμο δε και αφρός! Πολύχρονη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο διαίτης δεν το λες χαχαχα! Ευχαριστώ πολύ! :)

      Διαγραφή
  3. Μμμμ πολυ εμφανισιμο και πρεπει να λιωνει στο στομα,τελειο! Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή